Tart még a BŐF, a Budapesti Őszi Fesztivál. Para: új magyar film a mozikban. Jön a Magyar Festészet Napja. Beszállás! - Sínbusz Fesztivál Szeged és Szabadka között, Függetlenfilm Fesztivál Szombathelyen. A család hogy van? – sokmozgásos sportünnep az Arénában, Budapesten. Programajánló ínyenceknek egy hétre a hvg.hu-tól!

Csak semmi pánik
Para

© szupermodern.hu
Ötvös Csöpi örökbecsű szavai kívánkoznak ide. Magyar krimi és/illetve akcióvígjáték mozikban, ugyanis! Nem kis bátorság kell ehhez a...hogy is mondjuk, nem kifejezetten magyarfilmes műfaj itthoni műveléséhez. Szavazzunk hát bizalmat a Parának, ne parázzunk!

A halál torkából visszatért, ex-rendőr, Lajos (Csuja Imre) amolyan magyar Bruce Willis. Régi barátja az állandóan rossz előérzetekkel vívódó Feri (Scherer Péter); és felesége, Etus (Bánsági Ildikó), aki a szeretet mindenhatóságában és a túlvilágban egyaránt hisz. És persze ott van közeli barátjuk, a huszonéves Tibi (Fellinger Domonkos), aki igazi megszállottja a paranormális jelenségeknek és a különféle összeesküvés-elméleteknek - főleg mióta szüleit megcsapta egy gömbvillám. Hozzájuk csatlakozik Etus húga, a frissen megözvegyült Évike (Für Anikó), aki Etus házi mágiájának köszönhetően reménytelenül beleszeret Lajosba.

A biztonsági őrként dolgozó Lajos nagy pácba kerül: két nap haladékot kap az alvilági kapcsolatokkal rendelkező műkincskereskedőtől, Faragó úrtól (Szervét Tibor), hogy rendezze - jellemzően összebénázott - milliós adósságát. Márpedig Faragó úr két testőrével - Ervinnel (Vajdai Vilmos) és Viktorral (Kamarás Iván) - nem jó ujjat húzni. De Lajos nem adja fel, kóstolta már túlvilágon a Nagymama (Halász Judit) főztjét és köszöni elég volt. Még egyszer nem hajlandó pancserként meghalni.

Főhőseink, spirituális hóbortjaiknak hódolván webkamerát szerelnek fel egy elhagyatott, állítólag kísértetek járta vidéki iskola pincéjében, hogy aztán otthonról, az interneten keresztül figyelhessék a szellemeket. De szellemek helyett egy emberrablás tanúi lesznek. Lajos pedig megérzi: eljött az idő, hogy átlépje saját árnyékát, ne legyen többé pancser...

magyar vígjáték, 2008; r.: Fazakas Péter


Személyesen
Országos Függetlenfilm Fesztivál

© sxc.hu
Ki tudja, ma mi a jelentése, vagy inkább értelme a "független" kifejezésnek. Főként, a film, egy szórakoztatóipari ágazat kontextusában. Ha csak az nem, hogy a független alkotók nem tekintik szórakoztatóipari ágazatnak? Valószínűleg. Szemléletük tehát ettől független. Megközelítésük pedig személyes. De ha többet akarunk tudni a függetlenfilm jelenlegi magyar helyzetéről, irány Szombathely!

A Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ), a MozgóKépMás Csoporttal közösen, az Agora-Savaria Filmszínházban rendezi meg 55. Országos Függetlenfilm Fesztiválját.

A részletes programról itt!

október 16-19., SzombathelyMég nem késő! Sőt!
BŐF


Jön/tart még a java. Zajlik ugyanis a BŐF, a Budapesti Őszi Fesztivál, a tavaszi feszt kistesója. Merészebb, okosabb, akárcsak egy igazi kistesó.

"Fekete – fehér, igen – nem, férfi és nő, kint és bent... oh, hányszor olvassa az ember e közhelyeket megannyi projekt-terv, tánckoncepció és színházi vállalkozás tartalmi leírásában. Ide jutottunk volna tán mi is? Nem kedves barátunk, szó sincs erről, csak azt szeretnénk demonstrálni, mennyivel jobb is, ha színes a világ, és mily szürkén sápatag lenne minden, ha a kultúrára szánt festék a színes televíziók színes műsorát tarkítaná pusztán. De szerencsére elmondhatjuk, mindez minálunk nem így lesz a jövőben. Mivel az emberek életében egyre fontosabb szerepet tölt majd be az igényes kultúra, a politikusok számára is jelentős hangsúlyt fog kapni szeretett polgáraik ezen igényének kielégítése. (...)

Ezt a pozitív jövőképet Kovalik Balázs, operarendező, a Budapesti Őszi Fesztivál igazgatója vázolja fel a feszt honlapján, beharangozó dolgozatában. Nos, így legyen! Mi egyebet is mondhatnánk? Mindenesetre a B.Ő.F megteszi a magét idén is.

Fassbinder Fesztivál a KINO nevű új helyen, IV. Nemzetközi Táncfilm Fesztivál a megújult Toldiban, Repülési lecke; egy lengyel színházi produkció vendégjátéka, Kamchàtka a Nyugati téren, performansz színház;
Heinrich von Kleist a HOPPart felfogásában, Cigányok a magyar történelemben és kultúrában; a 2B galéria kiállítása, Dukay Barnabás zenéi a Millenárison - és még sok, más.

