szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Árverésre bocsátják szeptemberben Jimi Hendrix egyik kedvenc, megégett gitárját, amelyet sokáig elveszettnek hittek.

A londoni Fame Bureau rockereklyéket áruba bocsátó szeptember 4-i aukciójának egyik sztárja lesz az 1965-ben készült Fender Stratocaster gitár, amelyet Jimi 1967 márciusában a londoni Finsbury Astoria színházban gyújtott fel koncertje végén.

A mutatványtól, amelyet később az 1967. júniusi monterey-i fesztiválon is megismételt, Jimi kisebb égési sérüléseket szenvedett a kezén, a nyakán és a hangszedője körül megégett gitárt azonban stábja megmentette. Végül sajtóügynöke, Tony Garland kezébe került a hangszer, ő pedig szülei garázsában rejtette el a relikviát. Ott is maradt egészen tavalyig, amikor Garland unokaöccse megtalálta.

Hendrix gitárját 500 ezer fontra (145,6 millió forint) értékeli az aukciós ház.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

400 ezer dollárért kelt el Jimi Hendrix gitárja

Jimi Hendrix 1966-os gitárja 400 ezer dollárért, Bill Clinton volt amerikai elnök egyik szaxofonja 54 ezer dollárért, The Edge-nek, a U2 gitárosának Gibson Les Paul márkájú gitárja 240 ezer dollárért kelt el azon a New York-i aukción, amelyet a Katrina hurrikán által nincstelenné tett zenészek megsegítésére rendeztek.

MTI/hvg.hu Kult

Tizenöt milliós vita Jimi Hendrix öröksége körül

Több mint három évtizeddel Jimi Hendrix halála után sikerült rendezni minden vitát az öröksége körül. Újabb perrel fenyegetőzik a család: vitatják ugyanis, hogy volt-e joga egy magánszemélynek megvásárolni 15 millió dollárért Jimi legsikeresebb dalainak jogait.

MTI/hvg.hu Kult

Százezer font Hendrix gitárjáért

Jimi Hendrix 1965-ös évjáratú Fender Stratocaster gitárjáért 100 ezer fontot (több mint 35 millió forintot) fizetett egy gyűjtő azon a londoni árverésen, amelyet az újjávarázsolt londoni Marquee klubban, a brit rockzene szentélyében rendeztek.