szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elemzők számításait is felülmúlta a cég legutóbbi negyedéves eredménye.

A Tesla szerdán tette közzé a legutóbbi negyedévre vonatkozó pénzügyi beszámolóját, amely szerint 8,77 milliárd dolláros bevételt ért el a szeptemberrel zárult három hónapban – írta a Business Insider. A Bloomberg által korábban megkérdezett Wall Street-i elemzők is kevesebbre, 8,36 milliárd dollárra becsülték a az alapvetően elektromos autókat gyártó amerikai vállalat bevételét.

Az egyszeri tételek leszámításával kalkulált (non-GAAP) nyereség 874 millió dollárt tett ki az idei harmadik negyedévben, ami 156 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 342 millió dollárt. A részvényarányos nyereség 37 centről 76 centre nőtt.

A szerdai tőzsdei zárást követően közzétett eredménybeszámoló hatására a Tesla részvénye több mint 4 százalékkal drágult az elektronikus kereskedésben. Csütörtökön nyitás előtt öt órával 3,95 százalékos pluszban, 439,35 dolláron állt az árfolyam.

A cég közleménye szerint az elektromos autókra, a napelemekre és az energitároló megoldásaik is egyre keresettebbek. Azt is elárulták, 397 millió dollárt kerestek azzal, hogy szabályozó krediteket árulnak más autógyártóknak, amire az utóbbi években szintén megnőtt az igény. Számos amerikai államban ugyanis, ha egy autógyártó el akarja adni az autóját, bizonyos mennyiségű elektromos, hibrid, vagy nulla kibocsátású járművet értékesítenie kell. Ha viszont egy cég nem rendelkezik ilyenekkel, vehetnek mástól kreditet. És mivel a Tesla csak nulla kibocsátású járműveket gyárt, így nem kell ezeke a krediteket megőriznie, értékesítheti őket.

A szélesebb autóiparra jellemző csökkenéssel ellentétben a Teslát nem rengette meg a koronavírus-járvány és a világgazdaság recessziója, stabil értékesítés mellett nyereséges negyedéveket zárt, aminek köszönhetően idén 400 százalékkal emelkedett az árfolyama. Piaci tőkeértéke meghaladja a 393 milliárd dollárt, amivel messze a világ legértékesebb autógyártó vállalata. A sorban következő japán Toyota „csak” több mint 218 milliárd, a német Volkswagen pedig több mint 84 milliárd dollárt ér.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elindult a pedagógusok tesztelése, már találtak fertőzötteket

Elindult a pedagógusok tesztelése, már találtak fertőzötteket

Női vezetője lehet az Egyesült Államok hírszerzésének

Női vezetője lehet az Egyesült Államok hírszerzésének

Hatékony harc a felfázás ellen: gyógynövények!

Hatékony harc a felfázás ellen: gyógynövények!