Ha nem mersz belegondolni a közelgő iskolaévbe: itt az utolsó buli, a szegedi SZIN! Nézd meg magad: ismét ARC plakátkiállítás Budapesten. Városlét és fűtudat, avagy mi jut eszedbe a gyeptégláról? Bevezetés a paradicsomba: Szex telefonhívásra; amerikai film. Írók iskolája: Szerzők; Joachim Trier filmje a mozikban. Tradicionális és igazi: New Orleans-i jazz Budapesten, Leroy Jones-tól. Programok egy hétre a hvg.hu ajánlásával.

Macskajaj
SZIN; Szegedi Ifjúsági Napok

© Stiller Ákos
Ha eddig nem mertünk volna belegondolni, most már jobb, ha biztosra vesszük: lesz következő iskolaév. Ennek legbiztosabb jele, hogy elkövetkezett a SZIN, a nyári szezon utolsó nagyobb ifjúsági fesztiválja. Aki nem akarja elengedni a nyári élményeit és nem vágta le magáról a Sziget-karszalagot, még egyet nosztalgiázhat. A felvonulók a kötelező magyar produkciók, a Tankcsapdától az Irie Maffiáig, a Depressziótól a Kispálig, ha még nem untuk volna meg mindezeket teljesen. De nem igaz, hogy nem jó a felmelegített húsleves! Dehogynem. Pláne, ha másnaposak vagyunk. Lesz azért más is; visszatérő vendég a nyugis Morcheeba, a tombolós Backyard Babies, és ott van maga a színhely, azaz SZIN-hely, a remek szegedi strandfürdő. Jó mulatást - utoljára a nyáron (?). Részletes program itt!


Szeged, aug. 27-30.

Egyre nagyobb ARC
Hol a boldogság mostanában?


Ismét ARC plakátkiállítás, s nemcsak a tehetségek felhozatala lehet idén nagyobb a tavalyinál, hanem nagyobb a fa is, amelybe az alkotók vágják a  fejszéjüket. A téma ugyanis: "Hol a boldogság mostanában?". S valóban, ennél aktuálisabb kérdés talán nincs is ebben a politikailag idegbeteg, megélhetésiválságos, utcaimelegverős, nácisfelvonulós, hiszterizált keleti metropoliszban, amelyet Budapestnek hívunk. Komolyan. Talán a dizájnerek tudnak valami megoldást? Ha megoldást nem is, feloldást biztosan. Irány hát az Ötvenhatosok tere, hogy megnézzük a kétezernyolcasokat. Részletesebben itt!

aug 28-tól szept. 16-ig, Bp., Ötvenhatosok tere

 

Városlét, fűtudat
Gyep/tégla


Tarr Hajnalka: Instant nyáj
© Hapák Peter
A Margitszigeten egész nyáron át kortárs művészeti kiállítások voltak a Holdudvar nevű szórakozóhelyen. Izgalmas sorozatot láthattunk, s most megint valami érdekes ígérkezik az idén 50 éves FKSE (Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület) művészeinek alkotásaiból.

A Gyep/tégla című kiállítás középpontjában a városi életforma, a természettel való közvetlen kapcsolat megszűnése áll. A Holdudvar Galériában augusztus 27-én nyíló kiállítást a léptékváltás, a város és a természet elemeinek felcserélése jellemzi - írják a kiállítás kitalálói, rendezői.

A Margitszigeten bemutatott alkotások megoldást keresnek arra a feszültséggel teli viszonyra, melynek során elvész a lakótér otthonossága, s ezzel párhuzamosan erősödnek a civilizációs ártalmak. A művészek mindezek ellenére humorral reflektálnak a városi létforma negatívumaira. Újfajta megközelítésük nem a város szürkeségét, antihumánus jellegét hangsúlyozza, hanem a mai városlakó modernitás-tapasztalatát kezeli aktívan és ironikusan.

aug. 27-től, Bp., Margitsziget, HoldudvarAz egyiknek sikerül
Szerzők


© Odeon
Karlovy Varyban és Torontóban díjat nyert Joachim Trier filmje, s most nálunk is látható. Erik és Phillip gyerekkoruk óta jó barátok. Szenvedélyesen rajonganak az irodalomért, és arról álmodoznak, hogy egy nap mindketten sikeres írók lesznek. Első regényeiket is egyszerre fejezik be, s úgy érzik, mesterművet alkottak, ám a sors más utat szán nekik; ahogy az lenni szokott, egyiküknek bejön a siker, a másikuknak nem. Hogyan viseli meg mindez a barátságukat? Könnyedség és realizmus. Nyárvégi mozi.

