szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Cseke Péter színész-rendezőt választotta meg a Kecskeméti Katona József Színház igazgatójának csütörtöki ülésén a város közgyűlése.

A döntés értelmében a következő öt évben a Jászai Mari-díjas és Bilicsi Tivadar-díjas művész vezeti a kecskeméti színházat.

A közgyűlés határozata szerint Cseke Péter 2008. augusztus 1-jétől tölti be az igazgatói tisztséget, de a szeptemberben kezdődő színházi évadot már neki kell előkészítenie. Rövid időn belül munkába áll és Bodolay Gézával együttműködve kell dolgoznia július végéig.

Az első alkalommal kiírt pályázatról a közgyűlés 2007 decemberében nem tudott döntetni, ezért új pályázatot írtak ki.

Cseke Péter mellett a teátrumot tíz éve irányító Bodolay Géza, valamint Bereményi Géza író, rendező, forgatókönyvíró, Éry-Kovács András rendező, Hegedűs Zoltán színművész, Radó Denise színész, rendező, Turpinszky Béla színész, rendező és Réthly Attila rendező, író adott be érvényes pályázatot a direktori posztra.

Kedden a kulturális bizottság öt pályázatot emelt ki a nyolc közül, de ezzel nem nyújtott segítséget a közgyűlésnek a csütörtöki választáshoz.

A múlt évben kiírt pályázaton Bodolay Géza mellett indult Cseke Péter is. Az előzetesen komoly támogatottsággal bíró Cseke Péter első pályázata rengeteg bírálatot kapott. A nagyváradi születésű rendező második alkalommal írt pályázatát az interneten nyilvánossá tette.

Megválasztása után Cseke Péter az MTI-nek elmondta: második alkalommal beadott pályázata megírásakor figyelembe vette azokat a kritikai észrevételeket, amelyek miatt az első pályázatát nem fogadta el a képviselő-testület.

Szólt arról is, hogy feleségével, Sára Bernadett színésznővel Kecskemétre költözik. A színház jelenlegi társulatát megtartja, mert több alkalommal megnézte az elmúlt időszakban az előadásokat, s jó véleménnyel van a jelenlegi társulatról.

A színházi világnapon a kecskeméti teátrum élére megválasztott új direktor május végére ígéri, hogy a kecskeméti közönség megismerheti a következő évadban színpadra kerülő darabokat.

Cseke Péter színészcsaládban született Nagyváradon. Fiatalon, 14 éves korában került Magyarországra, ahol 1972-ben felvették a Színház és Filmművészeti Főiskola színész szakára. Debrecenben kezdte, majd a fővárosban, a Madách Színházban folytatta színészi pályáját. A művész jelenleg a Turay Ida Színtársulat főrendezője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ceglédi Zoltán: Tanácsokról szólva

Ceglédi Zoltán: Tanácsokról szólva

2020 legütősebb Huawei mobilja: kipróbáltuk a Mate 40 Prót

2020 legütősebb Huawei mobilja: kipróbáltuk a Mate 40 Prót

Elítélték Olaszország legkeresettebb bűnözőjét, aki a Cosa Nostra feje lehet

Elítélték Olaszország legkeresettebb bűnözőjét, aki a Cosa Nostra feje lehet