Tetszett a cikk?

Kravitz Budapesten, a Szocreál Debrecenben, Anyósfesztivál Polgáron, filmek kinn a téren, Szombathelyen, alternatív színházi szemle Szegeden. Amerika-filmklub Budapesten, EFOTT Dunaújvárosban, éjszakai vízibuli Füreden. Egy elegáns zenekreátor: Matthew Herbert. A lélek keresi a menekülés útját: gyűjtők, mániákusok egy fotográfus képein. Ajánlatok ínyenceknek a hvg.hu-tól!Are we gonna go his way?
Lenny Kravitz


Az úriember a kilencvenes évek legelején visszaállította jogaiba nyers, már-már purista felfogással, a régi időket idéző old school rock hangzást - némi korai Motown sounddal vegyítve. Mindezt azzal az egyszerű eljárással, hogy ő maga játszott minden hangszeren - olykor igen egyszerű, de hatásos szólamokat - és a felvételekhez, majd a keveréshez vintage felszerelést használt. Nyolc sávnál nem lehetett több, s olykor a szetereósítás őskori fogásait dobta be, egyik oldalon az ének, másik oldalon a zene...

De persze nem a technika volt a lényeg. A dalok. A soul-os, funky-s elemek keverése a legfülbemászóbb poppal. De eredetiség és hitelesség nélkül ez sem ért volna semmit. Márpedig Kravitz azon kevés pop előadók közé tartozik, akik nek mindkettő megvan.

A budapesti koncert promótere végigfutott a pályarajzon; lássuk! Legnagyobb példaképnek Prince-t tekintette, és kezdetben hasonló stílusban akart befutni.Később, a nyolcvanas évek második felében Prince helyett már inkább a klasszikus rock és a funky vonzotta, és olyan előadók voltak rá hatással, mint Jimi Hendrix, a Led Zeppelin, Curtis Mayfield és a Beatles.

Kitartó munkájának és próbálkozásainak köszönhetően szerződést kapott a Virgin Records kiadónál, így jelent meg debütáló lemeze Let Love Rule címmel 1989-ben. Kravitz nevét szinte még senki sem ismerte, de a korong meglepő sikereket ért el. Bár a kritikusok bírálták "retro" imázsa miatt, Lenny a kilencvenes évekre kultikus figura lett. Második albuma Mama Said címmel látott napvilágot 1991-ben. A korong túlszárnyalta elődje sikereit, a harmadik, az Are You Gonna Go My Way 1993-ban pedig meghozta számára a világhírnevet. A címadó dal riffje  nem kevésbé karakteres motívum, mint a a Stones-féle Satisfaction, vagy a  Crosstown Traffic Jimi Hendrixtől.Egy némileg szürkébb időszak után, 1998-ban a 5 című lemezzel tért vissza, melyen új, elektronikus hangzásvilággal próbálkozott. A Fly Away című dal majdnem egy éven át vezette a különböző slágerlistákat.

2000-ben egy válogatáslemez, 2001-ben a Lenny című stúdióalbum jelent meg. Zsinórban nyerte a Grammy-díjakat a legjobb férfi rock előadó kategóriában, és közben olyan sztároknak írt dalokat, mint Madonna, Aerosmith és Mick Jagger.A 2004-es Baptism album után 4 évvel, idén februárban jelent meg a Time For Love Revolution című anyaga, mely a kritikusok és a közönség szerint is visszatérés az igazi, rockos Lenny hangzáshoz.  

július 22.; Bp. Papp László Sportaréna

Más Amerika, Tér-film-zene (Oldaltörés)Bizonyíték, nem ígéret
Borult elmék-filmklub

Félreértések elkerülése végett: az amerikai filmművészet nem ér véget az Amerikai pite valóban nézhetetlen darabjainál. Bizonyíték kell, nem ígéret?

Még tart - egész pontosan utolsó hetéhez érkezett - a budapesti Odeon-Lloyd Moziban júniusban indult, heti Kortárs Amerika Filmklub. A sorozat a jelenkori amerikai filmművészet meghatározó rendező-egyéniségeinek (pl. David Cronenberg, Coen fivérek, Richard Linklater) munkásságát kívánja bemutatni. A kiválasztott alkotók filmjeinek vetítésével és részletes elemzésével a művészfilmek hazai kedvelői között széles körben elterjedt nézetet, miszerint az amerikai filmek művészeti szempontból értéktelenek, kizárólag tömegszórakoztató céllal létrehozott, olcsó kultúrtermékek, megcáfolja, és ezáltal rávilágítson az amerikai film létező értékeire.

Az első sorozat kortárs amerikai rendezők kultuszt teremtő filmjeinek bemutatását tűzte ki célul. A filmklub által kínált filmek kivétel nélkül újítóak és felfrissülést hoztak az amerikai filmkultúrába. Az első sorozat az utolsó vetítéséhez érkezett, ez pedig - talán az utóbbi idők budapesti eseményeire reagálva - július 21-én a Terrorbolygó lesz Robert Rodrigueztől. Soha rosszabbat. Ott a helyünk.  
 ...nyiss nekem tért!
Tér-Film-Zene, Szombathely

Mielőtt elfelejtenénk, mire is való a köztér, ahelyett, hogy ott emberek más emberekre tojást és utcaköveket szórnának, emlékezetünkbe idézi a térhasználat barátságosabb módjait a  remek Tér-Film-Zene Fesztivál, amely idén több várost is érint. Budapest, Szeged, Pécs, Debrecen és Győr után Szombathelyen is beindul.