Reprise (2005) - norvég film, r.: Joachim Trier


Ráérsz ma este?
Szex telefonhívásra


© SPI
Ezzel a címmel biztosra kívánt menni a forgalmazó. De biztosra mehet a néző is? Bret Easton Ellis-i modell: a New York-i könyvelő csupán apró fogaskerék a gépezetben, élete másból sem áll, csak munkából és munkából. És úgy tűnik, a taposómalomból nincs kiút. De megismerkedik egy karizmatikus ügyvéddel, aki feltárja neki New Yorknak azt az oldalát, amely csak a kiváltságosok számára létezik: ahol a férfiak több ezer dollárt érő öltönyöket viselnek, és olyan titkos szórakozóhelyeken eresztik ki a gőzt, ahol a nők lélegzetelállítóak és bármire hajlandók. Azok a brókerek pedig, akiknek 18 órás munkanapjuk mellett nem lehet magánéletük, felkerülnek a Listára, amely egyfajta szexklub, ahol a megfelelő mobilszám tárcsázását és a jelszó ("Ráérsz ma este?") bemondását követően szexuális gyönyörök netovábbja vár.
De Jonathant valami más várja...


Deception (2008) - amerikai film; r.: Marcel Langenegger


Régi vágás
Leroy Jones

Végre nem katasztrófák kapcsán beszélünk New Orleans-ról; a MÜPA ugyanis idén is az amerikai város zenéjének jegyében rendez programokat nyár végén. Leroy Jones a New Orleans-i jazzre tette fel életét. Régimódi karrier? Az iskolai zenekarban kezdett trombitán tanulni 10 évesen. Mire 13 éves lett, már a Danny Barker vezetésével működő Fairview Baptist Church Brass Bandben játszott. Később az egyre sikeresebb zenekar fokozatosan bekapcsolódott New Orleans társadalmi életébe, és egyre több helyi tradicionális keresztelőre, esküvőre és temetésre kaptak meghívást. A Fairview később átalakult és a Hurricane Brass Band nevet vette föl, sőt, tagjai váltak később a legendás Dirty Dozen Brass Band mozgatórugóivá is.Leroy Jones a 70-80-as évek fordulóján meghatározó figura volt a feltörekvő fiatal zenészek új generációjában, amely oroszlánrészt vállalt a New Orleans-i rézfúvós zenekarok reneszánszában.
A 90-es években csatlakozott Harry Connick Jr. big bandjéhez, később pedig számos alkalommal volt a New Orleans-i jazz zászlóshajójának számító Preservation Hall Big Band szólistája is.

aug.30; Bp. MÜPA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ozzy Osbourne Parkinson-kóros

Ozzy Osbourne Parkinson-kóros

Hazánkban a legújabb zöld rendszámos Opel

Hazánkban a legújabb zöld rendszámos Opel

Levelet írt osztálytársainak a győri késelő diák, nem érti, miért támadta meg osztályfőnökét

Levelet írt osztálytársainak a győri késelő diák, nem érti, miért támadta meg osztályfőnökét

Rájöttek a tudósok, hogy a határidő nem csak szorít, de még hízlal is

Rájöttek a tudósok, hogy a határidő nem csak szorít, de még hízlal is

Matolcsy hozzányúlna az euróhoz, ám ez egyelőre nem több játszadozásnál

Matolcsy hozzányúlna az euróhoz, ám ez egyelőre nem több játszadozásnál

Visszavonul Juhász Roland

Visszavonul Juhász Roland