Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Nagy hajrával decemberben százmilliárd forint fölé ment a 2019-ben megítélt munkahelyteremtési támogatások összege, ami újabb rekord. Egy munkahely átlagosan 16 millió forintjába került az adófizetőknek. A sorból messze a Mol lóg ki leginkább, amely munkahelyenként 68 milliót kapott, összesen 11 milliárdot.

Alaposan belehúzott a kormány a munkahelyteremtési támogatások osztogatásába decemberben, egy hónap alatt épp tíz cégnek ítéltek meg pénzt, összesen 23,4 milliárd forintot – derül ki a kormányzati honlapra feltöltött friss adatokból.

A legtöbb támogatást, 6,4 milliárd forintot a német tulajdonú, győri Audi kapta, „e-transzformációra”, vagyis az e-motorgyártás bővítésére. Ennek keretében 250 új munkahelyet terveznek létrehozni, vagyis egy új munkahely 25,5 millió forintjába kerül a magyar adófizetőknek. A másik nagy nyertes a tajvani Giant kerékpárgyártó, amely 5,2 milliárdot kapott az új üzemével együtt járó 591 munkahelyre. A német hátterű Robert Bosch-csoport két magyarországi leánya is kapott támogatást, egyszer 3,4 milliárdot „Európai Akkumulátor Gyártási Kompetencia Központ létrehozása és szerszámgép összeszerelés kapacitásbővítése” címszóval, és egyszer 2,7 milliárdot „Technológia-intenzív gyártás kiterjesztése és járműipari fejlesztési központ létrehozása” címszóval.

Milliárd forint fölötti támogatást zsebelt még be:

  • Az IBM Magyarország (USA),
  • Az Otto Fuchs Hungary (Németország),
  • A Ravaber Hungary (Törökország),
  • A BHS Trans (Magyarország).

Újabb rekord

2019 egészében a kormány összesen 105,3 milliárd forint támogatást ítélt oda. Vagyis a december tényleg nagyon erős volt, a támogatások közel negyedéről ebben a hónapban írtak alá. A 105 milliárd forint ráadásul rekord, a magyar állam még soha nem ítélt oda ennyi munkahelyteremtési támogatást egyetlen év alatt.

A rekorddöntés ugyanakkor nem meglepő, ezt évek óta minden évben sikerül elérni. 2018-ban a kormány összesen 86,5 milliárd forintot osztott szét egyedi döntésekkel. A pénzből nem csak multiknak jutott, de ők voltak a legnagyobb kedvezményezettek, mivel elsősorban a külföldi nagyvállalatoknak futja nagyberuházásokra. A kiosztott támogatás mértéke 2016-ban 64 milliárd volt, 2017-ben 71 milliárd. 2004 és 2010 között a szocialista kormányok ehhez képest összesen 130,2 milliárdot költöttek így munkahely-teremtés támogatására (30 ezer új munkahelyre).

A kormány már 27 milliárdért vett munkahelyeket az idén

Az év első hónapjaiban a kormány 26,6 milliárd forintnyi munkahely-teremtési támogatást osztott ki, egy munkahely átlagosan 19 millió forintba kerül. A kedvezményezettek főleg multik, bár a legnagyobb támogatásokat magyar cégek kapták. A kormány 2010 óta intézkedések garmadájával igyekszik megrendszabályozni a multikat, közben kedvezmények tömkelegével kényezteti őket.

A Mol a legnagyobb nyertes

2019-ben a támogatott cégek összesen 6 686 új munkahely létrehozását vállalták, vagyis egy munkahelyet átlagosan 15,7 millió forinttal támogatott a kormány. 2018-ban a támogatások átlagos összege még csak 9,8 millió forint volt, más szóval alaposan felment az új munkahelyek ára az adófizetőknek.

Ebből a szempontból a legnagyobb kedvezményezett a Mol volt, a magyar olajipari multi 68 millió forintot kapott egyetlen munkahelyért. A második helyezett a Pick Szeged lett 33,1 millió forint per munkahely eredménnyel, a dobogó legalsó fokára az utolsó pillanatban (a támogatási szerződést december 31-én írták alá) ugrott fel az IBM 32,8 millió forint per munkahely támogatással.

Támogatási összeg tekintetében szintén a Mol végzett az élen, a cég 11,7 milliárdot kapott 172 munkahelyre (így jön ki a munkahelyenkénti 68 millió forint). A német Continental 10,6 milliárdot húzott be, de erre 450 munkahelyet vállaltak. A szintén német hátterű Rehau-Automotive 7,1 milliárdot kapott.

Rekordot jelentett be Szijjártó Péter

Az idén már megdőlt a beruházási csúcs, október végéig 62 nagy beruházásról kötöttek megállapodást, ami 9682 új munkahelyet jelent. Ehhez a kormány 129 milliárd forint készpénztámogatást biztosított - közölte a külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés gazdasági bizottságában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Beperli a The New York Timest Trump kampánycsapata

Beperli a The New York Timest Trump kampánycsapata

Megvan a 2020-as Aegon Irodalmi Díj shortlistje

Megvan a 2020-as Aegon Irodalmi Díj shortlistje

Bíróság mondta ki: tilos a Heathrow repülőtér bővítése, mert sérti a párizsi klímaegyezményt

Bíróság mondta ki: tilos a Heathrow repülőtér bővítése, mert sérti a párizsi klímaegyezményt