Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Nagy hajrával decemberben százmilliárd forint fölé ment a 2019-ben megítélt munkahelyteremtési támogatások összege, ami újabb rekord. Egy munkahely átlagosan 16 millió forintjába került az adófizetőknek. A sorból messze a Mol lóg ki leginkább, amely munkahelyenként 68 milliót kapott, összesen 11 milliárdot.

Alaposan belehúzott a kormány a munkahelyteremtési támogatások osztogatásába decemberben, egy hónap alatt épp tíz cégnek ítéltek meg pénzt, összesen 23,4 milliárd forintot – derül ki a kormányzati honlapra feltöltött friss adatokból.

A legtöbb támogatást, 6,4 milliárd forintot a német tulajdonú, győri Audi kapta, „e-transzformációra”, vagyis az e-motorgyártás bővítésére. Ennek keretében 250 új munkahelyet terveznek létrehozni, vagyis egy új munkahely 25,5 millió forintjába kerül a magyar adófizetőknek. A másik nagy nyertes a tajvani Giant kerékpárgyártó, amely 5,2 milliárdot kapott az új üzemével együtt járó 591 munkahelyre. A német hátterű Robert Bosch-csoport két magyarországi leánya is kapott támogatást, egyszer 3,4 milliárdot „Európai Akkumulátor Gyártási Kompetencia Központ létrehozása és szerszámgép összeszerelés kapacitásbővítése” címszóval, és egyszer 2,7 milliárdot „Technológia-intenzív gyártás kiterjesztése és járműipari fejlesztési központ létrehozása” címszóval.

Milliárd forint fölötti támogatást zsebelt még be:

  • Az IBM Magyarország (USA),
  • Az Otto Fuchs Hungary (Németország),
  • A Ravaber Hungary (Törökország),
  • A BHS Trans (Magyarország).

Újabb rekord

2019 egészében a kormány összesen 105,3 milliárd forint támogatást ítélt oda. Vagyis a december tényleg nagyon erős volt, a támogatások közel negyedéről ebben a hónapban írtak alá. A 105 milliárd forint ráadásul rekord, a magyar állam még soha nem ítélt oda ennyi munkahelyteremtési támogatást egyetlen év alatt.

A rekorddöntés ugyanakkor nem meglepő, ezt évek óta minden évben sikerül elérni. 2018-ban a kormány összesen 86,5 milliárd forintot osztott szét egyedi döntésekkel. A pénzből nem csak multiknak jutott, de ők voltak a legnagyobb kedvezményezettek, mivel elsősorban a külföldi nagyvállalatoknak futja nagyberuházásokra. A kiosztott támogatás mértéke 2016-ban 64 milliárd volt, 2017-ben 71 milliárd. 2004 és 2010 között a szocialista kormányok ehhez képest összesen 130,2 milliárdot költöttek így munkahely-teremtés támogatására (30 ezer új munkahelyre).

A kormány már 27 milliárdért vett munkahelyeket az idén

Az év első hónapjaiban a kormány 26,6 milliárd forintnyi munkahely-teremtési támogatást osztott ki, egy munkahely átlagosan 19 millió forintba kerül. A kedvezményezettek főleg multik, bár a legnagyobb támogatásokat magyar cégek kapták. A kormány 2010 óta intézkedések garmadájával igyekszik megrendszabályozni a multikat, közben kedvezmények tömkelegével kényezteti őket.

A Mol a legnagyobb nyertes

2019-ben a támogatott cégek összesen 6 686 új munkahely létrehozását vállalták, vagyis egy munkahelyet átlagosan 15,7 millió forinttal támogatott a kormány. 2018-ban a támogatások átlagos összege még csak 9,8 millió forint volt, más szóval alaposan felment az új munkahelyek ára az adófizetőknek.

Ebből a szempontból a legnagyobb kedvezményezett a Mol volt, a magyar olajipari multi 68 millió forintot kapott egyetlen munkahelyért. A második helyezett a Pick Szeged lett 33,1 millió forint per munkahely eredménnyel, a dobogó legalsó fokára az utolsó pillanatban (a támogatási szerződést december 31-én írták alá) ugrott fel az IBM 32,8 millió forint per munkahely támogatással.

Támogatási összeg tekintetében szintén a Mol végzett az élen, a cég 11,7 milliárdot kapott 172 munkahelyre (így jön ki a munkahelyenkénti 68 millió forint). A német Continental 10,6 milliárdot húzott be, de erre 450 munkahelyet vállaltak. A szintén német hátterű Rehau-Automotive 7,1 milliárdot kapott.

Rekordot jelentett be Szijjártó Péter

Az idén már megdőlt a beruházási csúcs, október végéig 62 nagy beruházásról kötöttek megállapodást, ami 9682 új munkahelyet jelent. Ehhez a kormány 129 milliárd forint készpénztámogatást biztosított - közölte a külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés gazdasági bizottságában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vidnyánszky is tagja volt a bizottságnak, amely Vidnyánszky színészét javasolta igazgatónak

Vidnyánszky is tagja volt a bizottságnak, amely Vidnyánszky színészét javasolta igazgatónak

Frissítsen, remek új funkciók érkeztek a Windows böngészőjébe

Frissítsen, remek új funkciók érkeztek a Windows böngészőjébe

"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit

"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit