szerző:
hvg.hu

Kapolcs bezárt, de itt van Andocs, Nagyharsány és Zemplén; azaz művészeti napok Somogyországban és Tokaj környékén. Elektro underground Ozorán. Sissy a piszi: kastélynapok Gödöllőn. Szlovákiai magyar művészek Budapesten. Cudar idők: betyártalálkozó Zircen. És persze: augusztus 11-én startol a Sziget, ahol jelen lesz a HVG és a hvg.hu is. Programajánló ínyenceknek a hvg.hu-tól!

Somogyország völgye
Andocsi Művészeti Napok


"A település a Balatontól délre, hozzávetõleg 25 km-re helyezkedik el. Jól megközelíthető közúton és vasúton is egyaránt. A természet érintetlensége és a balatoni üdülőkörzet közelsége kedvező feltételeket kínál az itt letelepedni szándékozóknak" - írja a település honlapja Andocsról.

A somogyi Andocs keményen dolgozik: művészeti napokat rendez már második alkalommal. Márta Istvánék völgye helyett-után itt egy új helyszín? A kultúra és művészet kitörési pont a kistelepüléseknek.  "Délután és este gyermekprogramok, színházi előadások és koncertek kerülnek színre. Felsorakoznak a hagyományos és alternatív színházi élet jeles képviselői, komoly- és könnyűzenei formációk" - ígéri a honlap, ebben nincs semmi meglepő.

De ha megtekintjük a műsort, látjuk, hogy Vitéz László, indiai táncest és Indiáról szóló beszélgetések mellett színre kerül az  Én egy szemüveges kisfiú vagyok is (képünkön), akkor máris a progresszió jeleit véljük felfedezni. De lesz Rettentő görög vitéz a Stúdió K-tól, a Hogyan ettem kutyát? az Epopteia műhelytől, Dunaszerdahelyről. Érdemes hát útra kelni.
Részletes program itt!

aug. 8-10.

Élményfürdetés
Ördögkatlan
Bárka- Baranya Összművészeti Fesztivál


© hajonaplo.hu
Megint csak művészet költözik egy kistelepülésre. A Bárka kikötő idén kihajózik Puláról és létrehozza Baranyában az "Ördögkatlan" fesztivált. Teszi ezt Pécs 2010 (Európa Kulturális Fővárosa) anyagi támogatásával, valamint lelkes falvak (Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya), odaadó kulturális intézmények segítségével; a kapolcsi modell jegyében. Három nap művészeti élményfürdő idén, de a szervezők, azaz a Bárka Színház, nyolc-tíz napot ígérnek jövőre. Kiállítások, kocsmaszínház, előadások különböző helyszíneken, koncertek; főként a jól ismert kapolcsi résztvevőkkel, Galkótól Lovasiig, Cseh Tamásig, de feltűnnek új nevek és fogalmak is. Digitális képzőművész program; Retextil café, Symphonic Brass Quintett, borárverés; s közben persze a Bárka is eljátszik ezt-azt.
Részletes program itt!

Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya; aug 7-9.


Zemplénfeszt, Betyárnapok (Oldaltörés)


Idén, veled, ugyanott
Zemplénfesztivál

© Nagy Károly Zsolt
Zemplént nem győzzük ajánlani évről-évre. A Tokaj-környéki vidék nemcsak borban és gasztronómiában erős, hanem szellemi fogyasztanivalót is kínál minden évben. Egyre sűrűbb a program, egyre több a vendég, nem árt hát jó előre körülnézni, mikor és mire mennénk. Jazz, komolyzene, kiállítások, irodalom; magaskulturális események kis falvakban Bodrogkeresztúrtól Erdőbényéig, és városokban Sátoraljaújhelytől Sárospatakig. Orff: Carmina Burana, Macchiavelli: Mandragóra, Reneszánsz filmfeszivál (!) Kuroszava Véres trónjától Reinhardt Szentivánéji álomjáig. Felsorolni sopk; áttekinteni nem, íme a részletes program!


Zemplén; aug. 8-17.


Talpuk alatt fütyül a szél
Bakonyi Betyárnapok: Országos Betyártalálkozó


© betyarnapok.uw.hu
Mit tegyünk; tradícióink része, akár a lebbencsleves, vagy a fokhagymás lángos. Betyárvilág Magyarországon. Sosem volt, vagy ellenkezőleg: sosem múlt el? Zirc feleleveníti a "magyar western" életérzést, a lovon vágtató, porlepte kalapos, elszánt tekintetű portyázók világát. Lesz minden, ami betyáros.

