szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bettie Page, az ötvenes évek kultsztárja, Amerika egyik leghíresebb fotómodellje, 85 éves korában elhunyt Los Angelesben.

Egy hónapja tüdőgyulladás miatt került egy Los Angeles-i kórházba, a múlt héten szívinfarktuson esett át, s csütörtökön bekövetkezett haláláig már nem nyerte vissza az öntudatát - jelentette be Mark Roesler, az ügynöke.
   
A New York-i titkárnő az ötvenes évek közepén egycsapásra kultikonná vált provokatív fényképeivel, amelyek többek között a Playboy magazinban jelentek meg. Amerika összes férfija vele tapétázta ki a garázsát vagy az ágya melletti falat.
   
"Szabad szellemével és szégyent nem ismerő érzékiségével egy egész generáció képzeletét ejtette rabul" - méltatta Roesler.
   
Bár a felkapott szexszimbólum, a "megtestesült szépség" (ahogy Roesler fogalmazott) pár év után eltűnt a magazinok hasábjairól, ma is úgy tekintenek rá, mint aki segített előkészíteni a hatvanas évek szexuális forradalmát. A feministák szintén ünnepelték szabad szelleméért.
   
"Figyelemre méltó hölgy volt, a popkultúra ikonikus alakja, aki hatással volt a szexualitásra, a divatra, olyasvalaki, aki maradandó nyomot hagyott a társadalomban" - mondta Hugh Hefner, a Playboy alapítója.
   
Page a Tennessee-beli Nashville-ben született 1923-ban rendkívül szegény családban. Több testvére volt, s míg otthon éltek, apjuk molesztálta a lányokat.
   
Karrierje Jerry Tibbs amatőr fotós jó szemének köszönhető, aki az első képeket készítette róla. Page egyik leghíresebb fotója, a Miss January a Playboyban jelent meg 1955-ben.
  
"Sohasem gondoltam, hogy szégyellnivaló. Normális dolognak éreztem. Egyszerűen jobb volt, mint napi nyolc órában monoton verni az írógép billentyűit" - emlékezett vissza 1998-ban a férfimagazinnak adott interjújában.
   
Az ötvenes évek végén eltűnt a nyilvánosság elől. A vallásban talált menedéket. Háromszor ment férjhez, de nem sikerültek házasságai. Gyermeke nem született. Többször szorult pszichiátriai kezelésre.
   
A nyolcvanas évek óta ismét tekintélyes rajongótábora alakult ki. Dalok születtek róla, több életrajza is megjelent, internetes honlapok, képregények, játékfilmek és dokumentumfilmek elevenítették fel egykori fényét. Ő maga nem akarta, hogy fotózzák, az volt a véleménye, hogy úgy kell megmaradnia az emberek emlékezetében, ahogy híres képein látták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az olasz kormány engedélyezte, hogy ezer néző előtt játsszák a Serie A meccseit

Az olasz kormány engedélyezte, hogy ezer néző előtt játsszák a Serie A meccseit

Több helyen az iskolaőrök lettek a maszkfelelősök, portások

Több helyen az iskolaőrök lettek a maszkfelelősök, portások

Koronavírusos lett egy óbudai óvodás

Koronavírusos lett egy óbudai óvodás