Hanuka fesztivál Budapest-szerte. Vajda Lajos életműve a Magyar Nemzeti Galériában. A Herbaliser bulija az A38-on. Lorin Maazel és a Symphonica Toscanini a MüPa-ban. Mozikban a Valami Amerika 2. Kőbánya forever: Deák Bill Gyula 60 éves. A héten még nyitva: Gigi Scaria munkái a Videospace-ben. Kulturális ajánlatok egy hétre a hvg.hu-tól!

Valami Magyarország
Valami Amerika II.

Ha valami elsőre sikeres lett, azt óhatatlanul követi a folytatás. A folyt. köv.; amely most itt van, utolérte a Valami Amerikát is. S most az "itt" és az "odaát" egyformán érintett a történetben.

A lottónyereményből Tamás végre leforgathatta a Bűnös várost, ami hatalmasat bukott a mozikban. Tamás vígasztalhatatlan. A három fiú egy képeslap alapján Alex nyomára jut, aki épp most jött ki a sittről Amerikában, és újabb álnéven egy East-West című darab jogaira pályázik. Kiderül, hogy Alexnek muszáj színpadra állítani a darabot, mert Balával, a magyar maffiózóval csak így tudja rendezni piszkos ügyeit. Nagy úr a bosszúvágy, a fiúk abban bíznak, hogy ha megtalálják Alexet és megveszik előle az East-West jogait, végre visszaszerzik a 60 milliójukat, amivel Alex lelépett. Irány Amerika!

Ám természetesen újabb svindli van a dologban, így végül Tamásra vár a feladat, hogy megrendezze a darabot Pesten. Talán így felül tud emelkedni a Bűnös város csúfos bukásán…Egy new yorki lapdance bárból előkerül Timi is és persze főszerepre vágyik…Ákos nemes bosszútól hajtva összeverbuválja a tánckart, Bala, a maffiózó szintén a lányát szeretné látni a főszerepben. András összejön a csinos lánnyal,  Eszter pedig egy bravúros beugrással egy újabb bukástól menti meg a fiúkat…Évvégi hajrá
Hanuka Fesztivál

Boogie Balagan
Palesztin- Izraeli Rock, karácsonyozó zsidók, étel és ruhaosztás, három világvallás közös ünnepe, TÁP Színház, Zuboly, Boogie Balagan (FR)

A Marom Budapest több helyszínen jelentkező, közösségeken átívelő kilenc napos fesztivált szervez, ahol kiemelkedő szerepet kap a társadalmi szolidaritás, és a zsidó, keresztény, iszlám hagyomány és kultúra kapcsolódási pontjainak keresése.

A Budapest belső kerületeiben zajló, multikulturális összművészeti eseménysorozatnak (lesz színház, tánc, zene, képzőművészet, gasztronómia), olyan kultúrközösségi központok adnak helyet, mint a Király utcai Sirály, a Tűzraktér és az Erzsébet téri Gödör klub.

Idén a hanuka és a karácsony napjai egybe esnek, valamint az iszlám egyik fontos ünnepét az Eid – Al Adha-t (Ábrahám pátriárka napját) is decemberben ünneplik, a fesztiválon lehetőség nyílik e három monoteista kultúra egymással kapcsolatos viszonyának bemutatására.

Részletes program, helyszínek, időpontok itt!

 


Bartóki jelentőség
Vajda Lajos (1908-1941) kiállítása az MNG-ben

Kollázs feszülettel; 1937
© MNG
A magyar művészettörténészek kritikusok, gyűjtők, értelmiségiek többsége egyetért abban, hogy Vajda Lajos művészete egyetemes jelentőségű, s honi viszonylatban is csak a legnagyobbak, Csontváry, Ferenczy, Rippl-Rónai teljesítményével hasonlítható össze.

A mindössze 33 évet élt művész kezdetben a maroknyi festőt számláló "szentendrei fiatalok" körében vált példaadó mesterré, a világháború utáni progresszív művészeti irányzatokat képviselő Európai Iskola pedig a magyar avantgárd egyik legendás alkotójaként tisztelte. A művészettörténész szakma a modern magyar művészet egyik vezéregyéniségének tekintette, de a hivatalos kultúrpolitika alig vett tudomást a fiatalon lezárult életműről.

