szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két amerikai kiállítás és kulturális intézmény között nyoma veszett Fernand Léger francia kubista festő (1881-1955) Nő és gyermek című, 1921-ben alkotott, több millió dollárt érő képének.

A mű egy előkelő női művészeti főiskola, a Boston közelében működő Wellesley College gyűjteményének része volt. A kollégium által fenntartott Davis múzeumot 2006-ban restaurálták, ezért a Léger-képet kölcsönadták Oklahoma művészeti múzeumának egy kiállításra, amely 2007-ig volt megtekinthető - ott még látható volt Léger műve.

Amikor a kiállítás bezárt, a festményt ládába tették, a ládát visszavitték a Wellesley College-ba, de mivel a felújítás a Davis múzeumban még nem ért véget, hónapokon át nem bontották ki. A kollégiumi illetékesek csak akkor jöttek rá, hogy nincs benne Léger-kép, amikor egy katalógust próbáltak készíteni a múzeum kincseiről.

Ekkor felhívták az oklahomai múzeumot: "Nincs véletlenül önöknél a mi Léger képünk? "Nincs, de miért kérdi?" - válaszolta saját beszámolója szerint Matthew C. Leininger, az oklahomai múzeum illetékese, aki a Boston Globe című lapban mondta el, hogyan zajlott a beszélgetés. "Mert nem találjuk" - felelte a Wellesley College munkatársa. "Te jó ég!" - hangzott az oklahomai válasz.

A múzeum biztosítója helyt adott a kártérítési kérelemnek. Tavaly Léger hasonló képei átlag 2,8 millió dolláros árat (450 millió forint) értek el, a biztosító képviselője szerint "ehhez hasonló összeget" fizettek ki.

Kim Bottomly, a Wellesley College elnöke nyilatkozatban szögezte le, hogy az értékes és pótolhatatlan kép elvesztése nagy szomorúságot okozott az egész közösségnek. A reményt azonban nem adták fel, továbbra is kutatnak az eltűnt kép után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Százmillió dolláros festménylopás Odesszában

Ellopták az odesszai Nyugati és Keleti Művészetek Múzeumából Caravaggio itáliai festő Ukrajnában található egyetlen alkotását, a Krisztus elfogása című festményt, amelynek értékét 100 millió dollárra becsülik - jelentette csütörtökön a korrespondent.net ukrán internetes hírportál.

MTI Kult

Évezredes olajfestmények

A világ legrégibb olajfestményei rejtőzködnek az afganisztáni Bamiján-völgy barlangjaiban, ahol egykor kivájták a tálibok által 2001 márciusában lerombolt óriási Buddha-szobrokat – írta az El País című spanyol napilap.

hvg.hu Kult

Rejtett dallamot találtak Da Vinci festményében

Az Utolsó Vacsorában talált elrejtett dallamot Giovanni Maria Pala olasz zenész és informatikus, aki múlt pénteken megjelent, La Musica Celata c. könyvében számolt be felfedezéseiről.

Világ

Hamis festményt adományozott Basescu

Január 24-én, a Moldova és Havasalföld 1859-es egyesülésének ünnepségén Traian Basescu államfő kellő helyi médiacirkusz keretében egy Giovanni Venturini festményt adományozott a focsani múzeumnak.