szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Számos érdekesség és rekord - többek közt ezt is jelentette a negyven éve, 1969. augusztus 15. és 17. között sorra került woodstocki zenei fesztivál.

A New Yorktól 150 kilométerre megrendezett háromnapos eseményen 32 együttes és szólóénekes lépett fel. A legjobban fizetett banda a 12 500 dollárt kaszáló The Who volt, az előadók gázsija összesen 200 ezer dollárra rúgott.

Az előzetesen várt ötvenezres nézősereg helyett ötszázezren árasztották el a fesztivál színhelyét, a belépők ára 18 dollár volt - már annak, aki fizetett, mivel pénztárbódék híján gyakorlatilag szabad volt a bejárás. A 250 hektáros területen hatszáz mobilvécét állítottak fel.

A három nap alatt nem került sor erőszakos bűncselekményre, annál magasabb volt viszont a kábítószer-fogyasztás aránya. Az egészségügyi sátrat 5162-en látogatták meg, ebből 797 eset drogfogyasztással összefüggő eset volt. A később legendássá vált fesztiválon ketten vesztették életüket kábítószer miatt, de két kisbaba is született.

A három nap alatt rekkenő hőség és erős viharok jellemezték az időjárást, az első estén három órán át zuhogott, 120 milliméter csapadékot mértek.

A fesztivál összköltsége 2,4 millió dollár volt, a takarítás öt napot vett igénybe. Az esemény hang- és képanyagának jogaiért 1,5 millió dollárt fizettek, a fesztivál az elmúlt negyven évben 200 millió dollárt termelt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Parlament

"Woodstockból jöttem ide" - fotógaléria Ozoráról

A cég-logóktól és reklámoktól mentes Ozora Fest az elektronikus tánczenék egyik legfontosabb hazai fesztiválja évről-évre. Idén közel húszezren jöttek össze a Balatontól délre. Hatvanéves hippik, örömtánc napfelkeltekor és rengeteg hazai és külföldi partizó: Ozorán jártunk.

MTI Kult

Woodstock nem is Woodstockban volt

Az eredeti helyszínhez közel, New York államban forgatják és várhatóan már jövőre bemutatják a mozikban a tajvani születésű Ang Lee első vígjátékát, amelyet az Oscar-díjas filmrendező készít az 1969-es woodstocki popfesztiválról és annak atyjáról az „ellenkultúra” története egyik mérföldkövének tekintett esemény közelgő 40. évfordulójára.

MTI Shake

Meleg Woodstock-film Ang Lee módra

Ang Lee Oscar-díjas tajvani filmrendező Talking Woodstock címmel készít meleg vígjátékot az 1969-es woodstocki zenei fesztiválról.

Állítása szerint új megújuló energiaforrást fedezett fel egy spanyol cég

Állítása szerint új megújuló energiaforrást fedezett fel egy spanyol cég

Magyar ügyvezető igazgatója lesz az IMF-nek

Magyar ügyvezető igazgatója lesz az IMF-nek

Lemondott a Facebook egy indiai vezetője, aki elnézte a kormánypártnak a gyűlöletbeszédet

Lemondott a Facebook egy indiai vezetője, aki elnézte a kormánypártnak a gyűlöletbeszédet