Az 1983-ban megjelent monográfia sokat tett a nem könnyen befogadható és értelmezhető művészi pálya népszerűsítéséért, a nagyközönség számára azonban Vajda Lajos munkássága még jelenleg sem közismert. Főleg grafikai jellegű, puritán alkotásainak befogadása a rendszeresen kiállításra járó érdeklődők számára is különleges kihívást és kivételes élményt jelent. A gyűjteményes kiállítás szándéka szerint közelebb szeretné hozni Vajda Lajos jellegzetes motívumokból álló, erőteljes képi világát a modern művészet iránt fogékony közönséghez.

Az utóbbi évtizedben erőteljes nemzetközi érdeklődés tapasztalható a művész Bartók Béla jelentőségéhez mérhető életműve iránt. A kiállítás bezárása után - a tervek szerint - több európai városban és a tengerentúlon is látható lesz a száz éve született Vajda Lajos gyűjteményes tárlata.

február 22-ig; Bp. MNG


Pánikváros
Gigi Scaria
(videómunkák: A day with Sohail and Mariyan, Panic City, site under construction)

Panic City (részlet)
© Videospace Budapest
December 20-tól január 3-ig zárva tart Budapest első videógalériája, a Videospace. De a héten még látható legutóbbi kiállításuk az indiai Gigi Scaria munkáiból.

India Kinát váltja feltörekvő hatalomként a kortárs képzőművészeti világban. Gigi Scaria, a Videospace Budapest kiállítását jegyző indiai művész, az elmúlt években Azsiában, Amerikában és Európában számos helyen mutatkozott be, a budapesti megnyitó után a Miami Art Fairre utazik.

A kiállítás címe (site under construction) utal az indiai társadalmi és gazdasági körülményekre is. Ugyanakkor Gigi Scaria képes játékosan, de pontosan és a kívül álló számára élvezhetően képet adni erről az érzékeny helyzetről.

A videók mellett Scaria fest, szobrász és fotózik is. A mostani kiállításon két videóját és egy három videóból álló installációját mutatja be. Az installációhoz a galériának a közönségtől általában elzárt felső szintjét is megnyitották, s ezzel teljessé válik a mű nyújtotta térélmény.

dec. 20-ig, majd jan. 3-tól febr. 6-ig; Bp. Videospace


Még új, még ismeretlen
Lorin Maazel és a Symphonica Toscanini hangversenye

A valaha élt karmesterek közül Lorin Maazel pályája alighanem egyike a legragyogóbbakénak. Hegedűs csodagyerekként indult, de kilenc- és tizenöt éves kora között már a legtöbb vezető amerikai zenekart vezényelte. Tizenegy éves volt, amikor Toscanini meghívására az NBC Szimfonikus Zenekar élére állhatott, a New York-i Filharmonikusokkal pedig tizenkét éves korában mutatkozott be.

 Zeneigazgatóként szolgált a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekaránál és a Pittsburghi Szimfonikusoknál, volt a Bécsi Állami Operaház főigazgatója és vezető karmestere, vezette a Clevelandi Zenekart, művészeti igazgatóként és vezető karmesterként működött a berlini Német Operánál, 2002-től pedig a New York-i Filharmonikusok zeneigazgatója. Napjainkig több mint százötven zenekar élén ötezernél több koncertet és operaelőadást vezényelt.


Ezúttal egy új és számunkra még ismeretlen együttes élén érkezik hozzánk. 2006 májusában fogadta el a felkérést a Symphonica Toscanini zenekar örökös zeneigazgatói posztjára, s személyesen válogatta ki az együttesben játszó mintegy száz fiatal – zömmel olasz, de a világ más tájait is képviselő – tehetséges muzsikust.

Beethoven: VII. (A-dúr) szimfónia, op. 92
Brahms: II. (D-dúr) szimfónia, op. 73

dec. 19.; Bp. MüPaNem alávaló talpalávaló
Herbaliser live (K7!, UK), DJ Infragandhi, DJ Cyborg Templar

Csak léket ne kapjon az állóhajó. Igazi talpalávaló funky, táncra invitáló ritmusok, ne szépítsük: bulizene. A Herbaliser nem igazán a lemezeire jellemző nagyzenekaros kíósérletezést hozza ezúttal, hanem a letisztult ritmikát, a belevaló soul-os éneket, a fúvósokat, a modern tánczenék és a Motown-funk ötvözetét. Ez kell ez év végére!

