szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új címre lehet szüksége Rembrandt Éjszakai őrjárat elnevezéssel híressé vált festményének, miután olyan új megvilágításba került szerdán, amely szinte nappali fényben láttatja. Az amszterdami Rijksmuseumban történt változás megdöbbentő, mivel most a kép korábban alig látható vagy háttérbe száműzött szereplői is élénk színekben ugranak elő.

Az 1642-ben készült alkotás Frans Banninck Cocq és Wilhelm van Ruytenburch csapatát ábrázolja. A mű eredeti címe is a képen szereplő amszterdami polgárőrökre, illetve két vezetőjükre utal, akik a 34 ábrázolt személy között a két központi figurát adják a hatalmas vásznon. Wim Pijbes, a múzeum igazgatója a szerdai bemutatón elmondta, hogy a - kompozíciója, dinamikus mozgásábrázolása, valamint a fények, színek és árnyékok használata miatt - Rembrandt legnagyszerűbb művének tartott festmény Éjszakai őrjárat elnevezése már nem találó, mert a besötétedett lakkréteget évtizedekkel ezelőtt eltávolították.

A múzeumban most bemutatott új LED-es megvilágítási technika még inkább visszahozza a mestermű eredeti megjelenését, és kiemeli egyebek közt a háttér zöldes kőből lévő boltíveit. Korábban halogén spotlámpákkal világították meg a festményt, ez azonban a vászon több mint 1 Celsius-fokos felmelegedéséhez vezetett. Az új LED-lámpák felülről lefelé irányulva sokkal egyenletesebben világítják meg a vásznat, ráadásul az általuk kibocsátott hő töredéke a korábbinak.

©

Rogier van der Heide, a Philips világítási szakértője elmondta, hogy a projekt körülbelül három hónapig tartott. Az alkalmazott fény végül gondosan kiválasztott fehér fények "igen összetett spektruma" lett, amely leginkább a délutáni napsütéshez hasonlítható, miközben nyugati irányba nézünk.

Arról, hogy az Éjszakai őrjárat mi más okból rossz cím, az Urban Legends blogon olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két hónappal az olimpia után lehet meg a nyájimmunitás Japánban

Két hónappal az olimpia után lehet meg a nyájimmunitás Japánban

Weinstein áldozatai 17 millió dollárt kaphatnak

Weinstein áldozatai 17 millió dollárt kaphatnak

Visszadobták a Szájer József kábítószer-birtoklásáról szóló feljelentést

Visszadobták a Szájer József kábítószer-birtoklásáról szóló feljelentést