szerző:
MTI/hvg.hu

Az Országgyűlés hétfőn 221 igen szavazattal, 155 ellenében elfogadta az előadóművészeti törvényt. Ez szabályozza a színházak, zenekarok, balett- és táncegyüttesek költségvetési támogatását, s tartalmazza a színészekre, zenészekre és táncosokra vonatkozó speciális munkajogi szabályokat.

A törvény március 1-jén lép hatályba, a benne meghatározott támogatás először 2010-ben vehető igénybe.
Létrejön az Előadó-művészeti Tanács (EMT), amely a miniszter javaslattevő, véleményező és döntés-előkészítő feladatot ellátó testülete lesz. Létrehoznak egy hivatalt is, amely nyilvántartást vezet a színházakról, zenekarokról, és kategóriákba sorolja őket. A nyilvántartásba vétel a támogatás feltétele. A jogszabály tervezete eredetileg öt kategóriába sorolta a színházi és táncművészeti szervezeteket, egy módosítás nyomán került be a hatodik a törvénybe. 

Támogatás kategóriák szerint
    
A színházakat a profil, az előadás-szám  és a saját produkciók száma alapján sorolják kategóriákba, és hasonlóképpen sorolják be a zenei együtteseket, zenekarokat is; ennek szempontjait és a kategóriák meghatározását részletesen szabályozza a törvény.

A támogatás két részből, a fenntartói ösztönző részhozzájárulásból és a művészeti ösztönző részhozzájárulásból áll. Az első a fenntartó előző évi támogatásával arányos, a második támogatás összege a nézőszámtól függ.

Mindkét támogatást a költségvetési törvény tartalmazza úgy, hogy a fenntartói ösztönző hozzájárulás valamennyi önkormányzatra egy összegben jelenik meg, míg a művészi ösztönző részhozzájárulás színházanként lebontva szerepel a büdzsében.

Lesznek pályázati pénzek is, a döntésekhez a miniszter az EMT javaslata alapján kuratóriumot kér fel. A döntésre az EMT tesz javaslatot, ettől eltérő határozatát a miniszternek indokolnia kell. A forrásra a nyilvántartásba nem vett szervezetek is pályázhatnak.

Munkajogi helyzet
    
A törvény kitér arra is, hogy a színészek, zenészek, táncosok munkajogi megítélése attól függ, hogy ki az intézmény, művészeti szervezet, fenntartója, így vagy a Munka törvénykönyve vagy pedig a közalkalmazotti törvény vonatkozik rájuk. Az alapvető törvényektől való eltérés azonban mindkét kategóriában fellelhető. Fő szabály a határozatlan munka-, illetve közalkalmazotti jogviszony, a határozott időre kötött szerződés nem lehet hosszabb 5 évnél. A teljes munkaidőhöz előadásszámot rendel a szabály, például a színészeknek legalább 80, magánénekesnek minimum 50 előadásban kell részt venniük, de ettől 25 százalékkal - mindkét irányban - el lehet térni a szerződésben. 
    
A törvény szerint a vezetőket pályázat útján kell kiválasztani, csak az pályázhat, akinek szakirányú felsőfokú vagy jogi, közgazdász diplomája van és legalább öt éves szakmai gyakorlattal rendelkezik. A vezetői megbízás öt évre szól.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Kult

Hiller: a filmtörvény mintájára színházi törvény

Vitáktól mentes, udvarias beszélgetés zajlott a Kedd 21 című tévéműsor stúdiójában abban az adásban, amelyben a kulturális élet néhány képviselője találkozott Hiller István miniszterrel. Noha az átalakítások idejét éljük, intézményi kérdésekről nem volt szó, új színházi törvényről azonban igen. Pénzről pedig csak érintőlegesen.

hvg.hu Kult

Megtörni a kulturális monopóliumokat

A kulturális oligomonopóliumok megtörését, egyes PPP beruházások nyereségének kulturális célú visszaforgatását, az alternatív színtér és az új alkotók nagyobb támogatását, a pénzköltés hatékonyabb ellenőrzését említi a legfontosabb szempontok között színházi vitánk újabb hozzászólója. Struktúraváltás a kultúrában; harmadik rész!

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Közpénzen fenntartott verseny van

A hazai színházi világ a budapesti pénzelvonásoktól hangos, ám alig hallani arról, hogyan lehetne más, finanszírozható szerkezetet kialakítani. "Két év múlva fenntarthatatlan lesz a Trafó" - mondja Szabó György is, akár a többi igazgató, közben azonban jelzi: itt az ideje újragombolni a kabátot. Akárcsak a kórházügyhöz, a színházi struktúrához sem nyúlt hozzá senki évtizedek óta. A főváros egyik legizgalmasabb helyének vezetője azt állítja: tud egy gyakorlati megoldást.

Kult

Bezárhatnak a fővárosi színházak?

