szerző:
MTI

Olasz régészek megtalálták azt a földalatti folyosót, ahol Caligula császárt saját testőrei meggyilkolták Kr.u. 41-ben.

Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus (Kr.u 12. -41.), aki leginkább Caligulaként (Csizmácskaként) vált ismertté, volt a Római Birodalom harmadik császára Augustus és Tibérius után. Becenevét egyébként annak köszönhette, hogy gyerekkorában komplett legionárius-felszereléssel ajándékozták meg, amelynek tartozéka volt a caliga, azaz a csizma - olvasható a The Times online kiadásában.

Caligula meggyilkolását a szenátus tagjai tervelték ki, akik vissza akarták állítani a köztársaságot. A pretoriánusok azonban Caligula nagybátyját - Claudiust kiáltották ki császárrá, s ezáltal megmentették a monarchiát.

Maria Antonietta Tomei római régész elmondta, a folyosóra a Palatinus-dombon lévő császári palota alatt bukkantak. Az úgynevezett cryptoporticus teljes mértékben megfelel Suetonius római történetíró által a Császárok élete című művében adott leírásnak. Suetonius szerint a pretoriánusok Cassius Chaerea testőrparancsnokkal az élen gyilkolták meg Caligulát.

Tomei abszolút biztos abban, hogy a feltárt cryptoporticus az a bizonyos folyosó, ahol a császár meghalt. Annak ellenére, hogy a folyosón Claudius uralkodása idején dolgozó építők pecsétjei láthatók, a cryptoporticus már Caligula idején létezett, csupán később Claudius átépíttette. "Teljesen egyértelmű, hogy Claudius és nem Néró, ahogy általában hiszik, alakította ki a császári palota-együttest a Palatinus-dombon" - hangoztatta Tomei.

Suetonius, valamint Josephus Flavius szerint Caligula gyilkosai végeztek a császár feleségével, Caesoniával, valamint kislányukkal, Julia Drusillával is - a gyereknek szétzúzták a fejét a folyosó falán. Caligula holttestét elégették, hamvait pedig Augustus császár Tevere (Tiberis) partján lévő mauzóleumában helyezték el.

Apjával, a népszerű és becsületes Germanicus tábornokkal ellentétben Caligula közmegvetés tárgyává vált kegyetlensége, kicsapongásai, beszámíthatatlansága és szexuális perverzitása miatt. A kutatók némelyike szerint Caligula gyilkolta vagy gyilkoltatta meg Tiberiust. Az ifjú császárra kezdetben rávetült apja népszerűsége, ám 37-ben, egy majdnem végzetessé vált betegség után viselkedése egyre kiszámíthatatlanabbá vált. Caligula megszabadult az összes vélt és valós vetélytársától, akiket száműzött, vagy meggyilkoltatott, vagyonukat pedig elkobozta.

Caligula élő istennek nyilvánította magát. Suetonius szerint a császár vérfertőző viszonyt folytatott nővéreivel - Agrippinával, Drusillával és Julia Livillával, lovának pedig konzuli címet adományozott. A legtöbb kutató azonban vitatja ezeket a történeteket, mondván, a rágalmak Caligula ellenségeitől származnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Római kori mártásokat találtak a tengerben

Az időszámítás szerinti 40 körül elsüllyedt hajóra, s rajta 1200, halmártást tartalmazó amforára akadt a spanyolroszági Alicante előtti vizekben két fiatalember 2000-ben: a lelet átvizsgálásáról a minap számoltak be egy nemzetközi konferencián.

MTI Világ

Leégett a római Cinecitta egy része

Leégett a híres római filmstúdió, a Cinecitta több ezer négyzetmétere péntekre virradóra, a tüzet a tűzoltóknak több órai munka után sem sikerült lokalizálniuk.

MTI Tech

Késő római kori sírokat tártak fel Szombathelyen

A késő római korból, a harmadik századból származó sírokat tártak fel a régészek Szombathelyen, a Bartók hangversenyterem felújítási és bővítési munkálatait megelőző archeológiai kutatás során - közölte Kiss Péter, a Savaria Múzeum régésze.

Vélemény

„Egyedül csak a római egyház létezik, minden más tudatlanság”

A római katolikus egyház majdnem két évezredes története önmagában véve is hihetetlenül érdekes. Még inkább figyelemre méltó, ha összehasonlító szociológiai szempontot követve szemügyre vesszük a különböző laikus, sőt, gyakran kifejezetten egyház- és vallásellenes társadalmi szervezetek sorsának alakulását.

Egry Gábor: Végre egy irredenta emlékmű?

Egry Gábor: Végre egy irredenta emlékmű?

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Családi dráma Forráskúton

Családi dráma Forráskúton

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Itt vannak az ötöslottó számai

Itt vannak az ötöslottó számai