szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mégsem kezdik meg csütörtökön Rajk László 56-os emlékművének bontását Veszprémben; az önkormányzat megvárja a bontási határozat jogerőre emelkedését - tájékoztatott Horváth György, a veszprémi polgármesteri hivatal szóvivője szerdán.

A bontásról azért hozott határozatot augusztus 3-án a hivatal, mert az emlékműnek az eredeti tervektől eltérően megvalósított alapszerkezetére az építtető nem kért fennmaradási engedélyt, s ezért ebben a kérdésben nem is volt mérlegelési lehetőség - tette hozzá a szóvivő.

A művész felesége, Rajk Judit szerdán az MTI-nek elmondta: megdöbbentőnek tartják, hogy a határozat jogerőre emelkedését meg sem várva, csütörtökön már meg akarta kezdeni a polgármesteri hivatal az emlékmű elbontását. Közölte: a határozat ellen fellebbezni fognak.

A veszprémi önkormányzat 2005 februárjában írt ki meghívásos pályázatot egy 56-os emlékmű megalkotására és felállítására, s a pályázó tizenegy művész közül Rajk László nyert.

A művész az emlékművet - a szerződés szerinti 20 millió forintos költségért - 2006 októberére elkészítette, s annak a felállítását október 13-án megkezdte.

Rajk László ugyanakkor az eredeti tervtől annyiban eltért, hogy egy csatorna fedlapja miatt az emlékművet másfél méterrel úgymond "el kellett forgatni", s a forradalom zászlóit ábrázoló fémfelület sem lett anyagában csiszolt, hanem felületkezelt matt színt kapott. Az eltéréssel az akkori városvezetés és az építési hatóság is egyetértett.

A 2006. október elsejei választások során azonban új polgármestert választottak Veszprémben, s az addigi szocialista-szabad demokrata többségű képviselő-testületben a polgári oldal szerzett többséget, s éppen az új polgármester eskütételének napján, október 13-án jelent meg az emlékmű felállításának helyszínén (a színházkertben) a polgármesteri hivatal építéshatósági irodájának vezetője, s a munkálatok leállításáról rendelkezett, mondván; az engedélytől eltérően készült el az emlékmű.

Rajk László azonban, hivatkozva arra, hogy az eltérésekkel a város korábbi vezetése egyetértett, felállította az emlékművet.

Ez év április végén a képviselő-testület úgy döntött, hogy az emlékművet a színházkertből áthelyezik a Jutas-lakótelepi Barátság Parkba. Ebbe Rajk László is beleegyezett, s a szerződés megkötésére várt. Május végén azonban egy levélben arra szólította fel őt Veszprém polgármestere, hogy az emlékművet a saját költségén bontsa és szállítsa el.

A művész erre bontási határozatot kért, amit hónapokon át nem kapott meg, ehelyett augusztus 19-én arról értesítette a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetője, hogy augusztus 23-án, csütörtökön a város - a művész költségére - megkezdi az emlékmű bontását. Végül is Rajk László augusztus 22-én kapta kézhez a bontási határozatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

VESZPRÉMI EMLÉKMŰVITA

Közleményben tiltakozott az SZDSZ, amiért Veszprém új, fideszes vezetésű önkormányzata "két órával mandátuma...

Német védelmi miniszter: A Kreml akciói fenyegetést jelentenek Európára

Német védelmi miniszter: A Kreml akciói fenyegetést jelentenek Európára

Kásler Miklós személyesen adta át a Szent Ferenc Kórház poszt-Covid részlegét

Kásler Miklós személyesen adta át a Szent Ferenc Kórház poszt-Covid részlegét

Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni

Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni