szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fiatal farkasok II. alcímmel rendezik meg május 6. és 14. között Budapesten, majd Pécsett a XVI. Lengyel Filmtavaszt, melynek középpontjában idén az ifjú filmesek legsikeresebb alkotásai állnak.

A fővárosi Művész moziban május 6. és 9. között 5 nagyjátékfilm és 2 kisfilm bemutatója lesz. Ezeket az aloktásokat a pécsi közönség május 10. és 14. között  tekintheti meg. A filmes rendezvénysorozat Fiatal farkasok II. elnevezése arra utal, hogy 1997 után ismét egy progresszív, fiatal, a szakma és a közönség köreiben egyaránt sikeres filmes generáció jelentkezett Lengyelországban - jegyezte meg Katarzyna Sitko, a budapesti Lengyel Intézet igazgatóhelyettese. Elmondása szerint 2009 termékeny évnek számított a lengyel filmművészetben: tavaly számos formailag érett és tartalmilag újszerű alkotás született. "A lengyel film húsz év után végre elég érett lett ahhoz, hogy elszámoljon az ország szocialista múltjával" - emelte ki a Lengyel Intézet igazgatóhelyettese.

A fesztivál nyitófilmje Borys Lankosz Az érem másik oldala című mozija, melyet a tavalyi lengyel filmtermés legünnepeltebb alkotásaként tartanak számon. A sajátos hangulatú, fekete humorral átitatott komédia egy sajátos férjkeresés történetét követi nyomon a sztálini elnyomás idején. Jacek Boruch Minden, amit szeretek című munkája a felnőtté válás, a szerelem és a punk-rock iránti rajongás témáit felvonultatva mesél arról, milyen volt a fiatalok élete a nyolcvanas évek elején kihirdetett hadiállapot idején.

Az elmúlt év "legőrültebb filmjének" tartják a kritikusok a Xawery Zulawski által rendezett Lengyel-ruszki háborút, míg Katarzyna Roslaniec Plázacicák című mozija a bevásárlóközpontok világának katlanjaiba kalauzolja a nézőt. Pawel Borowski egyetlen nap történéseit láttatja 24 különböző szereplő szemszögéből Zéró című játékfilmjében. A Lengyel Filmtavasz idei két rövidfilmje Marcel Lozinski Poste restante és Bartek Konopka A berlini fal nyulai című alkotása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Ringbe szállhat az Arany Pálmáért Mundruczó új filmje

Mundruczó Kornél ismét versenyezhet az Arany Pálmáért a cannes-i filmfesztiválon. A Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című legújabb filmje a hivatalos versenyprogramba kapott meghívást - jelentették be pénteken a világ egyik legjelentősebb filmes művészeti szemléjének szervezői Párizsban.

MTI Kult

Magyar alkotókat díjaztak az „Imagine” filmfesztiválon

Magyar alkotók nyerték a 26. alkalommal megrendezett amszterdami „Imagine” filmfesztivál rangos díjait. Az amszterdami seregszemle Vranik Roland Adás és Sopsits Árpád A hetedik kör című magyar játékfilmeket díjazta, mindkét alkotás a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült – jelentette be a Magyar Filmunió.

Újabb 800 millió forint megy a hajdúnánási MotoGP-pályára

Újabb 800 millió forint megy a hajdúnánási MotoGP-pályára

Ez történt: Szlávik elmondta, hogyan redukálható szinte nullára a fertőződés esélye

Ez történt: Szlávik elmondta, hogyan redukálható szinte nullára a fertőződés esélye

Csillagporos emlékek, bűnök és vétkek Woody Allen új önéletrajzában

Csillagporos emlékek, bűnök és vétkek Woody Allen új önéletrajzában