szerző:
MTI

Az Utolsó idők, Mátyássy Áron filmje kapta a jubileumi 40. Magyar Filmszemle fődíját, az Arany Orsót, míg a legjobb rendezőnek járó elismerést Gárdos Péter vehette át Tréfa című alkotásáért kedden este a Budapest Kongresszusi Központban.

Utolsó idők - Vass Teréz, Eszter szerepében
A legjobb szórakoztató közönségfilm díjával Herendi Gábor Valami Amerika 2. című alkotását jutalmazták. 

A legjobb dokumentumfilmnek járó elismerést Somogyvári Gergő-Feszt Judit Csempelevél és Papp Gábor Zsigmond Kémek a porfészekben című alkotása kapta megosztva. 

A legjobb kisjátékfilmért járó díjat Ujj Mészáros Károly Alena utazása és Schwechje Mihály Hideg berek című munkájának ítélték szintén megosztva.

A tudományos-ismeretterjesztő film kategóriában is két alkotó kapott fődíjat: Mosonyi Szabolcs Pannon sivatag, Kollányi Ágoston Korhadó múlt, porladó jövő? című filmjéért vehette át az elismerést. A tv-film szekció győztes alkotása Ferenczi Gábor A barátkozás lehetőségei című munkája lett. Idén az elsőfilmeseket jutalmazó Simó Sándor-emlékdíjat is két rendező kapta meg: Szajki Péter Intim fejlövés és Szabó Simon Papírrepülők című filmjéért. A külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díjával Nagy Viktor Oszkárt tüntették ki, Apaföld című filmjéért.

A játékfilm kategóriában a legjobb férfi alakítás díját Lukáts Andor kapta a Príma primavera és a Mázli című filmekben nyújtott játékáért, míg a legjobb női alakítás díját Ubrankovics Júliának ítélték, a Majdnem szűz című film főszereplőjének megformálásáért. Az operatőri elismerést Tóth Widamon Máté kapta az 1 című filmért. 

A legjobb forgatókönyvíró díját Hegedűs Bálint vehette át a Mázli című filmért. A legjobb eredeti filmzenének járó díjban az Utolsó idők című film zenéjéért Márkos Albert és Harcsa Veronika részesült. A játékfilmes produceri díjat Csáky Attila kapta a Papírrepülők és az 1 című filmek gyártásáért.

A játékfilmes látványtervezői elismerést az 1 című alkotásért Lányi Fruzsinának, Varga Juditnak, és a filmet rendezőként is jegyző Pater Sparrownak ítélték, a kategória vágói díját, Arany Ollót szintén az 1 című filmért Kiss Wanda kapta. Az Aranymikrofon díjjal Major Csabát, a Mázli, a Valami Amerika 2. és a Pinprick hangmérnökét tüntették ki.

A dokumentumfilmes kategória rendezői díját - megosztva - Domokos János (Nem vagy egyedül...) és Pálos György Ali (Mit tudjátok ti, ki vagyok én!) vehette át. A legjobb operatőri díjat - szintén megosztva - Somogyvári Gergő (Csempelevél) és Kőszegi Gyula (A három nővér) kapta. A Schiffer Pál-díjat Hajdú Eszternek ítélté oda A Fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció című alkotásáért. Elismerő oklevelet ketten kaptak: Bálint Ibolya az Apró örömök és S. Takács András A gyakornok - 20 évesen a BBC-nél és a CNN-nél című filmjéért.

A kisjátékfilmek kategóriájában a legjobb forgatókönyvíró-rendező díját Nagy Anikó Mária kapta az Apró dolgok című filmért. Különdíjat ítéltek M. Tóth Gézának Mama című alkotásáért. A tudományos-ismeretterjesztő kategória Kollányi Ágostonról elnevezett rendezői díját Szekeres Csabának ítélték a Nexus című filmért. A tv-film kategóriában a Zsurzs Éva nevét viselő rendezői díjat Török Ferenc vehette át Koccanás című munkájáért. Színészi játékáért különdíjjal jutalmazták Törőcsik Marit Bereményi Géza Irodalom című filmjében nyújtott alakításáért. (A színésznő, aki múlt hét csütörtökön hivatalosan megnyitotta a filmszemlét, a díjátadón nem vett részt.)

A Mozisok Országos Szövetségének díját a tavalyi naptári év legmagasabb nézőszámot elért alkotásai kapták: az animációs filmek közül Ternovszky Béla Macskafogó 2., a játékfilmek közül pedig Sas Tamás 9 és fél randi című munkája. Az Országos Diákzsűri Zöld Holló díjasa Mátyássy Áron lett az Utolsó időkért. A magyar filmplakátok versenyében a szakmai zsűri idén nem adott ki díjat, a közönségdíjat a 2 nap Párizsban című film plakátja nyerte el. Az internetes közönségszavazás eredményeként a film.hu díját Goda Krisztina Kaméleon című filmje kapta.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Magyar gazdaság

Szerepszemle

A Művészetek Palotájának projektcégeit a TriGránit egyetlen vállalkozásba vonta össze. Az intézmény állami finanszírozása csökken ugyan, de egyetlen látogató így is átlagosan 20 ezer forint állami támogatásban részesül.

MTI Kult

Megkezdődött a filmszemle, Novák Emil szerint erős a mezőny

A dokumentumfilmek és a tudományos-ismeretterjesztő filmek versenyével kedden megkezdődött a 40. Magyar Filmszemle; az eseményt Novák Emil filmrendező-operatőr, a szemletanács elnöke nyitotta meg, aki azt hangsúlyozta: a mustra mind az öt versenykategóriájának mezőnye erős.

Kult

Filmszemle előtt: miénk ez a cirkusz

Jó volna hinni, hogy a kedden kezdődő idei mustra az összetartozás fóruma lesz: ahol nem a megosztottság, hanem a konstruktív vita és a konszezus kerekedik felül. Volt ilyen szemle, amikor egyértelmű volt, hogy a filmélet felülről való központosításának csak összefogással lehet útját állni. Azóta állandósult a szűnni nem akaró anyázás. - A kritikus várakozásai a startoló 40. Magyar Filmszemle előtt.

Kult

A magyar kiberpunk nyomában a Filmszemlén

Most mutatták be a Filmszemlén az Adás és az 1 című új filmeket. Kritikusunk a sci-fi, vagy inkább a cyberpunk avagy kiberpunk körül vélte felfedezni az alkotások gyökereit. Örvendezhetnénk is akár, folytatja valami Monory Mész kultfilmjét, a Meteót. Kíbicek vagyunk a kiberműfajokban, vagy osztottak nekünk is lapot?

Kívánja a havat ez az éppen eladó hernyótalpas Suzuki Jimny

Kívánja a havat ez az éppen eladó hernyótalpas Suzuki Jimny

Visszatérhet lakásába a nyáron kilakoltatott 79 éves budafoki férfi

Visszatérhet lakásába a nyáron kilakoltatott 79 éves budafoki férfi

17 ember sétáltatott egy óriási tűzokádó sárkányt Calais utcáin (videó)

17 ember sétáltatott egy óriási tűzokádó sárkányt Calais utcáin (videó)

Tavaszias idővel fordulunk rá a hétvégére

Tavaszias idővel fordulunk rá a hétvégére

Túl kevés benne a hatóanyag, visszahívnak egy köszvénygyógyszert

Túl kevés benne a hatóanyag, visszahívnak egy köszvénygyógyszert

A Puskás Akadémia védője is bekerült a válogatott keretbe

A Puskás Akadémia védője is bekerült a válogatott keretbe