szerző:
hvg.hu

Tart még a Tavaszi Fesztivál, s most fut be kísérőhajója, a Fringe, amelyen boldogok és boldogtalanok lépnek fel 16 színpadon. U2 háromdében a mozikban, a fluxus nevű művészeti mozgalom (?), irányzat (?) összegyűjtve Dunaújvárosban. Túl mindenen? - Ultrahang fesztivál a Merlinben. Mielőtt feldobod a bakancsot - gondolkozz el Jack Nicholson segítségével! Programajánló a hvg.hu-tól!

Boldog-boldogtalan majdnem híresek?
Budapest Fringe Fesztivál


Harcsa Veronika
Lesznek profik is
Nem arról van szó, hogy bárki felléphet a Budapesti Tavaszi Fesztivál oldalvizén, azaz dilettánsok, műkedvelők árasztanák el a színpadokat. Arról már inkább, hogy outsiderek, azaz a hazai showbiz és művészeti közeg határán, szélén, vagy azon kívül állók.  De vannak ám itt profik is (hiszen például a Harcsa Veronika Quartet is játszik a Fringen), olyanok is, akik a befutásra várnak, olyanok is, akik még csak az első tapsra.

A Fringe új szereplők, tehetségek felhozatala, amelyen a közönség dönt. Tapssal szavaz. Alkotmányos népítélet tehát, itt aztán kiderül, ki a legény, illetve leány a gáton. Ki kell állni. Bárki indulhatott, de nem került bárki a programba. Ehhez valamit már nyújtani kellett!

Így is van 323 fellépő társulatból 223 budapesti, 3 külföldi, 97 vidéki (többek közt Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc). 16 színpad, 224 órányi műsor. Pénteken déltől vasárnap éjfél utánig, azaz már hétfő hajnalig. Zene, mozgás, performance, különféel színházi formák, szórakozás és gondolkodás, felfedezés és...amit akartok.

március 28-30; Bp., Millenáris, Marczibányi Téri Szabadidőközpont

 
Felírtad?
Bakancslista

Jack Nicholson és Morgan Freeman
Amíg lehet
Tanmese. Carter szorgalmasan írogatta terveit egy listára, ahol mindazt gyűjtötte, amit életében (azaz mielőtt feldobja bakancsát) meg akar valósítani. Ám ez a bizonyos élet közbeszólt. 46 évnyi autószerelés közben bakancslistája szép lassan az elszalasztott lehetőségek szomorú regisztrálása lett. A milliárdos Edwardot pedig túlságosan lefoglalta a pénzcsinálás és birodalmának kiépítése, úgyhogy nemigen gondolkodott azon, mi is van a listáján. Aztán egy nap az élet váratlan és sürgős figyelmeztetést küld mindkettőjüknek. Carter és Edward közös kórteremben találják magukat. Égető vágy ébred bennük, hogy hátralévő idejükben azt tegyék, amit mindig is szerettek volna. Lelépnek. Nyakukba veszik a világot, és a Taj Mahaltól a Szerengeti Nemzeti Parkig, a legjobb éttermektől a legsiralmasabb tetoválószalonokig, a régi versenyautók vezetőfülkéjétől a légcsavaros repülőgép nyitott ajtajáig végigrohhanak mindent, ami a listáikon szerepelt. Cél: élni, ahogy elképzelték. Lehet? Tegyünk így mi is (?).

The Bucket List; amerikai film, 2007; r.: Rob Reiner
 

U2, Testgyakorlatok (Oldaltörés)Fly
U2 3D

U2, élő
Szélesvászon
A U2 mindig is nagy előszeretettel használta fel és ki a technika adta lehetőségeket. Új hangzások keresése, bravíúros és izgalmas videók jellemezték pályáukat. A legmaradandóbb művek (mint például az Achtung Baby nagylemez, vagy a ZOOTV turné), hiába voltak "hozzánőve" az adott kor technológiai lehetőségeihez, mégsem avultak el.

A világ legelső élőben felvett digitális 3D filmje egyedül álló háromdimenziós élmény, amely a nézőit a világ egyik leghíresebb zenekarának egy óriás koncertjére repíti el. Aki nem szerette a U2-t, az nem ettől fogja megszeretni, aki imádta, imádna fogja őket több dimenzióban is. Egy biztos: a mozi pazar.
 
amerikai koncertfilm, 2007, r.: Mark Pellington, Catherine Owens

 


Fluxusprofit
Testgyakorlatok

 

Erwin Wurm
Valósítsd meg a művedet és gondolj az emésztésedre!
Az előírás és szabálysértés, ellenőrzés és kisiklás, komolyság és vicc határán mozogva a kiállítás feleleveníti és folytatja a képző-, performansz- és színművészetet, a költészetet és zenét ötvöző FLUXUS hagyományát, és „élő” példákon keresztül szemlélteti a performativitás fogalmát, amely művészetelméleti írásoknak, illetve művészi és kurátori koncepcióknak köszönhetően az elmúlt évek egyik legérdekesebb kérdése volt.


A dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet (ICA) Testgyakorlatok című kiállítása Magyarországon először mutatja be világhírű művészek olyan alkotásait, melyek fontos szerepet játszanak a művészet és a befogadók kapcsolatának újraértelmezésében. Yoko Ono arra kéri fel a látogatókat, hogy képben örökítsék meg édesanyjukról őrzött emlékeiket, míg Robert Filliou plakátja egy rövid játékra invitál. Georg Winter stunt-installácóján a szabadesést próbálhatják ki az érdeklődők, Kristian Pettersen mikrofonnal felszerelt motorbiciklijén pedig ki-ki kedve és temperamentuma szerint adhat zenei aláfestést a kiállításnak…
 
A kiállítás a művészet  cselekménytereit és befogadásának lehetőségeit járja körül.

Sonja Alhäuser, Claus Böhmler, George Brecht, Baldur Burwitz, Robert Filliou, Patrycja German, Felix Gonzales-Torres, Ottmar Hörl, Fabrice Hyber, Tünde Kovács, Via Lewandowsky, Atelier von Lieshout, Bianca Muckelmann, Bruce Nauman, Yoko Ono, Kristian Pettersen, Laercio Redondo, Santiago Sierra, Tomas Schmit, Franz Erhard Walther, Joanna Warsza, Mirja Wellmann,  Franz West, Emmett Williams, Georg Winter, Erwin Wurm

április 11-ig Dunaújváros, ICA


Ultrahang (Oldaltörés)Túl
UH Fest


Tigrics
Zúzzunk bele
© organic.hu
Az Ultrahang Alapítvány 2001 óta több mint 20 országból közel 200 zenei produkciót állított színpadra az UH Festek, valamint egyestés rendezvények keretében.

Szervezésükben, számos magyar fellépő mellett többek között olyan külföldi előadókat láthatott, hallhatott a hazai közönség a kísréletező kortárs zenék világából.


2008-ban anyagi okok miatt az alapítvány nem tud újabb nemzetközi fesztivált szervezni. Egy 4-5 napos fesztivál összköltsége 13-14 millió forint, melyből minimálisan 3 millió forint önrészt az alapítványnak kell biztosítania.

Ahhoz, hogy az alapítvány 2009-ben újra a korábbiakhoz hasonló, nagyobb, többnapos, a mai zene sokszínűségét bemutató fesztivált tudjon szervezni, csupa magyarországi fellépővel önsegélyfesztivált rendez március 27-én.

Túl anyagi lehetőségeken túl, kísérletezésen túl, a hangok konvencionális világán túl. Az UH Fest Lokál 2008 névre keresztelt adománygyűjtő rendezvény fellépői ingyen játszanak, a Merlin ingyen adja a helyet. Az adományokból befolyt bevétel képezi majd a 2009-es fesztivál pénzmagját.

A fellépők egy részével már találkozott a közönség. A Pándi/Keszei/Halmos/Prell Quartet szabad zenélése és Mike Rosoft sajátos ambientje többek szerint a 2007-es fesztivál legjobb pillanatai közé tartoztak. Rajtuk kívül alkalmi formációban játszik a Paizs/Halmos/Tigrics hármas: a hazai underground zene három egészen különböző alakja találkozik. Színpadra lép Klethi und Plethi, amely Kiss Gergő (Kobalt néven az alapítvány Mi a zene 2007? pályázatának első helyezettje) és Leidal András gitárduója; valamint a dob és gitár felállású, véraláfutásos Memphis.Attax.Kazahstan! Míg a Klethi und Plethi gyengéden zajos posztrock-környéki varázslat, addig a Meatka gyilkos és penetráns abúzus az érzékek ellen. Az estét egy finoman kiérlelt audiovizuális projekt, a Binaura zárja.


március 27; Bp. Merlin

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
„Itt az idő, hogy játsszunk az illatokkal!”

„Itt az idő, hogy játsszunk az illatokkal!”

Meggyanúsítottak valakit Karácsony kampányrendezvényének megzavarása után

Meggyanúsítottak valakit Karácsony kampányrendezvényének megzavarása után

Először kerül szemtől szembe Putyin és Zelenszkij

Először kerül szemtől szembe Putyin és Zelenszkij

"A kultúra nem a politikusoké" Ezrek tüntettek a színházak szabadságáért – percről percre

"A kultúra nem a politikusoké" Ezrek tüntettek a színházak szabadságáért – percről percre

Schilling Árpád: „Eddig is a kultúra volt veszélyben, csak te elfelejtetted ezt szóvá tenni”

Schilling Árpád: „Eddig is a kultúra volt veszélyben, csak te elfelejtetted ezt szóvá tenni”

Nem akárhogy fog fotózni a Nokia új telefonja, ráadásul 5G-s is lesz

Nem akárhogy fog fotózni a Nokia új telefonja, ráadásul 5G-s is lesz