szerző:
hvg.hu/MTI

Az idén 16. alkalommal megrendezett fesztivál mínusz egyedik és nulladik nappal indít, újra fellép az URH, s külön koncertszínpadok viselik az MR2-Petőfi, valamint az A38 hajó nevét.

Augusztus 11-én, a Magyar Dal napjával indít idén a Sziget Fesztivál. A mínusz egyedik napi koncerten (amelyet a nulladik nap, majd az ötnapos fesztivál követ) az elmúlt ötven év magyar beat-pop-rock szerzeményei hangoznak el. A Nagyszínpadon tartott koncert már délután négykor elkezdődik. (A program itt olvasható, már ami összeállt belőle.)

Egy nappal később lép fel ugyanott az Iron Maiden együttes, előzenekaruk Lauren Harris, Steve Harris lányának együttese lesz. A valódi fesztivál tehát 13-án kezdődik, a Nagyszínpadra erősebb fellépő mezőnyt ígérnek a szervezők: itt lesz – többek között - az REM, a Jamiroquai, a Sex Pistols, a Killers, s a Kaiser Chiefs, Alanis Morisette, a magyar zenekarok közül pedig a Kispál és a Borz, a Tankcsapda, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, s az URH, amely tizennyolc év után koncertezik újra, előbb a Volt Fesztiválon, majd a Szigeten.

Újdonság, hogy a korábbi Pesti Est színpadot idén már MR2 színpadnak nevezik, itt lépnek fel például azok a hazai előadók, akik elsősorban az MR2-Petőfi adásai nyomán váltak ismertté: a Kaukázus, a Suhancos, a Vad Fruttik, az Amber Smith, a CopyCon, de fellép a Carbonfools, a Pál Utcai Fiúk, a Moog is.

Idén először állítják fel az A38 Színpadot, amely a korábbi blues-sátor helyére került, amit viszont a korábbi Bahia-színpad helyére helyeztek. Az A38 színpadon főleg kelet- és közép-európai zenekarok lépnek fel majd (az orosz Markschneider Kunst, az amerikai Kultur Shock, a cseh Sunshine, a német Modeselektor, a román Kumm, a bolgár Ostava), a hazaiak közül pedig például a Kiscsillag, az Anima Sound System, s az Erik Sumo Band.

A Szigetre az ottalvós bérlet 37 ezer 500 forintba kerül, s az augusztus 11-12-i koncertek is látogathatók vele. A hazamenős bérlet 30 ezer forintba kerül, s öt napra szól, a napijegy augusztus 12-17 között 8000 ezer forintba kerül, míg 11-én 2500 forintba.

Feljelent a Sziget

Hamis tanúzás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Sziget Szervezőiroda, mert olyan információk birtokába jutottak, amelyek szerint előfordulhatott, hogy az ellenük folyó perben a felperes meg nem engedhető módszereket is alkalmazott - közölte Gerendai Károly, a szervezőiroda ügyvezetője. Derce Tamás újpesti polgármester 2006-ban kezdeményezett pert "birtokháborítás megszüntetése" ügyében a Sziget ellen. 

Az önkormányzat azt kérte a bíróságtól, hogy "tiltsa el a szervezőket a 22 és 6 óra közötti zenés és egyéb műsoros rendezvények megrendezésétől, valamint a zene- és műsorszolgáltatástól". A per -, amelynek során már több tanút, köztük újpesti lakókat is meghallgattak - még folyamatban van, a következő tárgyalási nap júliusban lesz.

Gerendai Károly közölte, olyan információ jutott birtokukba, amely szerint "fennáll annak a gyanúja, hogy a felperes nem csak tiszta módszereket alkalmazott az eljárás során." Ezt ismertetve csak annyit mondott, arra gyanakodnak, hogy a felperesnek szándékában állt befolyásolni az egyik tanút. Hozzátette: információik valóságtartalmát a nyomozóhatóságnak kell majd megítélnie, ezért tettek feljelentést. További részleteket azonban nem kívánt közölni, a nyomozás érdekeire való tekintettel.

Arra a kérdésre, ez a feljelentés hátráltathatja-e az ellenük folyó polgári pert, Gerendai Károly elmondta, hogy független egymástól a két eljárás. Hozzátette: bízik abban, hogy a bíróság számukra kedvező ítéletet hoz, de ha a per esetleg elmarasztalja a Szigetet, akkor ez a feljelentésük akár egy fellebbezés alapja is lehet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Kult

A Sex Pistols is a Sziget fellépője

A Sex Pistols eredeti felállásában játszik Budapesten, a Sziget fesztiválon - adta hírül az eseményt szervező iroda. A Johnny Rotten (azaz John Lydon), Glen Matlock, Steve Jones és Paul Cook alkotta formáció, a Sex Pistols a 2008-as Szigeten mutatkozik be először Magyarországon.

hvg.hu Itthon

Tönkreteszik a Sziget Fesztivált?

Veszélyben a Sziget (?) címmel adott ki kedd délelőttre szóló sajtómeghívót a Sziget Kulturális Szervezőiroda. A szervezők szerint olyan korlátokat akarnak szabni nekik, amelyek egyértelműen ellehetetlenítenék a rendezvényt. De miről lehet szó?

MTI Itthon

A Sziget Fesztivál kisebb területet kapott az igényeltnél

Tucatnyi nagyrendezvényhez adott szerdán 2010 végéig szóló hároméves közterület-használati engedélyt a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága. A Sziget Fesztivál számára kiadott engedély az igényeltnél kisebb területre szól. Egyes HÉV-megállók mellett biciklitárolók épülnek.

MTI Itthon

Sziget-mérleg: veszteséges, de sikeres

Összesen 371 ezren látogattak ki a kedden véget ért, jubileumi, 15. Szigetre. Az idei fesztivál ugyan nem volt nyereséges, de a szervezők sikeresnek értékelik az egyhetes rendezvényt.

Kult

Sziget & Tsai: hol lépnek fel a legnagyobbak?

Már kelet-európaiak is szerepelnek a legjelentősebb nyári popfesztiválok között, de a legfelkapottabb zenekarokat még mindig inkább a kontinens nyugati felén lehet elcsípni.

MTI Kult

Az R.E.M. is fellép az idei Sziget fesztiválon

Új albumának turnéja keretében az R.E.M. is fellép az idei Sziget fesztiválon, augusztus 16-án a nagyszínpadon láthatja-hallhatja a Michael Stipe, Peter Buck és Mike Mills alkotta triót a közönség - tájékoztatott a fesztivál sajtófőnöke.

Álom marad a 400 forint alatti üzemanyagár

Álom marad a 400 forint alatti üzemanyagár

Ráfázhattak, akik letöltötték a népszerű videoszerkesztő szoftvert

Ráfázhattak, akik letöltötték a népszerű videoszerkesztő szoftvert

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó

Világháborús hajóroncsra bukkantak 700 méter mélyen Ausztrália partjainál

Világháborús hajóroncsra bukkantak 700 méter mélyen Ausztrália partjainál

Heten haltak meg a hosszú hétvégén az utakon

Heten haltak meg a hosszú hétvégén az utakon

Egyre dagad az ukrajnai-magyar botrány

Egyre dagad az ukrajnai-magyar botrány