szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bértámogatási konstrukciók összesen 280 ezer munkavállalót értek el. A magyar munkahelyvédelmi bértámogatás töredéke volt az osztrák és német párjának.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A munkahelyvédelmi bértámogatást közel 18 ezer vállalkozás igényelte 207 ezer munkavállaló foglalkoztatásához, összesen nagyjából 35 milliárd forint értékben – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A támogatás időtartama 3+1 hónap, így azok a munkaadók, akik augusztus végén adták be pályázatukat, még az év végéig, január elejéig támogatásban részesülnek.

A munkahelyteremtő bértámogatás az álláskeresők elhelyezkedését segítette, az állam 6 hónapos bértámogatás mellé 3 hónapos továbbfoglalkoztatást vár el a vállalkozásoktól. A programban részt vevők állása így akár 2021 első felében is biztosított lehet. Az 57 milliárd forintos összköltségű munkahelyteremtő bértámogatásra közel 37 ezer vállalkozás pályázott, a munkaadók 49 ezer álláskeresőnek tudtak munkahelyet biztosítani.

Az általános bértámogatási programok iránt a turizmus és vendéglátás, a kereskedelem és feldolgozóipar cégei érdeklődtek leginkább.

A kutatás-fejlesztési bértámogatást csaknem 1300 vállalkozás igényelte. A kormány majdnem 23 ezer kutató, fejlesztőmérnök munkahelyének megtartásához járult hozzá. A támogatás összköltsége meghaladta a 17 milliárd forintot, a legtöbb pályázat az egyetemi városokból érkezett.

Ha azt vesszük, hogy hivatalosan több mint 360 ezren keresnek állást Magyarországon, nem kevés az a 200 ezer dolgozó, akiket a május óta igénybe vehető bértámogatási program mentett meg a kirúgástól.

Ha viszont azt, hogy Ausztriában a dolgozók harmada, Németországban az ötöde részesült ilyen segítségben, már kifejezetten gyengécskének tűnik a „magyar Kurzarbeit”. Vagyis az, hogy a nyolc helyett hat, négy vagy akár csak két órában foglalkoztatott munkaerő kieső fizetésének 70 százalékát az állam állja.

A HVG által megkérdezett szakértők, érdekképviseleti vezetők abban egyetértenek: ha a kormány nem hosszabbítja meg a bértámogatási programot, újabb tömegek kerülhetnek utcára. Különösen, hogy befelé megyünk a járvány második hullámába, és a kormány ugyan deklaráltan prioritásként kezeli a gazdaság működésének minél zavartalanabb fenntartását, újabb korlátozó intézkedések bevezetése nem zárható ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Éjszakai kijárási tilalom Brüsszelben, számos intézményt bezárnak

Éjszakai kijárási tilalom Brüsszelben, számos intézményt bezárnak

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Újra szigorít Horvátország

Újra szigorít Horvátország