szerző:
MTI

Kézműves foglalkozások és sárkányvadászat mellett rajzverseny, koncertek és környezetvédelmi akadályverseny szórakoztatja a gyerekeket hétvégén a Gyermeknapon országszerte.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és a Fővárosi Önkormányzat által rendezett kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvénysorozat a budapesti Városligetben várja a családokat hétvégén. A MOL Világzenei Színpadon vasárnap fellép egyebek mellett a Kolompos, a Kaláka és a Katáng együttes. A Gyermekmentő Szolgálat Gyermekszínpadán a többi között a Trambulin Színház és a Mesejátszó Bábegyüttes műsora szórakoztatja a résztvevőket. A programokat  színesíti a sportszigeten falmászás, kajak-kenu és tollaslabda, valamint a különböző kultúrákat és hagyományokat bemutató Nemzetek Utcája. A rendezvényen első alkalommal vesz részt a Magyar Posta bélyegmúzeumi foglalkozásokkal.

A Művészetek Palotája (MÜPA) előtt vasárnap készségfejlesztő, ügyességi és logikai játék, szellemi vetélkedő, kézműves foglalkozás, valamint színpadi előadások szórakoztatják a gyerekeket. A közönség megtekintheti egyebek mellett a Vitéz László című vásári bábjátékot, a Játsszunk pantomimet című interaktív gyermekelőadást és meghallgathatja a Zabszalma együttes koncertjét.

A Millenáris Parkban vasárnap ügyességi játékokon és kreatív, fejlesztő foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek. A nap kiemelkedő eseménye lesz a Ghymes együttes koncertje, valamint a Langaléta Garabonciások és a Ládafia Bábszínház előadása. A gyereknapi programokra ingyenes, külön busszal utazhat 10 olyan intézmény, amelyek elnyerték a Millenáris és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének pályázatát. A pályázatra segítséggel, fogyatékkal élő, speciális nevelési igényű valamint állami gondoskodásban élő gyermekeket nevelő intézmények, hátrányos, szegény sorban élő családokat tömörítő szervezetek jelentkezhettek, amelyek 3-12 éves gyermekek nevelésében vesznek részt. 

A Magyar Írószövetség könyvtárában szombaton Rigó Bélával, a Kincskereső című gyermekújság főszerkesztőjével, a többi között a Mézga család, a Macskafogó és a Tündériskola szerzőjével, az Állítsátok meg Terézanyut című film forgatókönyvírójával találkozhatnak az érdeklődők. A rendezvényen Lackfi János, egyebek mellett A buta felnőtt, a Bögre család és a Részeg elefánt című kötetek szerzője is várja a közönséget.

A Kelenföldi villamoskocsiszínben szombaton rajzverseny, koncertek, interaktív mesejátékok, trambulin és kvízjáték várja az érdeklődőket, akik szakmai vezetéssel tekinthetik meg a kocsiszín azon zugait, amelyek máskor el vannak zárva az avatatlan szemek elől. Félóránként nosztalgia favázas villamosok közlekednek majd a Kelenföldi kocsiszín és a Batthyány tér között a 19-es villamos vonalán Gyerekvillamos elnevezéssel. A Batthyány térről 9.40-től 30 percenként közlekedő járatra a helyszínen váltható 400 forintos nosztalgia gyereknapos jegyet korhű ruhába öltözött kalauzok kezelik. A 6 és 14 év közötti gyermekek részére érvényes tanulóbérlet felmutatása esetén az utazás térítésmentes. A Fővárosi Állat- és Növénykertben vasárnap Kincsvadászat címmel tízállomásos játékos vetélkedő, csocsó, családi rajzolás, valamint állatbemutatók is várják a családokat.

Mesés vasárnap címmel rendeznek Gyermeknapot a miskolci Művészetek Háza előtti téren, ahol alkotó fantáziajátszóház és különböző kézműves foglalkozások színesítik az ingyenes programokat. Kazincbarcikán az Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ szervezésében egésznapos elfoglaltságot kínálnak a helyi sportközpont területén, rossz idő esetén a munkacsarnokban és az Irinyi tornacsarnokban. Vasárnap délelőtt csillag-virág készítés bemutatóval kezdődik a rendezvény, amely egy húsz darabból álló hét méter átmérőjű csillag-virág megalkotása origami technikával. A rendőrségi-, motoros és quados kaszkadőrbemutató mellett aszfaltrajz-verseny, kutyashow, katicaverseny, sárkányvadászat és könyvtár kóstolgató szerepel a kínálatban.

Környezetvédelmi gyermeknapot szervez vasárnap a kistérség általános iskolásainak a Mátranováki Faluszépítő Egyesület, mivel a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld forrás elnevezésű pályázatán 294 ezer forintot nyert a programra az egyesület - tájékoztatta Berbás Hajnalka, az egyesület elnöke az MTI-t. A mátranováki iskolában a bátonyterenyei kistérség általános iskoláinak 23 csapat vesz részt a környezetvédelmi akadályversenyen. A gyerekek játékos feladatokat oldanak meg a szelektív hulladékgyűjtéssel, az energiatakarékossággal és a tudatos vásárlással összefüggésben.

Szombaton nyílik a Pécs belvárosban található Északi Várfalsétánynál a Piknik Park a KultúrkaLand Gyermeknap című rendezvényen. A közönség egyebek mellett interaktív gyermekkoncertet és bábelőadást tekinthet meg, a nagyobbakat légvár, trambulin, és kézműves foglalkozások várják. A Gödöllői Királyi Kastélyban vasárnap egyebek mellett a Gödöllői Ifjúsági Fúvószenekar koncertje, Bartha Tóni Bábszínháza, a Palánta Misszió gyermeknapi bábelőadása, a Gödöllői Kutyaiskola bemutatója és a váci Bartók Béla Zeneiskola Ütőhangszeres Együttesének koncertje szórakoztatja a publikumot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Kult

Óriási műfüves szőnyeg érkezett Pécsre - fotó

Egy 18x25 méteres színes műfüves szőnyeg érkezett Hollandiából Pécsre, az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ agórájára, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében.

Videó készült egy vuhani kórház belsejéről, ahol koronavírussal fertőzötteket ápolnak

Videó készült egy vuhani kórház belsejéről, ahol koronavírussal fertőzötteket ápolnak

A médiahatóság a mobilszolgáltatók körmére néz a hűségszerződések miatt

A médiahatóság a mobilszolgáltatók körmére néz a hűségszerződések miatt

Ismét sérülést okozott a választások előtt átadott óriáscsúszda

Ismét sérülést okozott a választások előtt átadott óriáscsúszda

4K-s videót forgattak a Xiaomi új csúcsmobiljával, meggyőző lett az eredmény

4K-s videót forgattak a Xiaomi új csúcsmobiljával, meggyőző lett az eredmény

A bírók fizetése emelkedett, az igazságügyi alkalmazottak többségére azonban nem gondoltak

A bírók fizetése emelkedett, az igazságügyi alkalmazottak többségére azonban nem gondoltak

Súlyos balesettel zárult az idei Daytona 500 – videó

Súlyos balesettel zárult az idei Daytona 500 – videó