Sobri Jóska hasonmásverseny, csárdabeli szépasszonyok-menyecskék vetélkedője, betyárkodás "óvódásoktól a nyugdíjasokig", az elmaradhatatlan Berecz András mesemondó betyártörténeteivel, Pandúr-betyár futball mérkőzés, és persze ízek utcája, borok, pálinkák, tehetségkutatók, zenés-táncos mulatságok. Betyáros hajrá!
Részletes program itt!


Zirc, aug. 8-9.

O.Z.O.R.A, Szizsé (Oldaltörés)

Ravebeérők
O.Z.O.R.A fesztivál

Idén is lesz. Pörgőstől a chill out-osig; elektronikus tánczenék az ozorai puszta ege alatt. Rá- és megmozdulás, be- és kipörgés. Az elekronikus tánczenei műfajok - hogy ilyen tudálékosan fejezzük ki maginkat - mintha visszaszorultak volna az utóbbi időben. Pedig dehogy.

A szabad, kötetlen táncolás, a közösségi élmény, a DJ-k, live actek, elektrobandák vezérelte meglepő és változatos hangulathullámzás, a zene totalitása, az improvizáció, a természet közelsége egy partin még minden verhetetlenek. Főleg, ha nyári fesztiválról van szó. Rave, révület, révbeérés. Részletes program és a pontosabb földrajzi elhelyezkedés itt!

Ozora, aug.6-10.


Szizsé
Sziget Fesztivál 2008

© Stiller Ákos
A Liget lett egykor annyira önjáró fogalom - álfranciásan Lizsé-ként is emlegették - , mint most az egyori Hajógyári Sziget. Volt már Diáksziget, elnevezték egy fekete színű üdítőitalról, most meg már évek óta megint csak Sziget. Fogalom, fenomén, szociológiai és kultúrafogyasztási kutatások középpontja, menedék, a középosztálybeli gyerekek pénzköltő automatája, Budapest védjegye, Demszky kedvence, Tarlós szemében szálka (most meg Demszky lett a szálka a szigetlakók szemében, mert rakpart-ügyben nem engedett), szűk egy hét együttlét, nemzetközi védjegy, individuál-paradicsom, bulihelyszín, levitézlett rockerek mentsvára, dühöngő, elmélyülő, Nagyszínpad-wurlitzer, alterprogramok színes felhozatala, a mindig-kevés-mozgóvécé szigete, a gyomorrontásos kebabosok és a világ legfinomabb vegabüféinek terepe, világ- és popzene, jazz és komoly és félkomoly, színház és tánc, életformák és életfilozófiák plázája... szóval, a Szizsé minden. Ameddig ki nem nősz a szigetkorból. Ami lehet az emberi kor legvégső határa is akár.  

Ajánljuk tehát...mindenkinek a maga kedvencét. A kevesek által hiányolt Iron Maiden a nulladik napon, előtte új kezdeményezésként a Magyar Dal Napja a mínusz egyediken, aztán sok egyéb mellett R.E.M., Die Ärzte, Sex Pistols, Kaiser Chiefs, Róisin Murphy, Jamiroquai, Serj Tankian, Flogging Molly, Anti-Flag, The Wombats, Mademoiselle K, Seun Kuti & Egypt 80, Goran Bregovic Wedding & Funeral Band, Transglobal Underground & Natacha Atlas, Danko Jones, Delinquent Habits, New York Ska Jazz Ensemble, Les Touffes Krétiennes, Apocalytica, Exodus, Pro-Pain; meg egy rakat magyar előadó, felsorolni lehetelen. Részletes program itt!

Hazabeszélünk: a Szigeten idén is jelen lesz a HVG, valamint a hvg.hu. Ez utóbbi terminálokat állít fel a fesztiválon, közben pedig a kibertérben, azaz itt, a hvg.hu-n folyamatosan programajánlókat közöl, fotóriportokat, beszámolókat. Gyere, gyere ki a weboldalra!

Bp.; aug.11-18.
 

Kastélynapok, Szlovákiai magyar művészek a Millenárison (Oldaltörés)Sissy a piszi
Barokk kastélynapok Gödöllőn

© kiralyikastely.hu
Akinek ennyi jó kevés... A gödöllői kastély káprázatos épülete visszacsempészi a múlt levegőjét a mai hétköznapokba.

A kastély történetének egyik legkiemelkedőbb és leglátványosabb eseménye Mária Terézia 1751-es látogatása volt. Grassalkovich I. Antal gróf, a kastély építtetője rendkívüli pompával és ünnepséggel fogadta az uralkodónőt.

Felidézve a királynő itt töltött napjait, a látogatás 250. évfordulóján, 2001. augusztusában rendezték meg először a Barokk Kastélynapokat. S azóta is...

Folytatva ezt a hagyományt, ismét különleges programokkal várják a publikumot. Korhű jelmezbe öltözött komédiások és igényes portékáikat kínáló vásárosok forgataga mind a 18. századi barokk ünnepségek hangulatát idézi. Kastélymulataságok; Budapest Utcaszínház: Pathelin mester, vásári bábjáték a Barokk színházban, Mária Terézia és a barokk kor főurainak érkezése hintóval, mutatványosok, kézművesek, maszkosok és képmutogatók, musical és persze operett. Részletes program itt!

Gödöllő; aug. 9-10.Falak...
Minőségi alkotások fontos falakra
Szlovákiai magyar művészek a Millenárison


Gyenes Gábor: Egyedül, vagy sokan
© hunginst.sk
Tizenegy szlovákiai magyar képzőművész huszonegy alkotása látható még augusztus 14-ig a Millenáris Piros-Fekete Galériájában. Valamennyi kiállított mű nyertesnek tekinthető, szakavatott szlovák-magyar zsűri választotta ki őket egy pályázat keretében.

Mit is tudunk, mi, itt, Magyarországon a szlovákiai magyar művészetről? Nos, valószínűleg nem sokat. Most itt az alkalom, hogy megismerjünk pár művészt. Legalábbis abból a körből, akiknek munkái "falakon" is mutatnak.

Ugyanis a Magyar Köztársaság Pozsonyi Nagykövetsége a nyár folyamán új épületbe költözik,  és fogadóhelyiségeinek, illetve folyosóinak falait helyi magyar képzőművészek alkotásaival szándékozik díszíteni. A Magyar Köztársaság Pozsonyi Kulturális Intézete pályázatot hirdetett helyi képzőművészek számára a fontos belső terek barátságosabbá tételére.

A kezdeményezés célja erősíteni a kortárs szlovákiai magyar képzőművészekben azt az érzést, hogy Magyarországon számon tartják őket és büszkén reprezentálnak velük.

 
Összesen 24  művész pályázott - ismerteti Juhász Katalin, a pozsonyi magyar kulturális intézet munkatársa a kiállításhoz fűzött szövegében -  valamennyien eleget tettek a feltételeknek, azaz felsőfokú képzőművészeti végzettséggel rendelkeznek vagy művészeti tanulmányokat folytatnak, valamint szlovák állampolgárok. Egy művész három alkotás fotóját küldhette el. A fotók névtelenül kerültek az öt tagú szakmai zsűri elé  (Hajdu István művészettörténész, a Balkon c. Folyóirat főszerkesztője, Ivan Gerát, a Szlovák Művészettörténeti Intézet igazgatója, Hushegyi Gábor pozsonyi esztéta, Krasztev Péter, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének pozsonyi igazgatója, valamint Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövet).

A bírálók az egyes alkotások esztétikai értékein túl azt is figyelembe vették, mennyire illeszkedik a műalkotás az épület belső terébe. A Millenáris Piros-Fekete Galériájában a látogatók szavazhatnak kedvenc képeikre, a magyarországi műgyűjtők, galériások pedig válogathatnak a kiállított művekből, illetve felvehetik a kapcsolatot a képzőművészekkel, akik közül sokan először állítanak ki Budapesten.

aug.14-ig; Bp.Millenáris

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lemondott az ukrán miniszterelnök, Zelenszkij gondolkodik

Lemondott az ukrán miniszterelnök, Zelenszkij gondolkodik

Kártérítést szeretnének a bicskei gyermekotthonban bántalmazott áldozatok

Kártérítést szeretnének a bicskei gyermekotthonban bántalmazott áldozatok

A globális felmelegedés miatt nőhet az erőszakos bűncselekmények száma Amerikában

A globális felmelegedés miatt nőhet az erőszakos bűncselekmények száma Amerikában

Orbán szerint migráció kérdésében egy cipőben járunk Ausztriával

Orbán szerint migráció kérdésében egy cipőben járunk Ausztriával

Itt a hibrid Suzuki Vitara: 5 millió forinton nyit az esztergomi újdonság

Itt a hibrid Suzuki Vitara: 5 millió forinton nyit az esztergomi újdonság

Meghalt Tolkien fia, aki utálta A Gyűrűk Ura-filmeket

Meghalt Tolkien fia, aki utálta A Gyűrűk Ura-filmeket