szerző:
Bari Máriusz

A Sziget után sem áll meg az élet. Sir Anthony Hopkins a világ egyik legokosabb emberét alakítja a Törésben. Az Európa Kiadóból megismert Menyhárt Jenő a szélkerekekért harcol a Nyitott Műhelyben. Vonósnégyessel és kitűnő énekesnővel felszerelt lengyel triphop az A38 színpadán. Fesztivál is indul, jövő szerdán indít a Szegedi Ifjúsági Napok a nulladik nappal. Programok egész hétre a hvg.hu-tól!

Macska-egér harc
Törés

Sir Anthony Hopkins újra olyan szerepben látható a filmvásznon, amelyet még álmában is gond nélkül tudna alakítani, kezdve a kiszámított munkát végző bűnözők kimért eleganciájától legutolsó, sokatmondó kéztartásáig. A feleségének meggyilkolásával gyanúsított hiperintelligens repülőmérnök, Ted Crawford ugyanis Hannibal Lecterhez hasonló precíziós mentális gépezetként küzd ellenpólusával, Ryan Gosling ügyvéddel (Willy Beachum), aki vesztére azt gondolja, ez az ügy is pont olyan brutálisan egyszerű, mint az összes többi. A film a 24 sorozathoz hasonlóan percenként csavarint egyet a szituációkon, a NYPD Blue és L.A.Law sorozatokban gyakorlatot szerzett rendező, Gregory Hoblit pedig úgy fogja össze és variálja a kliséket, hogy még a szinte elmaradhatatlan tárgyalótermi leszámolás sem fullad unalomba.
Fracture - amerikai thriller, 2007 R.: Gregory Hoblit

Jó lesz nekünk?
Menyhárt Jenő a Nyitott Műhelyben

Meglepő pontja a magyar kulturális életnek Menyhárt Jenő, aki egy életműben képes kombinálni az Európa Kiadót és a Greenpeace öko-misszióját. A "globalizált agyvelőnek" nevezett gondolkodó egyfajta kívülálló, nem tartja magát sem zenésznek, sem költőnek, sem énekesnek a szó klasszikus értelmében. Menyhártot számos téma foglalkoztatja a pszichológiától és az emberi agy műkődésétől kezdve a kozmológia és a biológia is, egy éve pedig a környezetvédelem jegyében harcol nem kevés eredménnyel a szélkerekekért. A Nyitott Műhelyben 19:00 órától beszélget Menyhárt Jenővel Nagy Gabriella, a beígért meglepetések mellett a program biztos pontjai Bárdos Deák Ágnes és Darvas Kristóf.
Augusztus 18, szombat, Nyitott Műhely

A hvg.hu tippje!

Vonósnégyes, lassú ütem, női szenvedély
Pesten a Digit All Love


Az A38 színpadán mutatkozik be csütörtök este Lengyelország legígéretesebb elektronikus formációja, a Digit All Love. A tíztagú wroclawi csapat 2005-ben alakult, zenéjük egyaránt ötvözi Björk feszült, érzelmektől túlfűtött elektronikus popzenéjét és a klasszikus bristoli triphop borongós lüktetését a Massive Attakctől a Portisheadig, hangzásuk egyediségét a vonósnégyes mellett olyan apróságok is aláhúzzák, mint a finoman megmunkált analóg basszusok. Az együttes debütáló albuma májusban jelent meg,

Hangszerelésben és hangzásban méltó előzenekaruk az este során előzenekarként fellépő magyar Esclin Syndo. A melankólikus, precízen megmunkált, hideg triphopos lüktetéseket az énekes Berger Dalma izgalmas orgánuma emeli egy még igényesebb szintre, ugyan érdemes lenne megjegyezni, hogy az együttes hiába aposztrofálta magát indusztriális elektrometálnak, ha az ehhez szükséges stílusjegyek egyike sem található meg zenéjükben. Nem is baj. A csapat gond nélkül vette az ABC tehetségkutató magyar versenyét, majd bécsi negyeddöntőjét is.
Augusztus 16, csütörtök, A38

SZIN és a Tokaji Írótábor (Oldaltörés)

Ütemek a partfürdő mentén
Szegedi Ifjúsági Napok


Augusztus 22-én indít nulladik napjával a Szegedi Ifjúsági Napok, az ország legnagyobb hagyományokkal rendelkező fesztiválja, amely jövőre lesz 40 éves. Ez ígérkezik a nyár legkifizetődőbb bulijának is: idén a számítások szerint már csak 48 forintba kerül egy koncert. Míg a fesztivál olyan formációkat vonultat fel, mint a Kosheen, az Apollo 440, DJ Spor vagy a Freestylers, a szerdai kezdőlökést olyan nevek fémjelzik, mint Ákos, Neo vagy az itthoni egyik legjobb magyar elektronikus exportcikk, Yonderboi, valamint a JATE Klubsátorban aznap este keverő két profi DJ, Palotai és Ludmilla. A fellépők tucatnyi színpadra osztva szórakoztatják a fesztiválközönséget, a legütőképesebb programot a Nagyszínpad mellett a tizennyolc éveseknél idősebb közönségre kalibrált Red Lounge viszi. A még mozogni képes fiatalokat kreatív ötletekkel megfejelt vízisportok és jégpályás korcsolyaprogramok várják, a kényelmesebbek az internetes, illetve a filmsátorban tölthetik tele fejeiket. A Tisza közelsége, a medencékkel tarkított Partfürdő és a számos zenei zsánernek kedvező sátor (bluestól és rocktól a reggae-n keresztül a régi idők zenéi szólnak a rendezvény időtartalma alatt), valamint a minden évben meghirdetett Tehetségkutató dinamikus megnyugvást adhat a Sziget után sebeit nyalogató fesztiválozóknak.
Augusztus 22-26, Újszegedi Partfürdő, szin.org


A bor és a kultúra központja
35. Tokaji Írótábor


Kedden nyitotta meg Serfőző Simon költő a 35. Tokaii Írótábort, az ország egyik legrégebbi múltra visszatekintő regionális irodalmi-közéleti fórumát. A háromnapos rendezvény ezévben a nemzeti kultúra, a regionalitás és az európai integráció problémáival foglalkozik. Idén az írótársadalom kiválóságai mellett Debrecen, Eger, Miskolc, Nyíregyháza, Kassa, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Beregszász, Kolozsvár és Ungvár szellemi műhelyeinek képviselői és előadást tart Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is.
Augusztus 14-16, Művelődési Ház, Tokaj

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A kurdok felfüggesztik az Iszlám Állam elleni harcot

A kurdok felfüggesztik az Iszlám Állam elleni harcot

A Ráday utcába jár gyúrni Luke Evans

A Ráday utcába jár gyúrni Luke Evans

GPS-ként mutat rá a rejtőzködő rákos sejtekre egy forradalminak ígérkező új módszer

GPS-ként mutat rá a rejtőzködő rákos sejtekre egy forradalminak ígérkező új módszer

2020-ban indítják útjára a hajót, amely önmagát navigálva kel át az Atlanti-óceánon

2020-ban indítják útjára a hajót, amely önmagát navigálva kel át az Atlanti-óceánon

Mi történik most a Brexittel? Három perc alatt képbe hozzuk

Mi történik most a Brexittel? Három perc alatt képbe hozzuk

Trump saját golfklubjában rendezik meg a következő G7-csúcsot

Trump saját golfklubjában rendezik meg a következő G7-csúcsot