szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy, a II. világháborúban zsákmányolt műkincseket őrző titkos levéltárra bukkant az MDR német televízió forgatócsoportja a Kaukázusban.

A grúz főváros, Tbiliszi egy múzeumában Németországból származó úgynevezett háborús zsákmányt, több ezer felbecsülhetetlen értékű, részben ősrégi könyvet őriznek. Találhatók köztük a Német Természettudományi Akadémiától való ősrégi kötetek is. A televíziós forgatócsoport ezen kívül Lipcséből, Jénából, Berlinből és Magdeburgból származó könyvekre is rátalált az archívumban - jelentette a német "Artour" című magazin.
   
A Vörös Hadsereg a második világháború végén a németországi Halléban lévő akadémiai könyvtárban mintegy hétezer értékes kötetet zsákmányolt és vitt a Szovjetunióba.
   
Az 1477 és 1940 közötti évekből származó művek az MDR-forgatócsoportja szerint rendkívül rossz állapotban vannak. A kötetek egyes oldalai átnedvesedtek és penészgombák rakódtak rájuk. A zsákmányolt műkincseket annak idején először Leningrádba, majd onnan Tbiliszibe, az ottani egyetemi könyvtárba szállították. A kutatások szerint 1986 óta egy "titkos archívumban" őrzik őket.
   
"Erről a levéltárról egészen 2006-07-ig nekünk magunknak sem volt tudomásunk" - közölte Tamara Nemszicsveridze, a könyvtár főigazgatónője a német televíziósokkal, mondván néhai elődje a titkot magával vitte a sírba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Véget ér a Renault Twingo pályafutása

Véget ér a Renault Twingo pályafutása

Automosónál árulták az amfetamint és a hasist

Automosónál árulták az amfetamint és a hasist

Meghátrált, mégsem emeli az Xbox-előfizetés árát a Microsoft

Meghátrált, mégsem emeli az Xbox-előfizetés árát a Microsoft