szerző:
MTI

Egy elsőkönyves indiai írónak, Aravind Adigának ítélte oda az idei Booker-díjat a zsűri. A legrangosabb brit irodalmi díj negyvenéves történetében mindössze harmadszor lett egy „pályakezdő” a nyertes.

Aravind Adiga. India lentről nézve
© AP
A 33 éves író egyben a legfiatalabb is az eddigi díjazottak között. A fehér tigris című regényének hőse egy szegény riksás gyermeke, aki mindent megtesz azért, hogy kitörjön szülőfalujának nyomorából, eljut a Újdelhibe és Bangalorba, és a fényes nagyvárosokban semmitől sem riad vissza annak érdekében, hogy feljusson a csúcsra.

„Fontos volt számomra, hogy érzelgősség nélkül bemutassam a hatalmas, talán 400 millió főt is számláló alsó néposztály egyik tagját” – hangsúlyozta a szerző a díjkiosztó ceremónia után.

Michael Portillo, a zsűri elnöke azt emelte ki, hogy a regény a mai India fontos társadalmi és politikai kérdéseivel foglalkozik, új utat tör az indiai társadalom sötét oldalainak, a gazdagok és a szegények közötti ellentétek bemutatásában. Portillo macbethi figurának nevezte a – mint mondta, ennek ellenére rokonszenvet ébresztő – főhőst.

Adiga regénye már előzőleg sikerkönyv volt Indiában. A Booker elnyerése nemcsak azt jelenti, hogy 50 ezer fontról (17 millió forint) szóló csekket vehetett át, hanem egyben nemzetközi sikert is ígér. A tavalyi díjazott Anne Enright könyve, a The Gathering félmilliós példányszámot ért el.

A Booker-díj (2002 óta, egy új szponzor belépése nyomán: The Man Booker Prize for Fiction) létrehozásának eredendően az volt a célja 1968-ban, hogy az angolszász nyelvterület prózaírói is részesüljenek a francia Goncourt-díjhoz hasonló presztízsű elismerésben. Az eredetileg 21 ezer, ma már 50 ezer font pénzjutalommal és nemzetközi hírnévvel járó kitüntetést Nagy-Britannia, Írország és a Brit Nemzetközösséghez tartozó országok azon állampolgára kaphatja, akinek regényét az adott évben a legjobbnak ítéli a szakmai zsűri.

2005-ben létrehozták a Nemzetközi Man Booker-díjat is, amelyet kétévente ítélnek oda a legjobbnak tartott, angol nyelven hozzáférhető regénynek, bárhol jelent meg eredetileg. A hatvanezer fontos díj első kitüntetettje a Franciaországban élő albán Ismail Kadare lett.

Az első Booker-díjat 1968-ban Percy Howard Newby kapta Something to Answer For című regényéért. A dél-afrikai Nobel-díjas John Maxwell Coetzee és az ausztrál Peter Carey kétszer is elnyerte a Bookert. A díjazottak között volt Iris Murdoch és Vidiadhar Surajprasad Naipaul, valamint Salman Rushdie is, aki idén júliusban a legjobb Booker-díjasnak járó elismerést is elnyerte a díj alapításának 40-ik évfordulója alkalmából.

Több Booker-díjas regényből film is készült, Ruth Prawer Jhabvala Heat and Dust című művéből például, továbbá Kazuo Ishiguro könyvéből a Napok hordaléka című filmet és Michael Ondaatje írásából Az angol beteg című filmet fogadták.

Az egyik legellentmondásosabb szerző – DBC Pierre álnéven – Peter Finlay volt, aki 2003-ban első regényével, a Vernon Little, az isten cíművel nyerte el a díjat. Jó útra tért drogosnak, szerencsejátékosnak mondta magát, és bevallotta, egyszer eladta a legjobb barátja lakását, a pénzzel pedig lelépett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Kult

A 2017 című regényé az orosz Booker-díj

Olga Szlavnyikova kapta 2017 című regényéért az orosz Booker-díjat, a legrangosabb orosz irodalmi elismerést, amelyet tizenötödik alkalommal adtak át szerdán Moszkvában.

MTI Kult

Akszjonov kapta az idei orosz Booker-díjat

Vaszilij Akszjonov regényírónak ítélték oda az idei orosz Booker-díjat, amely az egyik legtekintélyesebb orosz irodalmi kitüntetés, a brit Booker-díj 1991-ben alapított változata.

MTI/hvg.hu Kult

Az albán Ismail Kadare kapta a Man Booker-díjat

Életművéért Ismail Kadare, Albánia legismertebb költője és regényírója kapta meg csütörtökön a Man Booker Nemzetközi Díjat, amelyet a világ legjobb íróinak jutalmazására hoztak létre.

MTI Kult

Ír szerző családregényét díjazták a Bookerrel

Anne Enright ír szerző nyerte idén a legrangosabb brit irodalmi díjat The Gathering (Összejövetel) című családregényével. Az 50 ezer fonttal (mintegy 18 millió forinttal) járó Man Booker Prize átadására kedd este került sor a londoni Guildhallban.

MTI/hvg.hu Kult

Irodalom: kiadták az idei Booker díjat

Az ír John Banville kapta az Egyesült Királyság legnagyobb presztízsű irodalmi díját. A döntönök előtt hat név szerepelt, s Banville végül olyan írókat hagyott maga mögött, mint Zadie Smith vagy Julian Barnes.

ifj. Vidnyánszky Attila: Boldognak lenni nem szégyen

ifj. Vidnyánszky Attila: Boldognak lenni nem szégyen

Csinált egy 5 perces videót a Leica, Kína azonnal betiltotta a cég nevét

Csinált egy 5 perces videót a Leica, Kína azonnal betiltotta a cég nevét

Munkagép és autó is lángolt ma az országban

Munkagép és autó is lángolt ma az országban

Trónok harca: Végre kiderült, mi inspirálta Arya Stark alakját

Trónok harca: Végre kiderült, mi inspirálta Arya Stark alakját

Orbán Viktor sehol nincs a világ legjobban fizetett politikusaihoz képest

Orbán Viktor sehol nincs a világ legjobban fizetett politikusaihoz képest

Kidőlt a Chelsea fiatal sztárja, vége a szezonjának

Kidőlt a Chelsea fiatal sztárja, vége a szezonjának