Strand után, televíziózás helyett irány a szombathelyi Fő tér, és egy ingyenes szabadtéri filmvetítés. Pénteken egyebek mellett megy a Mágnás Miska, szombaton a Szőke András-féle Bakkerman, vasárnap pedig a Mephisto. A napi "nagyfilm" előtt zenés filmek, utána Charlie Chaplin-börleszkek. Irány a tér!

Részletes program itt!

 

Éjszakai fürdés, Alterszínházak fesztiválja (Oldaltörés)Fejest a sötétbe
Éjszakai fürdés Balatonfüreden

© Stiller Ákos
Ugye, emlékszünk? Tizenévesen bátorságpróba volt és egyben a másik nem megfigyelésének (és megközelítésének) terepe az éjszakai fürdés. Olykor fürdőruha nélkül. Nos, fel lehet eleveníteni a régi emlékeket, igaz, ezúttal textilbe bújva. Balatonfüreden éjszakai fürdőbulik zajlanak.

Éjszakai csúszdaparty! A lemezjátszók mögött DJ Dugó! Kipróbálható a kivilágított aquapark, tucatnyi csúszda, wellness oázis, szaunák, gőzkabinok.

augusztus 20-ig; Balatonfüred, Aquapark


A hvg.hu előrejelzése

A színház szabad lény
THEALTER 2008
- Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója


A THEALTER Fesztivál évről-évre rendkívül izgalmas. Tényleg. Szóval ez itt most nem a megúszás helye. S nem mellékesen ez Magyarország egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválja is, amelyet már 18. alkalommal rendeznek meg.

Vegyes a kínálat persze, mint minden fesztiválon. De minden évben van revelatív, igazi felfedezésszámba menő produkció is a programban. Már most szólunk, jőövő héten kezdődik, Szegeden!

Böngésszünk a címek között! Szentesről az Első Magyar Garantáltan Pártsemleges Politikusképző Artistaiskola vizsgacirkusza. Anger Zsolt rendezésében a Pedig én jó anya voltam, doku-monodráma Pogány Judittal. Aradról a Rudolf Hess tízparancsolata. Hollandiából a Holland Cunami - Drowning in Europe. Urbán András társulatától, Szabadkáról a Turbo Paradiso.
 

július 23-27.; Szeged, több helyszínen

 

Szocreál, Anyósfeszt, EFOTT (Oldaltörés)


Kötelező optimizmus
Szocreál

Hatalmas Sztálin-szobor, munkásmozgalmi dalok, Sztálin-, Lenin-, Rákosi-portrék minden mennyiségben - ez fogadja a betérőket Debrecenben, a MODEM Szocreál - Festészet a Rákosi-korban című kiállítás megnyitóján.
 
Tizennyolc évvel a rendszerváltás után eljött az idő, hogy a hazai közönség szembenézhessen a Rákosi-kor kísérteteivel. Az '56-os forradalom leverése óta ugyanis egyre gyűlik a por a szocreálon.

A második világháborút követően a szovjetek támogatását élvező kommunisták pár esztendő leforgása alatt átvették a teljes hatalmat Magyarországon. 1949-ben eljött a kultúra átalakításának is az ideje. A korábbi képzőművészeti csoportokat megszüntették, illetve beolvasztották egy nagy közös szövetségbe. 1949 őszén Budapestre látogatott a példamutató szovjet művészet, egy válogatott szocreál festészeti kiállítás keretében. A mindenható népművelési miniszter, Révai József kiadta az új jelszót: a magyar művészek ezek után tekintetüket Moszkvára vessék!

Az utóbbi idők legizgalmasabb művészettörténeti vitája épp a szocreálhoz kapcsolódott. Talán a legjobbkor indította el projektjét a MODEM, hiszen a stílus (szemlélet? politikai-művészeti kategória?) újraértelmezése, kontextualizálása zajlik.

november 7-ig; Debrecen, MODEMFélre a rossz viccekkel..!
Anyósfesztivál

El kellene felejteni az anyósvicceket. És egyáltalán, az anyósozást. A megtisztulásra igazi alkalom nyílik Polgáron.

Hiszen újra Országos Anyósfesztivál Polgáron, az M3 Archeoparkban! A színes programfolyam két napon át hömpölyög az Anyós Hétpróbától a Legszebb Anyós választásig. A fesztivál több ezer résztvevőnek kínál remek családi programot.

A jó hangulatot igazi lagzis műsorok alapozzák meg, és a szíves vendéglátás tartja fenn. Ízelítő a programokból: lesz kirakodóvásár, jósda és mosolyház, női foci és Após Kupa, valamint háztűznéző a néprajzi bemutató házakban.

És a fellépők? A hazai tréfamezőny krémje. Névsorolvasás: Oszvald Marika és Ihos József, azaz mindenki Kató nénije, Maksa Zoltán, a Zizi Labor Janicsák Istvánnal és a Veresegyházi Asszonykórussal, a lakodalmas pop királyai, a 3+2 zenekar. Ez kőkemény lesz.

július 19-20., Polgár


Daráló
EFOTT

© Stiller Ákos
Megy, darál tovább a nyári fesztiválgépezet. Az EFOTT-on a sor. A fellépők sora nem tartalmaz semmi revelatívat, de ez már csak így van, a fesztipar szereti a bevált neveket. De úgy tűnik, a fesztpublikum is. Daráljuk: Republictól Belgáig, Zagartól Kispálig, HS7-től KFT-ig tartanak a húzónevek, van persze más is, az elmaradhatatlan Korda Gyuritól a beat-csikókig, a Moog-ig, páran a hardcore színtérről, s az elektroból néhány produkció. No de. Az EFOTT-on talán nem is a zenei program a lényeges, hanem a sport; lesznek sporttárgyú beszélgetések és viták és persze a közönség kipróbálhatja magát számos sportágban. A strandröplabdától a pókerig, a vívástól a kispályás fociig. Lemozogni a söröket.

július 16-20; Dunaújváros

Herbert, Gyűjtők (Oldaltörés)Burgonyaszirom
Matthew Herbert

Személyében a mai jazz egyik legizgalmasabb kísérletezőjével találkozhatunk. Kiváló, hagyományos zongoraművészi képzésben részesült, majd a legkorszerűbb sampling- technikák ismerőjévé válva a zenei stílusok nagy kalandora lett, aki számos világsztárral működött együtt, akik között Björk, az REM, John Cale, Roisin Murphy, Yoko Ono és Serge Gainsbourg szerepelt. Az avantgárd alkimistájaként indult, Stockhausen ugyanolyan meghatározó volt a számára, mint az Aphex Twins.

Elegáns figura, finoman libben át stílushatárok felett. Kreatív és közben egyáltalán nem erőltetett, amit csinál. csúcsélmény ígérkezik a Millenárison!


Herbert négyévesen kezdte zongora- és hegedűtanulmányait, hétévesen kórusban énekelt, majd zenetörténetet és stúdiótechnikát tanult. Nem csoda, hogy 1995-ben, első önálló koncertjén máris jókora megdöbbenést keltett, amikor burgonyaszirmokon játszott.

Későbbi fellépésein poharakkal, háztartási gépekkel és még megannyi izgalmas zajt adó eszközzel bővítette eszköztárát. Hangmintáival elképesztő, összetett zenekari hangzásokat varázsolt elő. Ehhez már csak Dani Siciliano selymes énekhangjára volt szükség, és Herbert első albuma hatalmas sikert aratott.

Legutóbbi, Scale című, kimondottan „hallgatóbarát” popalbumán a jazz, a diszkó és az érzéki house-ritmusok elemei ötvöződnek. A felvétel hangjait adó 723 tárgy között koporsók, benzinpumpák, üstökösök, bombázók szerepelnek, amelyek hangjai elképesztő tánczenévé alakulnak át.


július 19; Bp. Millenáris

A lélek keresi a menekülés útját
Gyűjtők

"A rendszerváltozás óta a társadalmi, gazdasági és politikai viszonyok megváltozásával, a plurális társadalom szinte átláthatatlan értékkavalkádjával találkozunk. Identitásunk megőrzése nélkül a globális fejlődés lavinája megsemmisíti bennünk az idők során kialakult személyiségjegyeinket. Ebben a folyamatban a kapaszkodási pontok jelentősége egyre jobban megnövekszik. A lélek keresi a menekülés útját a lélek nélküli világból. A hagyomány szerepe felértékelődik, minden, aminek valamiféle szimbolikus, sajátos többlettartalmú emlékdimenziója van, értéket képvisel személyes világunkban. Tárgyakat halmozunk, gyűjtünk magunk köré, hogy kézzel fogható bizonyítékát adják annak, hogy a világban számunkra léteznek értékek. Rendszerezzük őket, hogy a káoszt megelőzzük" - fűzi kiállítása elé Spilák Zsuzsanna.

Portrésorozatán gyűjtők láthatók. Kaktuszgyűjtőtől söröskorsógyűjtőig. Állítólag, jövedelmi viszonyainkhoz képest mi, magyarok költjük a legtöbbet tárgy-gyűjtésre Európában. Nézzük meg hát magunkat ezeken a képeken!


szeptember 7-ig; Mai Manó Ház, Budapest

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Akkorát robbant a SpaceX Csillaghajója, hogy újra a levegőbe emelkedett

Videó: Akkorát robbant a SpaceX Csillaghajója, hogy újra a levegőbe emelkedett

Halálra csípett egy kockamedúza egy fiatalt Ausztráliában

Halálra csípett egy kockamedúza egy fiatalt Ausztráliában

Felszállt az ausztrálok pilóta nélküli gépe, ami pajzsként védhet más repülőket

Felszállt az ausztrálok pilóta nélküli gépe, ami pajzsként védhet más repülőket