szerző:
hvg.hu

A német sajtó szerint a világ legtekintélyesebb könyves seregszemléjének tartott vásáron elkápráztatta a szakmai közönséget Kína minden várakozást felülmúló, igényes jelenléte, ami egyben előzetes bemutatkozás is. Jövőre ugyanis Kína lesz a hat évtizedes múltra visszatekintő könyvvásár díszvendége.

Juergen Boos igazgató egy pénteki nyilatkozatában arra emlékeztetett, hogy a piacgazdasági szabadság mellett mindenekelőtt a szólás, illetve a véleménynyilvánítás szabadsága a hagyományos könyvvásár legfőbb alapértéke. S Boos úgy vélte, hogy az idei kínai szereplés a korábbiakhoz képest ezen a téren is legalább egy lépést jelentett előre. 
    
Az igazgató ugyanakkor mindenekelőtt "mennyiségi" szempontokra hivatkozott, utalva arra, hogy a kínai könyvszakma az elmúlt években rendkívül gyors ütemben fejlődött. A politikai nyitással párhuzamosan ötszörösére emelkedett a könyvkiadók, s tízszeresére az újságok száma. A piaci érdeklődést pedig jól jelzi, hogy a kiadók nyeresége tizenháromszorosára növekedett.
    
A vásáron idézett kínai adatok szerint az országban is fejlődik a digitális piac, amely egyébként Frankfurtban az "elektronikus könyvek" miatt heves viták középpontjában áll. Az 1,3 milliárd kínai közül 130 millió rendelkezik számítógéppel, s 2007-ben az országban több mint 7000 elektronikus kiadvány jelent meg. Az eredmények közé tartozik az is, hogy Kínában mind több tekintélyes külföldi szerző könyve jelenik meg.
    
S noha a politikai és kulturális nyitás területén német vélekedések szerint még sok a teendő, a jövő évi díszvendégségre készülő mostani kínai propaganda meglehetősen ügyesnek tűnik. A vásáron jelen lévő kínai hivatalos személyiségek ugyanis már előzetesen meghirdették: a kínai standon a tervek szerint 2009-ben a hongkongi, a macaói és a tajvani kiadók is helyet kapnak. Ami különös tekintettel a feszült kínai-tajvani viszonyra, mindenképp biztató jel. Sőt az állítólagos tervek között szerepel az is, hogy 2009-re a külföldön, többnyire száműzetésben élő kínai írókat is "integrálják". Ez utóbbival összefüggésben nevet azonban még nem említettek.
    
Az immár 60. könyvvásár idei díszvendége ugyanakkor Törökország, s a 2006-os irodalmi Nobel-díj kitüntetettje, Orhan Pamuk az érdeklődés középpontjában áll, ugyanúgy mint Nobel-díjas német kollégája, Günter Grass, aki a pénteki nap fő vendége.
    
Péntek volt egyébként az utolsó szakmai nap Frankfurtban, ahol szombaton és vasárnap a valódi "nagyközönség" veszi át a terepet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kult

A Frankfurt-vita folytatódik

"A látogatók és a magyar könyves szakmát, a magyar irodalmi életet képviselő magyar stand szempontjából nem magyaráz semmit, hogy ki bérelte a stand egy jelentős részét. Ez nem menti a koncepciótlanságot, az ötlettelenséget, az összecsapott hatást." - Lóránd Zsófia, aki a Frankfurti Könyvvásár magyar standját bírálta, az intézményi válaszokra reagál a hvg.hu-hoz eljuttatott írásában.

MTI Kult

A Frankfurti Könyvvásáron India a díszvendég

Több mint tizennégy futballpályának megfelelő nagyságú területen mintegy hétezer hazai és külföldi kiállító mutatja be könyveit, illetve sajtókiadványait a világ legrangosabb könyvszakmai vásárán. A Frankfurti Könyvvásár idei díszvendége India, egyik központi témája a digitalizálás.

hvg.hu Kult

Frankfurt dosszié

Októberben publikáltunk cikket a Frankfurti Könyvvásár hivatalos magyar pavilonjáról. A bírálat vihart kavart, s a reakciókból újabb cikkek születtek. Öszegyűjtöttük, hol is tartunk most.

Vélemény

Se koncepció, se dizájn: jelenlétünk a Frankfurti Könyvvásáron

A magyar standnak két értelmes momentuma van. Az egyik polcon magyar szerzők idegen nyelven megjelent művei; bár a koncepció nem látszik. Egy kellemesebb sarokban meg az utóbbi időben megjelent, nagyobb visszhangot kiváltó szépirodalmi művek sorakoznak. De a többi botrány. - Kritikusunk a helyszínen járt.

MTI Kult

Megnyílt a Frankfurti Könyvvásár

Száztíz ország 7300 kiállítója vesz részt az idei frankfurti könyvvásáron, amely kedd délelőtt nyitotta meg kapuit a Majna-parti városban. A világ legrangosabb irodalmi seregszemléje az 59. a hagyományos frankfurti könyvvásárok történetében; ám idén a részvétel minden korábbi rekordot felülmúl.

Könnygázt vetettek be a G7 elleni tüntetésen Bayonne-ban

Könnygázt vetettek be a G7 elleni tüntetésen Bayonne-ban

Boris Johnson 3D-ben vizsgáltatná a reptéri csomagokat

Boris Johnson 3D-ben vizsgáltatná a reptéri csomagokat

Néha akár a több kilométerre becsapódó villámcsapás is életveszélyes lehet

Néha akár a több kilométerre becsapódó villámcsapás is életveszélyes lehet

Könnygázzal oszlatták szét a hongkongi tüntetőket

Könnygázzal oszlatták szét a hongkongi tüntetőket

Macron fog tárgyalni Iránnal a G7 nevében

Macron fog tárgyalni Iránnal a G7 nevében

Folytatódó hongkongi tüntetések: 29 embert őrizetbe vettek

Folytatódó hongkongi tüntetések: 29 embert őrizetbe vettek