szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A megelőző hónaphoz képest lényegében stagnált a magyarországi szálláshelyek forgalma áprilisban. A helyzet sokkal jobb volt, mint egy évvel korábban, a járvány kitörésekor, de sokkal rosszabb, mint a járvány előtt.

A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó járványvédelmi intézkedések hatására a belföldi vendégek által a szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma áprilisban 87 százalékkal esett vissza a járvány kitörése előtti időszakhoz, 2019 azonos hónapjához viszonyítva – írja jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 94 százalékkal csökkent.

A járvány hatásai miatt jelenleg a gazdasági adatokat nem igazán érdemes az egy évvel korábbiakhoz viszonyítani, hanem a megelőző hónaphoz, negyedévhez.

Az előző hónaphoz mérten a belföldi vendégéjszakák száma 2 ezerrel nőtt. Vagyis lényegében stagnált, a turizmus továbbra is padlón volt.

2020 áprilisához képest a megfigyelt mutatók növekedése látható, a vendégéjszakák száma 2021 áprilisában közel háromszorosa volt az egy évvel korábbinak – írja a KSH. Áprilisban az előző év azonos hónapjához képest a belföldi vendégek száma 21 ezer fővel, a vendégéjszakáké 76 ezer éjszakával lett nagyobb. A vendégszám 43 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 138 ezer volt. Az éjszakák 61 százalékát szállodákban töltötték, ahol a növekedés mértéke négyszeres volt. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken az előző év áprilisi forgalmat 31, illetve 17 százalékkal múlta felül. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb (közel négyszeres).

A külföldi vendégek száma 20 ezer fővel, a vendégéjszakáké 61 ezer éjszakával nőtt. A szálláshelyekre érkezett 23 ezer vendég 79 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma több mint négyszeresére növekedett 2020 áprilisához képest. Budapest–Közép-Duna-vidék turisztikai régióban hatszoros volt a növekedés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!