Hogy mi van még hátra október 19-ig? Itt megnézheti!

BŐF, Sínbusz, MFN (Oldaltörés)


Beszállás!
Sínbusz Fesztivál, Szeged-Szabadka


© kisvasut.hu
Annyit beszélünk a kapcsolódásokról, a határ túloldalán élő magyar és nem magyar kultúráról. Nos, Szeged nem csak papol. Cselekszik. A REÖK, ez az egyre izgalmasabb szegedi művközpont komolyan veszi a szerbiai szálat.

Szeged és Szabadka (Subotica) között még mindig közlekedik az 50 éves, „ezüstnyílnak", „szürke villámnak" vagy „konzervdoboznak" becézett sínbusz, a határmenti térség legendás, szimbolikus vasúti járműve: mind a szabadkai születésű Kosztolányi Dezső, mind a szegedi születésű Juhász Gyula első, emlékezetes, gyerekkori útja a másik városba vezetett, ugyanezen a vasúti vonalon. A Sínbusz Fesztivál keretében a régióban élő költők, írók, zenészek és elméleti szakemberek az említett járművön valamint a városi rendezvényhelyszíneken irodalmi, zenei programokkal, beszélgetésekkel várják a potenciális „kultúrcsempészeket".

A fesztivál ötlete Kollár Árpádtól és Orcsik Rolandtól, a szatírIKON művészeti csoport tagjaitól származik, akik mindketten a Vajdaságból származó, de Szegeden élő költők és műfordítók. Zene, irodalom, városi séták, kortárs városlakók problémái - mindezek témái és alanyai a fesztiválnak, amely a határ két felén és útközben zajlik. Még két napig!

Részletes program itt

október 16-ig, Szeged-Szabadka


Festékszag
A Magyar Festészet Napja

© sxc.hu
Bármit gondoljunk is a művészeti médiumok változásairól, installációról, videóról, konceptuális művészetről, a probléma örök: hogyan ábrázoljunk teret síkon? S ha ez így van, a festészet is örök. Háttérbe szorulhat időnként, de mindig művelik: realisták, fotonaturalisták, klasszicizálók, monokrómok, olajjal, vízzel, vászonra, furnérlapra, falra, ecsettel, hengerrel, bárhogy.

A Magyar Festészet Napja civil kezdeményezésként, néhány lelkes ember erőfeszítéseként 2002-ben jött létre. Csak remélni lehetett, hogy egyszer az egész országot átszövő, az országhatárt is átlépő, egész héten át tartó művészeti fesztivál, a hazai kortárs festészet méltó és átfogó seregszemléje lesz. Úgy legyen! Úgy van?

Kiderül a részletes programból!

október 18.

Sokmozgásos nap Budapesten (Oldaltörés)A család hogy van?
Arénap

© sxc.hu
Mintha ma lenne. A BS, a leégett Budapest Sportcsarnok helyén -ahogy ez nálnuk lenni szokott - viták és huzavonák után, megnyílik a "kavics", az új Sportaréna. Nagyobb, szebb, jobb. Jobb? Attól függ, mire használjuk. Most, ezen a hétvégén pont arra használjuk, amire igazán való, közösségi élményt adni, megmozgatni a családokat.

A Papp László Budapest Sportaréna 5. születésnapja alkalmából egy hagyományteremtő rendezvény veszi kezdetét Arénap címmel. Célja, hogy egy igazi családi programot adjon október 19-én az Arénában. Somozgásos nap lesz a vasárnap - ledolgozandó a szombati húsleves, rántotthús, sültkrumpli menüt - , a papáról kiderülhet, hogy jól dekázik, a mamáról, hogy ügyes a ping-pong asztalnál, a gyerekről pedig, hogy nem csak a Nintendo érdekli.

Mozogni mindenki szeret. Jó, ez nem biztos. De muszáj neki. És a sport meg is szerettethető bárkivel. Végre ne azzal mérjük magunkat, hogy hány aranyat hozunk az olimpiáról...

október 19., Budapest Sportaréna

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Furcsa változás az Instagramon, "eltűnhetnek" a lájkok

Furcsa változás az Instagramon, "eltűnhetnek" a lájkok

Szivárogtatnak a dolgozók: kritikus hibák vannak a Boeing repülőgépgyárában

Szivárogtatnak a dolgozók: kritikus hibák vannak a Boeing repülőgépgyárában

Japán átfordult a Csodálatos harmónia korszakára, és már előre örül neki

Japán átfordult a Csodálatos harmónia korszakára, és már előre örül neki

A számok is igazolják, hogy a Brexit elvette az EU-s munkavállalók kedvét Nagy-Britanniától

A számok is igazolják, hogy a Brexit elvette az EU-s munkavállalók kedvét Nagy-Britanniától

„Megfélemlített pedagógusok nem tudnak gondolkodó fiatalokat nevelni” – már bejelentkeztek Orbánnál a budaörsi tanárok

„Megfélemlített pedagógusok nem tudnak gondolkodó fiatalokat nevelni” – már bejelentkeztek Orbánnál a budaörsi tanárok

Zuschlag-közeli férfi az első pénzbüntetésre ítélt kamupárt-vezető

Zuschlag-közeli férfi az első pénzbüntetésre ítélt kamupárt-vezető