szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dokumentumfilmek és a tudományos-ismeretterjesztő filmek versenyével kedden megkezdődött a 40. Magyar Filmszemle; az eseményt Novák Emil filmrendező-operatőr, a szemletanács elnöke nyitotta meg, aki azt hangsúlyozta: a mustra mind az öt versenykategóriájának mezőnye erős.

A szemlén a mostani nehéz időszakban is a filmekre kell koncentrálni. A dokumentumfilmesek és az ismeretterjesztő alkotások készítőinek egyre fontosabb szerepük lehet abban, hogy az életünket körülvevő problémákat megörökítsék, azokkal szembesítsék az embereket - fogalmazott megnyitójában Novák Emil.
   
A szemletanács elnöke azt mondta: a 40. Magyar Filmszemle fő mondanivalója az, hogy a rendezvény a filmekről szóljon, ne pedig a pénzről. Mint kifejtette, manapság kevés szó esik arról, hogy a szakmával foglalkozó művészek mit látnak, mire akarják felhívni a figyelmet, miként akarják az embereket szórakoztatni, "mindenki csak arról beszél, mi mennyibe kerül".
   
"Az idei szemle mezőnye nagyon erős és érdekes, az elsőfilmesek között többfajta műfaji film is megjelenik" - jelentette ki Novák Emil. Kiemelte, hogy a játékfilmek között versengő, 2008 végén a mozikban már bemutatott három film - a 9 és fél randi, a Kaméleon és a Valami Amerika 2 - összenézettsége már elérte a 800 ezret.
   
Novák Emil szerint az erős mezőny mind az öt kategóriára (játékfilm, dokumentumfilm, tudományos-ismeretterjesztő film, kisjátékfilm, tévéfilm) érvényes. "2009 jó év lesz a magyar filmszakmában" - fűzte hozzá.
   
Kitért arra, hogy a tévéfilmek azért kerültek hosszú idő után újra a szemlére, mert úgy tűnik, a digitális technológia megjelenésével ismét lehetőség nyílik több ilyen alkotás készítésére. Megjegyezte: a kísérleti filmek nem tűntek el a szemléről, a kisjátékfilmek között indulnak. Hozzátette: a zsűrinek az idén is lehetősége lesz kiemelni és jutalmazni azokat a rövidfilmeket, amelyek más filmes eszközökkel vagy más formában próbálnak elmondani egy történetet.
   
Azzal kapcsolatban, miért nincsenek az idei zsűrikben külföldi alkotók, az egyébként ausztrál állampolgár Novák Emil arra hívta fel a figyelmet, hogy magyar filmek versenyeznek egymással és ehhez magyar szakemberek kellenek. "Lehetséges, hogy ha idehívunk egy külföldi szakembert, akinek általános képe van az európai filmgyártásról, nem tudja megtalálni azt a filmet, amit keres, és ettől az egész szemlével nem tud igazán azonosulni" - tette hozzá.
   
Megjegyezte ugyanakkor, hogy a zsűrikbe nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkező magyar szakembereket válogattak, akik nagyon sok fesztiválon vettek részt és tudják, mi az európai irányzat, viszont itt élnek és tisztában vannak a filmek készítésének körülményeivel. Kiemelte, hogy a játékfilmes zsűriben ülő Zsigmond Vilmos Amerikában élő magyar operatőr ilyen szempontból szimbolikus figura, hiszen magyar létére az Egyesült Államokban ért a csúcsra.
   
Kitért arra, hogy 120-130 külföldi szakember - fesztiválszervezők, újságírók - részvételével zajlik a filmszemle, így a magyar filmek megkapják a lehetőséget a külföldi figyelemre.
   
Azzal kapcsolatban, hogy a szemle költségvetése ugyan a tavalyinál 40 millió forinttal nagyobb (200 millió), ám több tízmillió forintot fordítanak a Budapest Kongresszusi Központ termeinek ötnapos kibérlésére, Novák Emil közölte: a központ nagyterme jelenleg az egyetlen Magyarországon, amely 1300 ember befogadására képes.
   
"A szakma igénye volt, hogy olyan termet biztosítsunk a szemlére, ahová a szakmát, a közönséget is a lehető legnagyobb számban tudjuk elhelyezni" - mondta. 
   
A 40. Magyar Filmszemle ünnepélyes megnyitóját csütörtökön tartják a Budapest Kongresszusi Központban, a szemlét a hosszú betegsége után a közönség elé álló Törőcsik Mari színművész nyitja meg. "Törőcsik Mari jelenlétével azt a fajta tiszta, magas emberi és művészi színvonalat szimbolizálja, ami előtt mindenkinek meg kell hajtani a fejét. Egyfajta mércét képvisel" - fogalmazott Novák Emil.
   
A szemletanács elnöke arról is beszélt, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén sem hozzák hamarabb nyilvánosságra a nyertesek névsorát, csak a február 3-iki díjátadón, ahol borítékból húzzák elő a díjazottak nevét.
   
A jubileumi filmszemlén öt kategóriában száz filmet vetítenek a versenyprogramban, több mint száz másik alkotást az információs kategóriában mutatnak be. A szemlén elsőként vetített alkotás Borbás Tamás Digitális valóság a filmben című tudományos filmje volt. A dokumentumfilmek között 31 alkotás verseng, a tudományos-ismeretterjesztő filmeknél 12 munkát mutatnak be. A szemle két fő helyszíne a Budapest Kongresszusi Központ és a Palace MOM Park.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kult

Filmszemle előtt: miénk ez a cirkusz

Jó volna hinni, hogy a kedden kezdődő idei mustra az összetartozás fóruma lesz: ahol nem a megosztottság, hanem a konstruktív vita és a konszezus kerekedik felül. Volt ilyen szemle, amikor egyértelmű volt, hogy a filmélet felülről való központosításának csak összefogással lehet útját állni. Azóta állandósult a szűnni nem akaró anyázás. - A kritikus várakozásai a startoló 40. Magyar Filmszemle előtt.

Nyáry Krisztián: Fasiszta vagy kommunista írót is szabad tanítani

Nyáry Krisztián: Fasiszta vagy kommunista írót is szabad tanítani

Csukás István: „Igyekezni kéne ezzel a kórházzal, mert újabb meséket szeretnék írni”

Csukás István: „Igyekezni kéne ezzel a kórházzal, mert újabb meséket szeretnék írni”

Merész ötlet, de működhet a torony, amely takarít és áramot is termel

Merész ötlet, de működhet a torony, amely takarít és áramot is termel