szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Életének 82. évében elhunyt Engelsz József ötvös- és szobrászművész. A kétszeres Munkácsy-díjas alkotó temetése november 13-án, pénteken 15 órakor lesz Szentendrén, a Sztaravodai úti temetőben.

Engelsz Józsefet hosszú, súlyos betegség után november 8-án érte a halál. A művész Répcelakon született 1928. április 27-én. Győrben fémöntő mestervizsgát tett, majd Budapesten, az Iparművészeti Főiskolán Borsos Miklós tanítványaként diplomázott 1955-ben. Később a főiskolán az ötvös tanszék vezetője lett, több mint 20 évig tanított. Mintegy 200 tanítványát nemcsak az ötvösi és vésnöki mesterség technikai fogásaival, hanem a tér és az anyagformálás törvényeivel is megismertette.
  
Engelsz Józsefet szülővárosa, Répcelak díszpolgárává avatta. Az új templomban több rézdomborítását is elhelyezték, a városban több kiállítása volt. A Semmelweis Egyetem rektori lánca is az ő munkája, a láncon függő Semmelweis-érmét lemezdomborítással készítette.
  
Művei gyakran archaizálnak, a görög, a bizánci és a honfoglalás korabeli magyar művészet hangulatát idézik, de munkáiban szembesülhet a szemlélő a magyar népművészet kifejezésvilágával is. Bel- és kültéri épületplasztikái sajátos organikus formákból épülnek fel, mint például a pillérburkolat a Fészek Művész Klub Nagytermében.
  
A hazai kiállításokon kívül megismerhették Engelsz József munkáit Párizstól Koppenhágán és Drezdán át egészen Kairóig. Közgyűjteményekben is őrzik műveit, így például a Magyar Nemzeti Galériában, a Magyar Nemzeti Múzeumban és Esztergomban, a Főszékesegyház Kincstárában is található alkotása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az indiai koronavírus-mutáns Angliában is terjed, de még nem tudni, mennyire veszélyes

Az indiai koronavírus-mutáns Angliában is terjed, de még nem tudni, mennyire veszélyes

Megegyezett a világ két legnagyobb szénkibocsátó országa a kibocsátáscsökkentésről

Megegyezett a világ két legnagyobb szénkibocsátó országa a kibocsátáscsökkentésről

Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni

Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni