szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Balaton Sound, Hegyalja, Rockmaraton: országszerte tart a fesztiváldömping. Ne csak igyunk, együnk is: Halfőző Fesztivál, Baja. A drámáktól a vacsoraasztalig: Shakespeare-napok Gyulán. The Bank Job: angol krimi a mozikban.

Pop, hullám, lángos
Balatonsound

© Stiller Ákos
Mi volna alkalmasabb hely egy popfesztivál megrendezésére, mint a magyar tenger, a mi gyönyörű Balatonunk kedélyes partvidéke? A Balatonsound tavaly még progressziót hirdetett, idén belesimul a trendbe, minek szembe menni az árral, a Balaton sem hullámzik hiába. Lesz azért persze minőségi hallgatni- és néznivaló. Minden napra ajánlunk valamit: csütörtökre a pszichedeliában utazó hazai ColorStart s a gyönyörű Péterfy Borit. Péntekre a nyomasztóan édes Massive Attackot, a felzaklatóan kellemes LTJ Bukemet, a fura Koopot, valamint a bizarr Goldfrappet. Szombatra a The B-52's zenekart, akiket be sem kell mutatni. Vasárnapra az ellenállhatatlan Fatboy Slimet. Hétfőn vissza az életbe. Amely remélhetőleg szebb lesz onnantól.

július 10-13.; Zamárdi

 

Gyere, gyere ki a hegy lábához
Hegyalja Fesztivál

© Stiller Ákos
"Sok idő telt el 2000 óta, amikor először foglalták el az ős-hegyaljások a rakamazi kempinget a Tokaji-híd lábánál, hiszen az idén már kilencedik alkalommal készülődünk a Hegyalja Fesztiválra" - írja a feszt honlapja, igen pontosan. Tokaj, borkóstolás, a táj igézete. Nem vicc. A legszebb hazai környékeink közé tartozik e terület. Itt mutatkozik meg évről-évre a hazai popelit, azaz itt is, hiszen körbejárják ők a hont, kivont gitárokkal. Nézzük csak. Hobótól a Goulash Exoticáig, a Quimbytől a PASO-ig, a Kispáltól a HS7-ig terjed a skála. Kellemes, ártalmatlan, megközelíthető és megfizethető. 

július 9-13.; Tokaj-Rakamaz
 


Nincs macska a zsákban
Rockmaraton

© Stiller Ákos
Már tart, de még messze a vége: Rockmaraton Pécsett, azaz Pécstől 8 kilométerre, délre, a Malomvölgyi Arborétumban. Növényritkaságok és rock-megszokottságok egy helyen. Nem árul zsákbamacskát a feszt, itt valóban rock van, maratoni távon, hosszan, végeérhetetlenül. A kemény zene híveinek egyik utolsó Paradicsoma a hely. Hajmunka, pécsi sörök, hosszú sorokban fűzős bakancsok, katonai rövidnadrágok és tarka zenekaros pólók. Bekapcsolva felejtett torzító az egész hétvégén.

július 13-ig; Pécs

Shakespeare-napok, Halfőző Feszt, Bankmeló (Oldaltörés)

Ne csak igyunk, együnk is
Bajai Halfőző Fesztivál


"Minden adott ahhoz, hogy egy ilyen nagyszabású gasztronómiai rendezvényt megszervezzünk: a Duna és a Sugovica halban gazdag vize, a város mediterrán hangulata és barátságos légköre, és nem utolsó sorban a bajai emberek több évszázados tapasztalata, tehetsége és hozzáértése, mellyel a legfinomabb, legízesebb halászlét készítik el" - írja köszöntőjében dr. Révfy Zoltán, Baja város polgármestere, és abszolút igaza van. Baján isteni a halászlé, a receptek nem titkosak, a mesterfogások annál inkább. És a jó étel megízesíti a mindennapokat, ígyhát Baján élni minden bizonnyal jó. Ajánlatunk a kóstolás, érdemes végigenni a választékot.

Ha elegünk van a rockfesztiválok zajából, a tömegből és a büfé-étkezésekből, akkor  irány a festői Baja!

Dánia börtön
Shakespeare Fesztivál - Gyula

Az úgy volt, hogy először 2005-ben, a felújítás után elkészült reneszánsz várudvarban, Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki gótikus téglavárában Shakespeare Fesztivált rendezett a Gyulai Várszínház. A kéthetes fesztivál része a Gyulai Várszínház hathetes összművészeti fesztiválprogramjainak, minden évben megrendezik azóta, mindig a Gyulai Várszínház évadkezdetekor, július első két hetében. Színháztól gasztronómiáig, felidézve a szerző zeitgeistjét.

A szervezők célja, hogy legyen Magyarországon egy olyan rangos nemzetközi fesztivál, ahova a legjelentősebb Shakespeare-előadásokat hívják meg itthonról és külföldről. A fesztiválon díjat nem osztanak, élményt annál inkább. Még július 12-ig! Shakespeare-premierek idén is, hogy pontosan mi és mikor, itt áttekinthető: http://www.shakespearefesztival.hu/

július 12-ig, GyulaLondon's Burning
Banki meló

Jason Statham és Saffron Burrows
© Fórum Hungary
A gyanús múltú autókereskedő Terry mindig is azon volt, hogy elkerülje a nagyszabású stikliket. Ám amikor felbukkan egy régi ismerőse, a gyönyörű modell, Martine, és felajánlja neki a kulcsszerepet egy betörésbiztos bank elleni rablásban, Terry élete nagy lehetőségét látja a felkérésben. Martine egy dollármilliókat érő, pénzes és ékszeres széfekkel teli szobát ígér a sikeres akció végén. Ám Terrynek és csapatának fogalma sincs arról, hogy a széfek mindemellett piszkos ügyek titkait is rejtik. Olyan titkokét, melyek pillanatok alatt belekeverik hőseinket a korrupció és a londoni alvilág veszélyes hálózatába, és amelyek elvezetnek egyenesen a legmagasabb kormányhivatalokig és a királyi családig is. A Banki meló egy rosszul sikerült rablás igaz története (forrás: Fórum Hungary).

The Bank Job; angol film, 2008; r.: Roger Donaldson

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megváltozhat a Skoda százéves emblémája

Megváltozhat a Skoda százéves emblémája

Egyedi megoldás: trükkösen rejtené el az okostelefon-kamerát a Samsung

Egyedi megoldás: trükkösen rejtené el az okostelefon-kamerát a Samsung

Trump távozó “katonája” szerint a 3 megabites internet több mint jó, Kína pedig veszélyes

Trump távozó “katonája” szerint a 3 megabites internet több mint jó, Kína pedig veszélyes