szerző:
MTI

Botrány tört ki az Orosz Filmművészek Szövetségének VII. kongresszusán. Az alkotók jelentős része előre jelezte, hogy az elnöki tisztséget betöltő Nyikita Mihalkov "vasökle alól ki akar kerülni", Mihalkov viszont törvénybe ütközőnek minősítette a kongresszust.

Andrej Geraszimov, a revíziós bizottság elnöke közölte: a szövetség már nem egyszer megsértette a szabályokat, például azzal, hogy a jelen tanácskozásra az előírtnál egy évvel később kerül sor. Ezért az igazságügyi minisztérium jelezte, hogy emiatt jogában áll kezdeményezni a szövetség feloszlatását. Több idősebb alkotó - köztük Vlagyimir Naumov - a tanácskozás elhalasztását javasolta, de leszavazták.

Mihalkov kijelentette, hogy a kongresszust nem 500 küldött, hanem a szövetség 4000 tagja részvételével kell megtartani, és az esetleges döntéseket meg lehet támadni bírósági úton. Ezt követően felkérte a szövetség szakmai csoportjait, hogy újból vitassák meg a kongresszus megtartásának kérdését, de a csoportok újra a megtartás mellett döntöttek.

Mihalkov kijelentette: "Ha nem választanak meg, attól nem leszek rosszabb rendező, s akik nem választanak meg, azok ettől nem lesznek jobbak". Egy állítólagos minisztériumi figyelmeztetésre hivatkozva közölte: nem olvassa fel beszámolóját, mivel ezzel törvénysértést követne el. A jelenlévő küldöttek a beszámoló felolvasásának elmaradása ellenére szavaztak a vezetőség tevékenységéről és nagy többséggel elégtelennek minősítették azt.

Az elnöki beszámoló hiányában nagy figyelmet keltett a számvevő bizottság és a tulajdonnal foglalkozó testület beszámolója, s ezekből a Kommerszant című lap szerint a jelenlévőkben az a benyomás alakult ki, hogy a szövetség vezetésének tevékenysége nem csupán nem volt túl hatékony, hanem nem is volt mindig jogszerű. Így például a szervezet javainak elidegenítéséről szóló, sorsdöntő kérdésekben nem mindig olyan többséggel döntöttek, amilyet Mihalkov éppen számon kért a kongresszuson, nem fogadták el idejében a pénzügyi terveket és nem utolsó sorban egy egész évvel elhúzták a VII. kongresszus összehívását, amiért valóban érkezett figyelmeztetés az igazságügyi minisztériumtól.

Több fiatalabb alkotó is jelezte, hogy kész feladatot vállalni a szövetség munkájában, de a Komszomolszkaja Pravda című lap értesülése szerint a veteránok nagyrészt Mihalkovot támogatják és ellenzik a frissítést.

Közvetve Mihalkov mellett állt ki a kulturális minisztérium illetékese is, aki az alkotókat vádolta meg a szövetség szakadásának előidézésével. Mihalkov egyébként kész távozni a szövetség elnöki tisztségéből, s maga helyett Mihail Porecsenkov színészt javasolta, de a küldöttek az illetőben kizárólag Mihalkov emberét látván más javaslatokat tettek: felmerült többek között Karen Sahnazarov és Marlen Hucijev rendező neve.
 
Nyikita Mihalkov tehetségét és filmjeit kivétel nélkül mindenki nagyra becsüli, de az orosz filmművészek igen jelentős része nem rokonszenvezik emberi tulajdonságaival, többek között azzal, hogy eddig még mindig nagyon bensőséges kapcsolatban állt a mindenkori hatalmasokkal, és nagyrészt ennek köszönhetően mindig lényegesen több lehetőséghez jutott kollégáinál.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Kult

Öt Arany Sas Mihalkovnak

A 2007 legjobb filmje címet Nyikita Mihalkov 12 című, Oscar-díjra is jelölt, Velencében Arany Oroszlánt nyert alkotásának ítélte oda az Orosz Filmakadémia, s az alkotás további négy kategóriában is nyert.

Az Apple csendben kijött két vadonatúj iPaddel

Az Apple csendben kijött két vadonatúj iPaddel

158 évi börtönre ítéltek egy gyermekeket molesztáló amerikai orvost

158 évi börtönre ítéltek egy gyermekeket molesztáló amerikai orvost

5+1 érdekesség a növényről, ami férfiaknak és nőknek is gyógyír

5+1 érdekesség a növényről, ami férfiaknak és nőknek is gyógyír

Tenisz: Thiem legyőzte Federert, megvan az első 1000-es tornája

Tenisz: Thiem legyőzte Federert, megvan az első 1000-es tornája

Bors: Vajna Tímeának költöznie kell

Bors: Vajna Tímeának költöznie kell

Heccből kővel dobálta az autósokat

Heccből kővel dobálta az autósokat