szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

José Emilio Pacheco mexikói író kapta a spanyol nyelvterület legrangosabb irodalmi elismerését, a Cervantes-díjat, amelyet János Károly spanyol király adott át.

A Madridhoz közeli Alcalá de Henares-i egyetemen tartott ünnepségen az uralkodó a 70 éves irodalmár emberségét és szociális elkötelezettségét méltatta: "Pacheco műveiben mindig is a szenvedőkért szállt síkra". Pacheco felhívta a figyelmet a tollforgatásból élő írók nehézségeire. Mint elmondta, "a legtöbben ma is úgy élnek, mint a Don Quijote szerzője, Miguel de Cervantes, aki életében nem kapta meg a műveit megillető figyelmet és elismerést".

Pachecónak már novemberben odaítélték a 125 ezer euróval (33 millió forinttal) járó díjat. Octavio Paz, Carlos Fuentes és Sergio Pitol után ő a negyedik mexikói, aki kiérdemelte ezt az elismerést. Az írót Latin-Amerika egyik legjelentősebb kortárs szerzőjeként tartják számon. Az irodalmi díj átvétele előtt közvetlenül kínos "baleset" történt a megbecsült íróval: az egyetem épületében hirtelen térdig lecsúszott a nadrágja. Az idős díjazott humorosan fogta fel az esetet, és kijelentette: "Nem volt nadrágtartóm - így jár, aki hiú".

A Cervantes-díjat 1975-ben alapították. A korábbi díjazottak között az argentin Jorge Luis Borges és a perui Mario Vargas Llosa is szerepelt. Tavaly Juan Marse spanyol írót jutalmazták az elismeréssel.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Mi lesz az idei év sikerkönyve?

Négy napig az irodalomé lesz a főszerep a fővárosban: megnyílt a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. A rendezvényen 24 ország kiállítói vesznek részt: idén először a vietnámi, a szaúd-arábiai és az osztrák könyves szakma képviselői, kiadói is bemutatkoznak. A fesztivál díszvendége Izrael, a héber nyelven író Ámosz Oz itt dedikálja legújabb kötetét.

Tiszta haszon: ezekre figyeljen, ha haszongépjárművet vásárol

Tiszta haszon: ezekre figyeljen, ha haszongépjárművet vásárol

A kamaraerdei otthon éléről is távozott a kamu doktorival lebukott Daróczi Csilla

A kamaraerdei otthon éléről is távozott a kamu doktorival lebukott Daróczi Csilla

Szél Bernadett százezres felkerekítésre bukkant a nemzeti konzultációt kitöltőknél

Szél Bernadett százezres felkerekítésre bukkant a nemzeti konzultációt kitöltőknél