szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hetvenhat éves korában Olaszországban hétfőre virradóra váratlanul meghalt Miriam Makeba világhírű dél-afrikai énekesnő, polgárjogi harcos.

© AP
Az apartheid elleni küzdelem jelképének tekintett énekesnő a Nápoly melletti Castel Volturnóban lépett fel azon a koncerten, amelyet a camorra által halállal fenyegetett író, Roberto Saviano melletti szolidaritásként rendeztek olasz és külföldi művészek részvételével. Makeba ezt követően lett rosszul, a helyi klinikára szállították, de életét már nem tudták megmenteni. Halálát szívroham okozta. Miriam Makeba leghíresebb felvétele az 1960-as években született Pata Pata volt.

Életének utolsó fellépésén az olaszországi Castel Volturnóban művésztársaival együtt a maffia által halálosan megfenyegetett fiatal olasz íróval, Roberto Savianóval, a Gomorra című regény szerzőjével vállalt szolidaritást.
Miriam Makeba, akit "Afrika Mamaként" tiszteltek, Johannesburgben született 1932. március 4-én. Énekesi pályafutása az 1950-es években kezdődött, de az igazi sikert akkor érte el, amikor 1959-ben az Egyesült Államokba ment, és szerepet vállalt Lionel Rogosin amerikai rendező Jöjj vissza, Afrika című apartheid-ellenes dokumentumfilmjében. Amerikai karrierjét Harry Belafonte egyengette, így váltak világhírűvé olyan, dél-afrikai motívumokra épülő dalai, mint a Pata Pata, a The Click Song vagy a Malaika. 1966-ban Grammy-díjat kapott Belafontéval közös albumáért. Közben a pretoriai fajüldöző rezsim 1963-ban megfosztotta őt dél-afrikai állampolgárságától és megtagadta tőle a hazatérés lehetőségét, miután az énekesnő az ENSZ-ben tanúskodott az apartheid-rendszer ellen. Kilenc különböző útlevele volt és tíz ország ajándékozta meg tiszteletbeli állampolgársággal.
    
Makeba számára a művészet és a szabadság melletti harcos elkötelezettség elválaszthatatlan lett. 1968-ban az Egyesült Államokban is "feketelistára" került, miután házasságot kötött Stokely Carmichael-lel, a radikális Fekete Párducok (Black Panthers) polgárjogi mozgalom vezetőjével. Innentől kezdve elsősorban Afrikában, Európában és Dél-Amerikában lépett fel. Az 1970-es évek végén Magyarországra is eljutott, a Budai Parkszínpadon lépett fel, lányával, Bongival együtt, aki 1985-ben meghalt. Ott volt az évszázad bokszmérkőzését, az 1974-es Muhammad Ali - George Foreman világbajnoki döntőt kísérő koncerten, 1987-ben pedig együtt turnézott Paul Simonnal, aki Graceland című albumát illegalitásba kényszerült dél-afrikai muzsikusokkal készítette el. Azokban az években Guinea ENSZ-küldötteként is dolgozott. 1990-ben Nelson Mandela vette rá, hogy térjen haza. Két évvel később egyik főszereplője lett az 1976-os vérbefojtott sowetói lázadásról szóló filmnek, a Sarafinának. 2000-ben ismét Grammy-díjat kapott Homeland című albumáért a "világzene" kategóriában. 2005-ben úgy döntött, világturnéra indul, amelynek során felkeresi az összes olyan országot, ahol valahol megfordult. Ennek a turnénak vasárnap este szakadt örökre vége.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!