Még mielőtt kitörne az évvége, s beköszöntene a mulatságok szezonja, íme néhány komoly ajánlat. Francia filmek Nyíregyházán. Karácsonyi alter-dizájn a WAMP-on. Fiatal ékszerkészítők a Sterling galériában és Csurka Eszter festményei a B55-ben. Újra támad az Anselmo Crew: lemezbemutató. Bérháztörténetek a MU Színházban, InTimE: új Frenák-bemutató a Trafóban. Ajánlatok egy hétre a hvg.hu-tól!

Nem vagyunk egyedül?
Amikor megállt a Föld

Az univerzum távoli lakói akkor is ismernek és figyelnek minket, ha nem érzékeljük. És meg is van a véleményük rólunk. Klaatu (Keanu Reeves) meg akarja menteni a Földet. Hatalmas űrhajója a Central Parkban landol, onnan közli tervit az ijedt és meghökkent világgal: kiirt mindent, hogy azután újra benépesítse bolygónkat a most élő fajok klónjaival – kivéve az embereket, akik felelősek világuk egyre romló állapotáért, veszélyesek, és ezért nincs helyük az újraformált természetben.

Az idegen robotjai meg is kezdik a teljes nagytakarítást: New York egyre újabb részei vállnak semmivé. Sem katonák, sem tudósok nem képesek megállítani a jó szándékú pusztítást. Egyvalaki azonban mégis a jövevény közelébe férkőzik. Ő (Jennifer Connelly) az emberiség utolsó esélye.

Mondanunk sem kell, ez a film is remake, egy 1951-es mozi újraértelmezve. Most, hogy közelebb a világvége.

The Day the Earth Stood Still, amerikai film, 2008. r.: Scott Derrickson

 

Talányos (év)vég
Francia Filmek Hete Nyíregyházán

Megfogyva bár, de törve nem. Talán. Azaz vannak még art mozik szerte az országban, noha innen-onnan (például Miskolcról) a bezárásukról érkeznek hírek, nem csak Budapest büszkélkedhet művészfilmeket játszó mozikkal. Nyíregyházán a Krúdy is vetít. Igaz, úgy tűnik egyelőre utoljára. Decemberben még erős kínálattal áll elő, de hogy mi lesz aztán? Honlapjuk talányosan fogalmaz: "a Krúdy art mozi 2008 decemberében vetít utoljára az Országzászló téren."

Szkafander és pillangó

Vagyis jövőre, veletek, valahol másutt? Szkafander és pillangó; Párizs, szeretlek; A róka és a gyerek; Paris; Hidegzuhany; Drágaságom; Angel - egy hétig francia filmek mennek a Nyírség fővárosában,még az Országzászló téren.

Dec.11-17; Nyíregyháza, Krúdy Art Mozi

 

éXerészek
Mennyből az angyal: fiatal ékszerkészítők kiálítása

Stomfai Krisztina munkája
© Sterling
Miközben mindenütt jelen van, valahogy mégis mellőzött tervezőművészeti ágnak tűnik az ékszerkészítés. Pedig megvannak az új tendenciák és az izgalmas, új alkotók itt is. A Sterling galéria a jövő hónap elejéig közülük mutat be néhányat.

S hogymit gondolnak a munkájukról? Íme:"Az ékszert, tárgynak és jelnek kell egyszerre tekintenünk. Szorosan kapcsolódik az emberi testhez, intim módon, érzelmi szálakkal kötődik viselőjéhez. Hagyományok, szokások biztosítják a jel tartalmát, olvashatóságát. Az ékszerek ki nem mondott szavak, fogalmak, kommunikációs eszközök." 

Jan.5-ig, Bp. Sterling galériaPlusz képzelet
Csurka Eszter: Új képek


© B55
Csurka Eszter egy hosszabb metróút során több hónapnyi alkotásra való ingert, képet gyűjt össze és visz haza a fejében. Nézi, befogadja, elraktározza az emberek gesztusait, reakcióit. Vagy: órákon át fotózza egy parkolóház padlójának rajzolatait, hogy aztán saját felfogása szerint felhasználja festményeihez.

Szeret ebben a korban élni, érdekli a tudomány, a jövő, az hogy hová fejlődhet a technika. A klasszikus festészetet digitális technikai eljárásokkal kombinálja; saját maga készítette fotóit számítógéppel össze- és átdolgozza, a képet vászonra nyomtatja, átfogalmazza, végül megfesti.

A B55 Kortárs Galériában kiállított új képein keresi azt a határt, azt a minimális körvonalat, amelynél a képzelet már kiegészíti a megfestett valóságot, ezzel felismerhetővé téve a figurát.

dec.12-jan.31.; Bp. B55 Galéria


Tudatos karácsonyozók
Karácsonyi WAMP

A WAMP, a vasárnapi művészpiac az új tervezőművészek rendszerese bemutatkozási lehetősége és vására. A Karácsony közeledtével megnő a forgatag ezen a szcénán is: duplázik a decemberi WAMP: ezüst- és aranyvasárnap is lesz művészeti piac, ezúttal a Gödör lassan korcsolyázásra alkalmas medencéje alatt.

