szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ABBA együttes egykori tagjai - az 57 éves Agnetha Fa:ltskog, Benny Andersson (60), Björn Ulvaeus (62) és a plaueni (azelőtt: Lyngstad) Anni-Fred Reuss zöld utat adtak az elképzelés megvalósításához.


A stockholmi kikötőnegyedben álló egykori vámépületben létesülő múzeum 4000 négyzetméteres épületben 2009 tavaszától kezdve színpadi kosztümöket, hangszereket és az 1974 és 1982 közötti évekből fennmaradt egyéb emléktárgyakat tekinthetnek majd meg a látogatók.
 
Felépítik az ABBA egykori stúdiójának mását, és ott a látogatók saját ízlésük szerint játszhatják különféle hangszereken a kvartett hajdani sikeres számait, mint például a Dancing Queen, a Money, Money, Money vagy éppen a The Winner Takes It All című számot.
 
Különösen vonzó lesz a múzeum helyszíne a Vasa Múzeum közvetlen szomszédságában. A dánellenes felkeléssel hatalomra jutott Vasa svéd uralkodócsalád (1523-1654) emlékének szentelt múzeumban ugyanis milliók keresik fel az 1628-ban elsüllyedt és 1961-ben felszínre hozott "Vasa" svéd vitorlás hajót.
 
Az ABBA-múzeum létesítésének költségeit szponzorok adakozásából, magánszemélyek hozzájárulásaiból, később pedig a múzeumi belépti díjakból szándékoznak fedezni. A kezdeményezők évente félmillió látogatóra számítanak.
 
Az ABBA együttes egykori tagjai írásban fejezték ki elismerésüket a tervek ismertetésekor, és egyúttal azt a reményüket, hogy olyan múzeum születik, amely "mindenekelőtt szórakozást" nyújt majd. Ewa Wigenham-Westham asszony, a terv kezdeményezője elmondta, hogy akkor támadt fel benne az ABBA-múzeum létesítésének ötlete, amikor az egykori liverpooli kikötőben meglátogatta az ottani Beatles-múzeumot.
 
A svéd popénekesek muzsikája több mint húsz évvel az együttes feloszlása után is keresett: évente két-három millió CD-jük kel el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

ABBA-múzeum nyílik Stockholmban

ABBA-múzeum nyílik 2008-ban Stockholmban, hogy bemutassa a popzene egyik legnépszerűbb együttesének történetét.