szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rákbetegségben elhunyt Yma Súmac. A világhírű, perui származású szopránénekesnőt 86 éves korában szombaton érte a halál Los Angelesben érte - adta hírül hétfőn az énekesnő honlapja. Ismeretlen helyen, szűk családi körben helyezik örök nyugalomra.

© ymasumac.com
Az öt oktáv hangterjedelmű Yma Súmac származását épp annyi titok vette körül, mint életkorát; az utolsó inka, Atahualpa leszármazottjaként, a Nap papnőjeként reklámozták. Egyes közlemények szerint a perui Cajamarca tartományban született, más elbeszélések szerint Brooklynban spanyol apa és indián anya gyermekeként látta meg a napvilágot Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillóként. Életrajzi regényeiben több születési dátum is megjelent 1921 és 1929 között, a legvalószínűbb, hogy 1922. szeptember 10-án született. 
    
Anyai ágról örökölte a kecsua identitást, az ezen a nyelven "szép virág" vagy "szép lány" jelentette kifejezést, az Yma Súmacot választották művésznevéül, amikor 1950-ben a Capitol lemezcég szerződtette. 
    
A fiatalon egzotikus szépségű énekesnő filmekben is játszott, vele forgatták Az inkák titkát, de fellépett musicalekben is a Broadwayn. A hangja lenyűgöző volt, mélyen zúgott, mint az orgona alsó regisztere és éteri magasságokba volt képes emelkedni. Egyesek szerint öt illetve hat oktávnyi volt a hangterjedelme, mások vitatják ezt és csak négyet ismernek el. 
    
Már 1943-ban legalább 20 lemezt készített Argentínában perui népdalokból. 1946-tól élt az Egyesült Államokban, ahol 9 albumot készített perui és dél-amerikai népdalokból, utolsó előtti albumát azonban rockszámok alkották. A gyorsan ragyogó sztárrá és gazdaggá váló Yma Sumac magánélete és üzleti ügyei azonban kudarcokkal végződtek. A hatvanas években öt éven át járta a világot, fellépett Európa számos országában, a Szovjetunió 40 városában, Ázsiában, majd Latin-Amerikában is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!