Az évzáró WAMP-okon a szokásosnál sokkal több alkotó és kiállító vesz részt, gyereksarok, könyvstand, téli koktélok és egyedi designtermékek várják a látogatókat. Tudatos vásárlói szempontból is érdemes kétszer jönni: aki ezüstvasárnap még nem biztos benne, egy teljes hétig gondolkodhat, kipuhatolhatja és eldöntheti, tetszenének-e a kinézett tárgyak szeretteinek. Aranyvasárnap ugyanis a közel százhetven tervező több száz egyedi termékével együtt visszatér – de persze csak a készlet erejéig.

dec.14 és 21.; Bp. Gödör Klub
Testi kérdés
InTimE
Frenák premier Budapesten

© kni, Trafó
A színpadon öt táncos, akik hol kívülről, távolról, mozdulatlanul és idegenként szemlélik a többiek küzdelmét, hol pedig maguk is aktív szereplőként vergődnek az emberi viszonyok hálójában.

A testek jelenvalósága és átjárhatósága nem szűnő kérdésként jelenik meg a színpadon. Valóság-e egyáltalán a másik? Nem zuhanunk-e vissza a kapcsolatok megfoghatatlan bizonytalanságából önmagunk kegyetlen és kizárólagos valóság(osság)ába? Mennyire vagyunk kiszolgáltatva a hatalomvágy különféle leplezett és direkt formáinak?

Frenák Pál koreográfust régóta foglalkoztatja, hogy a hazugság és a megalkuvás milyen mértékben szövi át az életünket, a testünkhöz fűződő viszonyunkat. A robbanás pedig ezek szerint nem más, mint az a pillanat, amikor a test már nem tud, nem hajlandó tovább hazudni, mert nem hajlandó elpusztítani önmagát?

A vízzel elárasztott színpad sajátos atmoszféráját teremt, ahol a víz szimbóluma a maga archetipikus és titokzatos összetettségében bomlik ki. Feltárja jelentéstartalmait: a születés előtti magzatvíztől – a tükörképben egyszerre felszabadító és fojtogató nárcizmuson át – egészen a halálos verítékig. A pusztulással együtt születik valami más...

Frenák Pál új darabját Budapesten mutatja be először, négy estén át.

Dec.12-16.; Bp. Trafó

East Side Stories
Bérháztörténetek
Szputnyik Hajózási Társaság - Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet-Labor

A kiindulópont egy konkrét pesti bérház konkrét élettényeiben megjelenő hihetetlen intenzitású valóságanyag. A legszélsőségesebb történések zajlanak egymástól néhány lépésnyire. Ha láthatatlanná tesszük a falakat, olyan organizmus tárul elénk, amelyről a legmerészebb álmaink sem adhatnak képet. A darabban a bérház-életérzés vokális minőségét emelendő szerepet kap a Halastó kórus is. A Szputnyik Hajózási Társaság - Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet-Labor nevű műhely, színházi kísérleti terep újabban a MU-ban ütötte fel a fejét. Mindig érdemes odafigyelni arra, amit Bodó Viktor és kollégái létrehoznak. Hát még, ha a mi történeteinkből...

Színészek: Fábián Gábor, Gera Marina, Koblicska Lőte, Szabó Zoltán, Tóth Simon Ferenc, Jankovics Péter, Hay Anna, Székely Rozi, Gyabronka József, Galambos Péter, Csákányi Eszter, Lukáts Andor, Pető Kata; rendező: Bodó Viktor

dec. 11., 19., 20.; Bp. MU Színház

Téli mediterrán
Anselmo Crew: Sex and Violence

Az Anselmo Crew viszonylag régi motoros, pár éve Európa jópár országát bejárták lendületes, urban-mediterranean-dance  muzsikájukkal - hogy aztán eltűnjenek egy időre. De most megint beindultak.  Salsa, hip-hop, dancehall, reggae, török popzene – érdemes lengén öltözni a téli kabát alá. Ugyanis új albumát prezentálja a csapat a Trafóban.

A nyár utáni időszakot stúdióban töltő crew először hajózik ki a színpadra, hogy a mediterrán nagyvárosok fülledtségével töltse meg a trafó pincéjét. A koncerten nemcsak a már elkészült dalokból kaphatunk ízelítőt, hanem levetítésre kerül a zenekar frissen forgatott videó klipje a Bahía Negra is.

A Sex and Violence című új nagylemez várhatóan még decemberben megjelenik, szerencsés esetben már a koncert estéjén is kapható lesz. Minden belépőjegy mellé ajándék pálinka segíti a hangulat felforrósítását.

Dec.17, Bp. Trafó Bár Tangó

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A pápa szerint a terhességmegszakítás elvetése nem vallási, hanem emberi kérdés

A pápa szerint a terhességmegszakítás elvetése nem vallási, hanem emberi kérdés

A MOL Vidi nyerte a labdarúgó Magyar Kupát

A MOL Vidi nyerte a labdarúgó Magyar Kupát

Paul Lendvai szerint a Strache-ügy egy gyógyító válság

Paul Lendvai szerint a Strache-ügy egy gyógyító válság

Népszava: a megyei napilapok teljes bedarálása jöhet

Népszava: a megyei napilapok teljes bedarálása jöhet

Durva bukta a debreceni reptér üzemeltetése, az önkormányzatnak a zsebébe kell nyúlnia

Durva bukta a debreceni reptér üzemeltetése, az önkormányzatnak a zsebébe kell nyúlnia

Műsort csinált egy szavazó Pátyon

Műsort csinált egy szavazó Pátyon