Működésképtelenné válhatnak a budapesti színházak, ha a főváros - a mostani tervek szerint - elvon tőlük több mint egymilliárd forintnyi támogatást - állítják az érintett intézmények igazgatói.

hvg.hu Kult

Színházi struktúraváltás: vitairat

Felvonásvég. Talán ezzel, a színházi zsargonból vett szóval jellemezhető a színházfinanszírozási rendszer jelenlegi helyzete. Budapesten kiderült: fenntarthatatlan a támogatási struktúra, és recseg-ropog alatta az intézményi szerkezet is. Egy hosszú felvonásnak - úgy látszik - vége. Még nem tudni azonban, mit hoz az új. A darab ugyanis most íródik.

MTI Kult

Több lépcsőben csökkennek a fővárosi színházpénzek

A korábban jelzett egy év helyett három esztendő alatt vonna el a fővárosi önkormányzat az általa fenntartott színházaktól 1,1 milliárd forintot. Színházigazgatók jelezték: még nem kaptak hivatalos információt az elképzelésről.

MTI/hvg.hu Kult

Hegedűs D.: az önkormányzatok cirkuszt csinálnak a színházakból

Cirkusz, ahogy ma az önkormányzatok a szakmai vélemény kizárásával választanak színházigazgatókat, gyakran politikai elkötelezettségük alapján - jelentette ki a Blikk keddi számában a MASZK Színész Egyesület elnöke, Hegedűs D. Géza színész-rendező.

hvg.hu Kult

Sűrű dialóg: színházi emberek egy asztalnál

A HVG nemrégiben a hazai színházi élet kiválóságait ültette egy asztalhoz, hogy eszmét cseréljenek a finanszírozási megszorítások nyomán kialakult helyzetben, egy lehetséges színházi törvény előtt. A beszélgetés szerkesztett változata a hetilap 2007/23. számában jelent meg. A hvg.hu most a teljes szöveget közzéteszi!

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

"A pénzügyi helyzet miatt lettünk bulvárszínház"

A kórházi ágyszámcsökkentés után színházi előadásszám-csökkentés jöhet? Nem tudni. Bár Budapest keményít: önkormányzati fenntartású színházainak egymilliárddal kevesebbet akar adni. A színigazgatók máris egységfrontba tömörültek és küzdenek az új feltételekért. Egy nem önkormányzati fenntartású színház vezetőjével beszélgettünk - ő jelenleg kívülről nézi, mit csinálnak a kollégák. Vagy mégsem?

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

"Németországot játszunk, posztkommunista mentalitással"

Színházi vitánkban több hónapon át szakemberek fejtették ki véleményüket a budapesti pénzelvonások után kialakult helyzetben. A körülmények kikényszerítenék a változást, mégsem történt túl sok. Egyelőre pánikbeszéd van ("ledózerolják a színházakat"), vagy a fiskális szigor kommunikál. Gáspár Máté, a nemzetközileg e percben talán legismeretebb magyar színház, a Krétakör ügyvezetője. A hvg.hu a cikksorozat végéhez közeledve, most őt szólaltatja meg. Abban mindenki egyetért a színházi szakmában, hogy a Krétakör másképp látja a dolgokat. Mégis, hogyan?

HVG Hetilap

Dráma egy elvonásban

A főváros bejelentette, hogy a kezelésében álló színházaktól, akár az egészségügy vagy a sport területéről, támogatást von el 2007-ben és 2008-ban. Az első számok 1 milliárdon felüli összegről szóltak. Tervezetek és az egyes színházakra vonatkozó táblázatok készültek, amelyek megjelentek a lapokban. Mire megjelentek, érvényüket vesztették. Ahogy elkezdődtek a színigazgatókkal a tárgyalások, úgy csökkent az összeg. Jelenleg valamivel több mint 200 millióról fog szavazni a fővárosi közgyűlés - a minisztérium ennyi elvonásnál még hajlandó folyósítani a korábban megállapított költségvetési támogatást.

Kult

Egész pályás letámadás a vidéki színházaknál

Egy kaposvári '56-os színdarab betiltási kísérlete a legdurvább, de nem az egyetlen támadás, amit a jobboldal indított a vidéki színházak ellen. Az egymás után megüresedő direktori székeket Orbán Viktor hívei kerülgetik.

Merkelt akarhatta Orbán az Európai Tanács élére

Merkelt akarhatta Orbán az Európai Tanács élére

7 millió forintot kampányolt el két nap alatt a Facebookon a Fidesz

7 millió forintot kampányolt el két nap alatt a Facebookon a Fidesz

Bécsben drágább a lakás vagy Budapesten?

Bécsben drágább a lakás vagy Budapesten?

Az egyedülálló, gyermektelen nők a legboldogabbak - állítja egy boldogságszakértő

Az egyedülálló, gyermektelen nők a legboldogabbak - állítja egy boldogságszakértő

Három mandátumra számítanak Gyurcsányék

Három mandátumra számítanak Gyurcsányék

Szirénázó autóba ülhetett a rendőrrajongó 6 éves kislány

Szirénázó autóba ülhetett a rendőrrajongó 6 éves kislány