34 százalékkal többet fizetnek az élelmiszerboltosok az árukért, mint tavaly ilyenkor

Egyre drágábban jutnak hozzá a boltok az árukhoz, ez pedig érezhető abban is, amit a vásárlókkal megfizettetnek.

  • hvg.hu hvg.hu
34 százalékkal többet fizetnek az élelmiszerboltosok az árukért, mint tavaly ilyenkor

34,3 százalékkal voltak magasabbak az élelmiszeripar átadási árai májusban, mint egy évvel korábban – mutatta be a blokkk.com a friss adatokat. Ez az az ár, amelyért a boltosok megveszik az árut a beszállítóktól, és mivel annak az árnak, amelyet a vásárló fizet a boltban, a legnagyobb részét ez adja, elkerülhetetlen, hogy a vevők is további drágulással szembesüljenek.

Az átlagot a tejtermékek húzzák le valamennyire, ott csak 26 százalékos az áremelkedés, de a kenyér és a pékáru átadási ára is csupán a harmadával nőtt. Máshol azonban még ennél is sokkal durvábban nőnek az átadási árak:

  • a húsiparban 40 százalékkal,
  • a tésztaféléknél 51 százalékkal,
  • az olajnál 60 százalék felett,
  • a malomipari termékeknél pedig 64 százalékkal drágábban jutnak hozzá a boltosok.

A kereskedelmi szakoldal arra emlékeztet: az elmúlt hónapokban az átadási ár növekedésének nagyjából mindig a fele volt az a drágulás, amellyel a vásárlók találkoztak (májusban a bolti élelmiszerárak növekedése 18 százalék fölött volt). A boltosoknak költeniük kell a munkabérre, a világításra, az üzlethelyiség bérletére is, márpedig ezek sem olcsók, így valószínű, hogy a következő hónapokban is 20 százalék fölötti lesz a bolti drágulás.

A Központi Statisztikai Hivatal most adott ki számokat a magyar ipar egészéről: átlagosan 32,3 százalékkal nőttek a termelői árak egy év alatt.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Mikor jó egy céges hitelajánlat?

Már párszáz milliós hitelnagyság esetén is – akár több tízmillió forinttal – többe kerülhet cégünknek, ha csupán a kamatszint alapján döntünk.