Kihívások és lehetőségek – mire számítanak az európai vállalkozások?
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
Fejlődni akart a MÁK étterem, de nem volt elég tőkéjük, ezért megkeresték Gerendai Károly cégét. A Costes Group felerészben beszállt a MÁK-ba, de a tulajdonrészhez jutott Mizsei János séf is.
50 százalékos tulajdonrészt vásárolt a MÁK étteremben a Gerendai Károly által alapított Costes Group – közölte utóbbi csütörtökön.
“A 2022-es Michelin Guide Magyarország Fiatal Séf díjas Mizsei János konyhája évek óta megkérdőjelezhetetlenül ott van hazánk legkiemelkedőbb éttermei között, és a magyar toplisták mellett a Michelin Guide is az általa ajánlott éttermek között tartja számon, így nem csoda, hogy egy olyan szakmai partner is felfigyelt rá, mint a Costes Group” – írták.
A közleményben idézett Gerendai Károlyt szavaiból kiderül, hogy az ügyletet a MÁK eddigi tulajdonosa kezdeményezte, aki jelezte feléjük: tőkére, illetve szakmai, menedzsment támogatásra lenne szükségük az átalakításokhoz és a szükségesnek ítélt fejlesztésekhez.
“Mindig is szimpatizáltam a MÁK étterem laza, fiatalos, ugyanakkor rendkívül magas színvonalon megvalósított koncepciójával – idézték Gerendait, aki szerint cégével már korábban arra jutottak “az iparágat sújtó nehézségek kapcsán” – a pandémiára, a rezsi- és inflációs válságra utalt ezzel –, hogy előre menekülnek, és újabb vendéglátó projektekbe vágnak bele,
úgyhogy nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy a közeljövőben még lesznek további bejelentéseink is
– idézték Gerendait, aki azt is elárulta, mi tetszik neki a MÁK-ban: “Mizsei Jani és csapata egyszerre meg tud felelni a Michelin-teszterek magas elvárásainak, és egy fiatalabb, de a minőségi gasztronómia iránt már érdeklődő közönség igényeinek. Ráadásul a környezettudatosságuk és a hely egyedi hangulata kifejezetten jól illeszkedik a jelenlegi világtrendekbe.”
Az akvizícióról szóló közleményben idézik Koltai Gábort, a MÁK étterem alapító-ügyvezetőjét is, aki megerősítette, hogy pár hónapja maga kereste meg Gerendait, mivel
a bevételeink sajnos nem tudták kellően fedezni a továbbfejlődéshez szükséges kiadásokat.
Koltai a célok teljesítéséhez szükségesnek látta “a finanszírozás biztosabb alapokra helyezését, és a Costes Csoport éttermeinél már sokszorosan bizonyított professzionális menedzsmentmunkát is a MÁK fejlődésének szolgálatába állítani”.
Az alapító-ügyvezető örömmel konstatálta, hogy “a Costes csapata a konyhai koncepciónkba és a séfünk szakmai munkájába egyáltalán nem szeretne beleszólni”, és hogy ragaszkodtak hozzá, hogy a 11 éve séfként ott dolgozó Mizsei Jánossal hosszú távú szerződést kössenek, és tulajdonrészt is kapjon az étteremben.
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
Összefoglaló a kedvezményes konstrukciók feltételeiről: mire, milyen feltételekkel lehet igényelni ilyen forrást?
Főszabály szerint a munkabért forintban kell fizetni. Vannak azonban kivételek, amely esetekben ettől el lehet térni.
Az idénymunkásokat foglalkoztató vállalkozásoknak kihívás a szabályok szigorodása.
Büszkén hirdeti magát Budapest legelőkelőbb éttermei közt a Nobu, az étterem alapvetés a világsztárok között is. Most betekintést kaptunk arról, hogy az alapító Nobuyuki Matsuhisa szellemében hogyan készül náluk a japán konyha egyik legegyszerűbb, mégis legelőkelőbb fogása, a szasimi.
Ruszin-Szendi Romulusz korrupciógyanús ügyeinek felelőséről is kérdeztünk a hadügyminisztert.