szerző:
MTI

Ralph Fiennes Oidipusz-alakítása elnyerte London mérvadó kritikusainak tetszését, akik a bemutató után addig mentek el méltatásukban, hogy a 2500 éves görög dráma előadását "bizonytalan és rosszkedvű gazdasággal terhelt korunk erős parabolájaként" értelmezték.

Az "elkerülhetetlenül elborzasztó" darab "legalább annyira nekünk szól, mint szólt az ókori görögöknek" - fogalmazott Nicholas de Jongh, az Eveneing Standard ítésze. Az értékelések szerint Frank McGuinness erőteljes új fordításának szövegét deklamálva Fiennes nagyon modern karaktert alakít. Identitását kereső embert - akinek vesztét okozza ez az igazság -, egyszersmind olyan individualistát, aki egy "pokolba a próféciákkal" felkiáltással lesöpri magáról az isteni törvényeket.

A kétszeres Oscar-díjjelölt színész borotvált fejjel, üzletemberhez illő elegáns öltönyben játssza Oidipuszt, Théba királyát, akihez bizalommal és reménykedve fordul népe, hogy megtörje az átkot, amely a várost sújtó járványt okozza. Fiennes uralkodója magabiztosan és elszántan ered a sötét titok nyomába, amelyből saját tragédiája bontakozik ki: megölte apját, és tudtán kívül anyját vette el.

Szophoklész tragédiájában az emberek elvesztik a vezetőjükbe vetett hitüket. Oidipusz nem segíthet rajtuk: éppenséggel az ő égbekiáltó vétke hozta a városra a csapást. "Thébával megtörtént. Történhet valami hasonló velünk is?" - tette fel a kérdést Benedict Nightingale a The Times of London című lapban megjelent cikkében.

A The Daily Telegraph szerzője pedig egyenesen úgy érezte, hogy Jonathan Kent rendkívül ötletgazdag rendezésében a kórus öltönyös tagjai "aggódó befektetőkre emlékeztettek, akik éppen most döbbentek rá, hogy elúszott a pénzük".

Az elemzők különösen azt dicsérték Fiennes alakításában, ahogy a színész kidolgozta a szerep érzelmi ívét. "A bizalom félelemmé, majd reménnyé, majd kétségbeeséssé válik" - írta Nightingale. A Guardian kritikusát pedig az fogta meg, ahogy a színész Oidipusz ábrázolásában "a hős végzetét nem annyira sorsa, mint inkább önnön szenvedélyes kíváncsisága okozza".

Az előadást bíráló The Daily Telegraph ellenben azt vetette Fiennes szemére, hogy miközben "meglepő karaktert formáz, nem képes megfelelni a feladatnak". A Teiresziászt, a vak prófétát alakító Alan Howard és az Oidipusz anyját és feleségét megszemélyesítő Clare Higgins játékának azonban minden kritika elismeréssel adózott. Az Oidipusz király január 4-ig marad műsoron a londoni Nemzeti Színházban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Kult

Magyar alkotó kapta a legrangosabb médiaművészeti díjat

Csörgő Attila magyar képzőművésznek ítélték oda a Nam June Paik Award-ot idén, adja hírül a budapesti C3 Kulturális és Kommunikációs Központ. A közelmúltban elhunyt, úttörő jelentőségű koreai médiaművészről elnevezett díj, Európa legjelentősebb médiaművészeti elismerése.

MTI Kult

Ki a legbefolyásosabb a művészetek világában?

Damien Hirst brit kortárs képzőművész vállalata, a Science került idén a világ művészeti életét meghatározó száz legbefolyásosabb személy és vállalkozás rangsorának élére.

MTI Shake

Marxot divatba hozza a válság

A nemzetközi pénzügyi válság hatására a korábbinál nagyobb megbecsülésnek örvendenek Marx Károly művei – állítja a német filozófus munkáit gondozó könyvkiadó illetékese.

MTI Kult

Booker-díjat ért az „indiai Macbeth”

Egy elsőkönyves indiai írónak, Aravind Adigának ítélte oda az idei Booker-díjat a zsűri. A legrangosabb brit irodalmi díj negyvenéves történetében mindössze harmadszor lett egy „pályakezdő” a nyertes.

Sorkövető

„Négerek az állatkertben!” Kiállítás a Néprajziban

Strucctojás húsvéti nyuszi díszítéssel, Bakonyban készült indiándíszek, egy magyar parasztcsalád kapakészlete, pigmeusnak nézett csimpánz, csimpánznak nézett pigmeus, ürgét főző cigányok, háromfejű istenek, kétarcú magzat, kutyahúsfogyasztás Kínában és Svájcban. Egzotikumok egy pesti kiállításról, amely nagyon is hétköznapi fenoménnal foglalkozik: a kultúrával.

Kult

Csak semmi pánik

Tart még a BŐF, a Budapesti Őszi Fesztivál. Para: új magyar film a mozikban. Jön a Magyar Festészet Napja. Beszállás! - Sínbusz Fesztivál Szeged és Szabadka között, Függetlenfilm Fesztivál Szombathelyen. A család hogy van? – sokmozgásos sportünnep az Arénában, Budapesten. Programajánló ínyenceknek egy hétre a hvg.hu-tól!

Hőség, zivatar - mindenre figyelmeztetést adtak ki

Hőség, zivatar - mindenre figyelmeztetést adtak ki

Országszerte kritikus a pollenhelyzet

Országszerte kritikus a pollenhelyzet

Könnygázzal oszlatták szét a hongkongi tüntetőket

Könnygázzal oszlatták szét a hongkongi tüntetőket

Gyerekotthonból tűnt el egy 13 éves lány

Gyerekotthonból tűnt el egy 13 éves lány

Itt a Breaking Bad film címe és a bemutató időpontja

Itt a Breaking Bad film címe és a bemutató időpontja

Itt az új Star Wars-sorozat első hosszú előzetese

Itt az új Star Wars-sorozat első hosszú előzetese