A Herbaliser a Ninja Tune kiadó legletisztultabb és legütősebb hiphop-együttese, amely a sample-alapú zseb-funk nemzetközi élvonalának igazi klasszikusa. A kifinomult jazz és funk darabok kellemes középtempójú ritmusokra épülnek, mellé a hibátlan scratch és az elsőosztályú rap – ezek tették a Herbalisert azzá az egyedülálló zenei produktummá, amely összeköti a hangszeres hiphopot a legújabb londoni pszichotrópikus beat legnagyobb tudósaival.

A formációt Ollie Teeba és Jake Wherry alapították a kilencvenes évek elején Londonban, akik zenei identitásuk gyökereiket az amerikai jazz és funk világából valamint az old-school hip-hopból  merítették. Második lemezük, a Blow Your Headphones az angol trip-hop élébe repítette őket, míg harmadik albumuk, az 1999-es Very Mercenary a klasszikus hiphop formát megújítva ütött hatalmasat, ahogyan később az 2002-es Something Wicked This Way Comes című. Live actjük hatalmas népszerűségnek örvend, amely 2005-ös lemezükön, a Take London címűn, valamint a 2008-as Same as It Never Was-on teljesedett ki.

dec.18; Bp. A38
Kőbánya forever
Deák Bill Gyula 60. születésnapi koncertje

A fekete zene magyar hangja, a külváros krónikása, a blues hithű zsoldosa a kőbányai Sztár együttesben külföldi dalok éneklésével kezdte. Később mint jazzénekes a Napsugár, a Wanderers és a Loyd együttes tagja. 1979-1985-ig a Hobo Blues Band tagja volt, ezután szólópályára lépett. Megalapította a Bill és a Box Company-t Bencsik Sándorral, a P. Mobil és a P. Box egykori tagjával.

Fellépett az István, a király című rockoperában: Torda, a Táltos szerepében. 1983-ban, az Itt élned, halnod kell, a János vitéz, a Jézus Krisztus szupersztár című musicalekben láthattuk. 1983-ban Rossz vér címmel jelent meg első szólólemeze.

1986-ban Bill Kapitány Blues Cirkusza és a Mindhalálig blues című önálló albumokkal jelentkezett. 1987-ben a Deák Bill Blues Band vezetője lett. Dániában és az egykori Nyugat-Németországban is fellépett.

Filmszerepet kapott a Kopaszkutya című Szomjas György filmben. A 90-es évektől vidéken és a fővárosban is nagy sikerrel koncertezik folyamatosan együttesével, a Deák Bill Blues Banddel. Az 1993-as Bűnön, börtönön, bánaton túl című lemeze megjelenése után 6 évig új lemezt nem készített, de együttesével rendszeresen koncertezett.

Bort, bluest, békességet című albuma 1999-ben jelent meg. Stílusa változatlan, tehát régi szokásához híven, a tőle megszokott blues: rhytm and blues műfajt hallhatjuk albumán.

2008. áprilisában, 9 év után jelent meg a következő lemez, Hatvan csapás címmel.

S most 60 éves. A Körcsarnokban ünnepel.

dec. 19.; Bp. Körcsarnok

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Ferenc pápa szavaival oktatta Orbánt egy néppárti politikus, akit korábban „hasznos idiótának” nevezett

Ferenc pápa szavaival oktatta Orbánt egy néppárti politikus, akit korábban „hasznos idiótának” nevezett

Az Iszlám Állam egy tagját fogták el Budapesten

Az Iszlám Állam egy tagját fogták el Budapesten

Vajna halála után feltűnt egy új tulajdonos a TV2-ben

Vajna halála után feltűnt egy új tulajdonos a TV2-ben

Eurovegasi kaszinóálmok után üvegházakra és paradicsomföldre vált Bezenye

Eurovegasi kaszinóálmok után üvegházakra és paradicsomföldre vált Bezenye

Kiborult Győzike műsorán egy roma polgárjogi aktivista

Kiborult Győzike műsorán egy roma polgárjogi aktivista

Akadozik az egyezség, kétséges a közös MSZP–P EP-lista

Akadozik az egyezség, kétséges a közös MSZP–P EP-lista