szerző:
hvg.hu

Balaton Sound, Hegyalja, Rockmaraton: országszerte tart a fesztiváldömping. Ne csak igyunk, együnk is: Halfőző Fesztivál, Baja. A drámáktól a vacsoraasztalig: Shakespeare-napok Gyulán. The Bank Job: angol krimi a mozikban.

Pop, hullám, lángos
Balatonsound

© Stiller Ákos
Mi volna alkalmasabb hely egy popfesztivál megrendezésére, mint a magyar tenger, a mi gyönyörű Balatonunk kedélyes partvidéke? A Balatonsound tavaly még progressziót hirdetett, idén belesimul a trendbe, minek szembe menni az árral, a Balaton sem hullámzik hiába. Lesz azért persze minőségi hallgatni- és néznivaló. Minden napra ajánlunk valamit: csütörtökre a pszichedeliában utazó hazai ColorStart s a gyönyörű Péterfy Borit. Péntekre a nyomasztóan édes Massive Attackot, a felzaklatóan kellemes LTJ Bukemet, a fura Koopot, valamint a bizarr Goldfrappet. Szombatra a The B-52's zenekart, akiket be sem kell mutatni. Vasárnapra az ellenállhatatlan Fatboy Slimet. Hétfőn vissza az életbe. Amely remélhetőleg szebb lesz onnantól.

július 10-13.; Zamárdi

 

Gyere, gyere ki a hegy lábához
Hegyalja Fesztivál

© Stiller Ákos
"Sok idő telt el 2000 óta, amikor először foglalták el az ős-hegyaljások a rakamazi kempinget a Tokaji-híd lábánál, hiszen az idén már kilencedik alkalommal készülődünk a Hegyalja Fesztiválra" - írja a feszt honlapja, igen pontosan. Tokaj, borkóstolás, a táj igézete. Nem vicc. A legszebb hazai környékeink közé tartozik e terület. Itt mutatkozik meg évről-évre a hazai popelit, azaz itt is, hiszen körbejárják ők a hont, kivont gitárokkal. Nézzük csak. Hobótól a Goulash Exoticáig, a Quimbytől a PASO-ig, a Kispáltól a HS7-ig terjed a skála. Kellemes, ártalmatlan, megközelíthető és megfizethető. 

július 9-13.; Tokaj-Rakamaz
 


Nincs macska a zsákban
Rockmaraton

© Stiller Ákos
Már tart, de még messze a vége: Rockmaraton Pécsett, azaz Pécstől 8 kilométerre, délre, a Malomvölgyi Arborétumban. Növényritkaságok és rock-megszokottságok egy helyen. Nem árul zsákbamacskát a feszt, itt valóban rock van, maratoni távon, hosszan, végeérhetetlenül. A kemény zene híveinek egyik utolsó Paradicsoma a hely. Hajmunka, pécsi sörök, hosszú sorokban fűzős bakancsok, katonai rövidnadrágok és tarka zenekaros pólók. Bekapcsolva felejtett torzító az egész hétvégén.

július 13-ig; Pécs

Shakespeare-napok, Halfőző Feszt, Bankmeló (Oldaltörés)

Ne csak igyunk, együnk is
Bajai Halfőző Fesztivál


"Minden adott ahhoz, hogy egy ilyen nagyszabású gasztronómiai rendezvényt megszervezzünk: a Duna és a Sugovica halban gazdag vize, a város mediterrán hangulata és barátságos légköre, és nem utolsó sorban a bajai emberek több évszázados tapasztalata, tehetsége és hozzáértése, mellyel a legfinomabb, legízesebb halászlét készítik el" - írja köszöntőjében dr. Révfy Zoltán, Baja város polgármestere, és abszolút igaza van. Baján isteni a halászlé, a receptek nem titkosak, a mesterfogások annál inkább. És a jó étel megízesíti a mindennapokat, ígyhát Baján élni minden bizonnyal jó. Ajánlatunk a kóstolás, érdemes végigenni a választékot.

Ha elegünk van a rockfesztiválok zajából, a tömegből és a büfé-étkezésekből, akkor  irány a festői Baja!

Dánia börtön
Shakespeare Fesztivál - Gyula

Az úgy volt, hogy először 2005-ben, a felújítás után elkészült reneszánsz várudvarban, Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki gótikus téglavárában Shakespeare Fesztivált rendezett a Gyulai Várszínház. A kéthetes fesztivál része a Gyulai Várszínház hathetes összművészeti fesztiválprogramjainak, minden évben megrendezik azóta, mindig a Gyulai Várszínház évadkezdetekor, július első két hetében. Színháztól gasztronómiáig, felidézve a szerző zeitgeistjét.

A szervezők célja, hogy legyen Magyarországon egy olyan rangos nemzetközi fesztivál, ahova a legjelentősebb Shakespeare-előadásokat hívják meg itthonról és külföldről. A fesztiválon díjat nem osztanak, élményt annál inkább. Még július 12-ig! Shakespeare-premierek idén is, hogy pontosan mi és mikor, itt áttekinthető: http://www.shakespearefesztival.hu/

július 12-ig, GyulaLondon's Burning
Banki meló

Jason Statham és Saffron Burrows
© Fórum Hungary
A gyanús múltú autókereskedő Terry mindig is azon volt, hogy elkerülje a nagyszabású stikliket. Ám amikor felbukkan egy régi ismerőse, a gyönyörű modell, Martine, és felajánlja neki a kulcsszerepet egy betörésbiztos bank elleni rablásban, Terry élete nagy lehetőségét látja a felkérésben. Martine egy dollármilliókat érő, pénzes és ékszeres széfekkel teli szobát ígér a sikeres akció végén. Ám Terrynek és csapatának fogalma sincs arról, hogy a széfek mindemellett piszkos ügyek titkait is rejtik. Olyan titkokét, melyek pillanatok alatt belekeverik hőseinket a korrupció és a londoni alvilág veszélyes hálózatába, és amelyek elvezetnek egyenesen a legmagasabb kormányhivatalokig és a királyi családig is. A Banki meló egy rosszul sikerült rablás igaz története (forrás: Fórum Hungary).

The Bank Job; angol film, 2008; r.: Roger Donaldson

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
„A néppárti frakció 75-80 százaléka kész kitenni a Fideszt”

„A néppárti frakció 75-80 százaléka kész kitenni a Fideszt”

Megjelent a kínai koronavírus Ausztráliában is

Megjelent a kínai koronavírus Ausztráliában is

Levették Pokorni nyilas nagyapjának nevét a XII. kerületi turulszoborról

Levették Pokorni nyilas nagyapjának nevét a XII. kerületi turulszoborról

Rengetegen használnak még Windows 7-et, pedig a saját sírjukat ássák vele

Rengetegen használnak még Windows 7-et, pedig a saját sírjukat ássák vele

Renault Twingóból is hamarosan itt a full elektromos

Renault Twingóból is hamarosan itt a full elektromos

Bereményi Géza író kapta a Kölcsey-emlékplakettet

Bereményi Géza író kapta a Kölcsey-emlékplakettet