szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyilatkozatban utasította vissza a brit Coldplay együttes Joe Satriani gitárvirtuóz plágiumvádjait. A gitáros állítása szerint az új lemezével hét Grammy-jelölést kapó Coldplay Viva La Vida című dalában felhasználta If I Could Fly című, 2004-es instrumentális szerzeményének "lényeges részeit".

Az 52 esztendős Satriani szövetségi bírósághoz fordult, hogy érvényt szerezzen igazának. Arra kérte a bírói testületet, hogy ő maga határozhassa meg: mekkora összeg illeti meg, vagy pedig rendelje el a dal betiltását. Satriani egy nappal azután nyújtott be keresetet a Coldplayjel szemben, hogy a brit rockegyüttes hét jelölést kapott legújabb, a vitatott dalt is tartalmazó albumáért, amelyből eddig közel 2 millió példány kelt el. 

A Coldplay nyilatkozatban reagált Satriani plágiumvádjára. A brit rockzenekar tagjai hangsúlyozzák, hogy a lehető legnagyobb mértékben tisztelik Joe Satrianit, akit nagy zenésznek tartanak, ezért szükségesnek tartják, hogy nyilvánosan válaszoljanak plágiumvádjaira. A zenekar tagjai hangoztatják: ha van is hasonlóság a két szám zenéjében, az teljes egészében a véletlen műve lehet, a Viva La Vida című dalnak nem Satriani a szerzője, s nem is gyakorolt semmiféle hatást rá.

A Coldplay szerint a vitatott dal négyük - Chris Martin énekes, Guy Berryman basszusgitáros, Johnny Buckland gitáros és Will Champion dobos - műve. A címet Frida Kahlo mexikói festőművész egyik munkája nyomán választották. 

Satriani szerzeménye a gitáros Is There Love in Space? című albumnak része.

Howard E. King, Satriani ügyvédje az együttes tiltakozására reagálva kijelentette: Satriani párbeszédre törekedett, mielőtt a nyilvánosság elé tárta plágiumvádjait, s a bíróságra tartozik annak megállapítása, hogy milyen mértékű egybeesésről van szó.
 
Oren J. Warshawsky, a szellemi tulajdonnal kapcsolatos ügyek jogi szakértője úgy vélekedett, Satriani az ügyben sikerrel hivatkozhat arra, hogy szerzeménye már régebben megjelent és ismert mű volt. A bíróság emellett természetesen hozhat olyan határozatot is, amely szerint a két zene közötti hasonlóság véletlen, nem pedig "tudatos" egybeesés eredménye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Nagyobb profitot várnak a Coldplay vagy Robbie Williams CD-itől is

A zeneipar alaposan megváltozott az utóbbi időben. A korábban jól nyomon követhető trendeket felváltották a regionális és globális kiskereskedők által kiszolgált egyre összetettebb ügyfélkör igen színes vásárlási szokásai. Emiatt még az olyan nagy cégeknek is, amint az EMI gyorsabb információelemzésre és nagyobb rugalmasságra van szükségük az új terméktípusok és üzleti modellek megtalálásához.

MTI Kult

Da Vinci-kód: plágiumper Londonban

Az utóbbi évek legnagyobb figyelemmel kísért jogdíj- és plágiumpere kezdődött meg a londoni felsőbíróságon. Két történész nyújtott be keresetet Dan Brown, A Da Vinci-kód című világsikerű könyv szerzője, valamint kiadója, a Random House ellen ötletlopás címén.

Kult

Roxytól Coldplay-ig: Brian Eno, a trendtervező

Két divatdiktátor, Bryan Ferry és Brian Eno a hetvenes évek elején megszabta a következő évtizedek popesztétikáját: a punktól, az új hullámon át, az új romantikusokig, és vissza a rock and roll gyökeréig. A wan2 most egy klasszikus Roxy Music lemez nyomán bemutatja Eno produceri munkásságát. Új kreációját pedig a Coldplay mutatja be hamarosan Budapesten is.

Hét nap

TÉLISZALÁMI-PLÁGIUM

Magyar nemzeti színekkel és "Téli szalámi" felirattal hozott forgalomba Magyarországon egy osztrák cég a...

MTI Kult

A Coldplay tarol az MTV Music Awards-jelölésen

November 3-án Lisszabon ad otthont az MTV Music Awards 12. gálájának, amelyen a legtöbb jelölést az angol Coldplay alternatív rockbanda és a Gorillaz "rajzfilmzenekar" kapta, illetve szülőatyjuk: Damon Albarn.

MTI Shake

WMA: Coldplay, Kid Rock, Beatles

A brit rockegyüttes, a Coldplay a World Music Awards két díjával gyarapította trófeagyűjteményét vasárnap. Kétszeres díjazott rajta kívül Leona Lewis és Kid Rock, életműdíjas a Beatles.

MTI Kult

Budapestre jön a Coldplay

Az elmúlt évek egyik legsikeresebb együttese, a brit Coldplay szeptember 23-án a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet.

Japán azt kéri Kínától, hogy hagyjon fel az anális koronavírustesztekkel

Japán azt kéri Kínától, hogy hagyjon fel az anális koronavírustesztekkel

Jön a Samsung új csúcsprocesszora, a Windows 10-es laptopokba is beletennék

Jön a Samsung új csúcsprocesszora, a Windows 10-es laptopokba is beletennék

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít