szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sorozatunk első részében utánajártunk, hogy a pályán maradtak-e a Pál utcai fiúk 1969-es filmváltozatának gyerekszereplői. Ezúttal megnéztük, hogyan alakult a Légy jó mindhalálig című Móricz-regény 1960-as filmváltozata és a Fekete István Tüskevár című ifjúsági regényéből készült 1967-es tévésorozat főszereplőinek filmes karrierje.

Ahogy arról korábban már írtunk, Fábri Zoltán 1969-es Pál utcai fiúk című filmjének gyerekszereplői kevés kivétellel eltűntek a süllyesztőben, már ami filmes pályafutásukat illeti. Sorozatunk következő részében két másik kultikus olvasmány - Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig és Fekete István Tüskevár című művének - filmes adaptációját vettük alapul. Megnéztük, hogyan alakult a Nyilas Misiként megismert Tóth László, a Tutajosként elhíresült Seregi Zoltán és a Bütyök magyar hangjaként megismert Petrik József filmes karrierje a hatvanas évekbeli „nagy szerep” után.

Légy jó mindhalálig

Móricz Zsigmond 1920-as Légy jó mindhalálig-jából két igazán híres és ismert filmadaptáció készült: az 1936-os változatban Dévényi László alakítja Nyilas Misit, a debreceni kollégiumban tanuló, társai által kigúnyolt fiút, akit reskontólopással vádolnak, vallatnak, majd végül arra ösztönöznek, hogy az átélt igazságtalanságok hatására iskolát változtasson.

A regény 1960-as, Ranódy László által rendezett filmváltozatban , melyben Bessenyei Ferenc kelti életre az igazgatót, Psota Irén játssza Violát, Bellát pedig Törőcsik Mari alakítja, Tóth László bújt Misi bőrébe. (A film teljes terjedelmében felkerült a YouTube videomegosztóra.)

Tóth László Nyilas Misi szerepében

Az IMDb internetes filmes adatbázisa szerint Tóth egy évvel a Móricz-regény főszerepe után újabb filmben, mégpedig Keleti Márton Puskák és galambokjában tűnt fel, Boda Ferkó szerepében, majd a Családi kör című sorozat (1980-1981) négy epizódjában láthattuk a vásznon. Palásthy György 1981-es A szeleburdi család című filmjében ő volt Faragó Feri – a főszerepet Ernyei Béla és Drahota Andrea játszotta. Ezt követte 1984-ben Maár Gyula Felhőjátékának karakterszerepe. Érdekesség, hogy a Déry Tibor novellája alapján készült adaptációban a főbb szerepekben Jirí Menzel, Jirí Adamíra és Esztergályos Cecília tűnt fel.

Egy évvel később A vörös grófnő következett – Kovács András filmje -, majd hosszabb kihagyás után 1999-ben ismét feltűnt Tóth neve a stáblistán: Enyedi Ildikó Simon mágus című mozijában, igaz csak pár jelenet erejéig. Vidnyánszky Attila 2007-es Liberté ’56 című alkotásában nagyobb szerepet kapott: ő keltette életre Aljosát.

Tüskevár

A két általános iskolás fiú, Tutajos - polgári nevén Ladó Gyula Lajos - és Bütyök – vagyis Pondorai Béla - kalandjai a Kis-Balaton környéki berekben régi ízeket, illatokat és a természet vadregényes szépségét idézi fel. Talán ezért került be a Tüskevár a 2005-ös Nagy Könyv nevet viselő országos felmérés során a legnépszerűbb tizenkettőbe. (A regény folytatása, A Téli berek 1959-ben jelent meg.)

A Magyar Televízió által sugárzott, 1967-ben forgatott sorozat főszerepeiben Seregi Zoltán (Tutajos), Barabás Tibor (Bütyök) és Bánhidy László (Matula) látható. Fejér Tamás filmjében Bütyöknek Petrik József kölcsönözte a hangját. Míg Barabás Tibor az IMDb filmes adatbázisa szerint csak a Tüskevárban szerepelt, addig Petrik József korábban is színészkedett: már Keleti Márton 1949-es Mágnás Miskájában debütált a vásznon, aztán szerepelt a Tenkes kapitánya című sorozatban, Jancsó Miklós és Várkonyi Zoltán 1960-as filmjében, a Három csillagban pedig rá osztották a német tiszt szerepét (érdekesség, hogy Bánhidy László, aki a Tüskevárban Matulát alakította, szintén szerepelt e filmben). A Tüskevár után újabb sorozatok következtek Petriknek: például az Egy óra múlva itt vagyok, a Karancsfalvi szökevények és a Pom Pom meséi, melyben ő kölcsönözte a hangját a címszereplőnek. Petrik József 1995-ben, 65 éves korában hunyt el.

Seregi Zoltán napjainkban
©

A Tutajost játszó Seregi Zoltán a Fekete-regény filmváltozata előtt mindössze egyetlen sorozatban bukkant fel: az 1966- os Princ, a katonában. Seregit 13 évesen választották ki Tutajos szerepére, a sorozat után gyerekszereplőként továbbra is feltűnt: játszott színházban, emellett szinkronizált. A Színház és Filmművészeti Egyetemen végzett, rendezőként: pályája során többek között a budapesti Thália Színházban, Debrecenben és Erdélyben, az utóbbi években pedig a Gyulai Várszínházban (Emlékművek, 2006), vagy a Békés Megyei Jókai Színházban (Csárdáskirálynő, 2010) rendezett.

Seregi dokumentumfilmesként is ismert: a Magyar Rabszódiát 1997-ben forgatta, az Ellenpontokat és a Megmaradni című filmet 2001-ben. Korábbi alkotási közül ismert a Zúzmarakoszorút a sírra (fekete-fehér), de az ő nevéhez fűződik a Nemzedékek egymás közt című 2002-es tévésorozat is, melyben a főbb szerepekben Ágh Éva, Bacsa Ildikó, Kozák András és Drahota Andrea tűnt fel.

László Éva Lilla

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
László Éva Lilla Kult

Mi lett a Pál utcai fiúk gyerekszereplőivel negyven év után?

A Pál utcai fiúk című Molnár Ferenc-regény leghíresebb filmes feldolgozását a mai napig majdnem minden héten vetíti valamelyik televíziós csatorna. Megnéztük, hogyan alakult a műből készült 1969-es adaptáció gyerekszereplőinek karrierje az elmúlt negyven évben.

Leszúrta unokáját egy férfi Hajdúsámsonban

Leszúrta unokáját egy férfi Hajdúsámsonban

Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda

Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda

Apple-bejelentés: lila iPhone 12 és az első iPadnél 1500-szor nagyobb teljesítményű új gép kerül piacra

Apple-bejelentés: lila iPhone 12 és az első iPadnél 1500-szor nagyobb teljesítményű új gép kerül piacra