szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Önkéntesek mentik a két napja leégett kairói Egyiptomi Intézet dokumentumkincsét, amelyből ritka kéziratok ezrei váltak hamuvá.

A fehér köpenyt, maszkot és orvosi kesztyűt viselő önkéntesek megpróbálják megmenteni mindazt, ami a majdnem kétszázezer régi könyvet, folyóiratot és kéziratot tartalmazó gyűjteményből maradt. Az önzetlen segítők között vannak tudósok, és olyan helyiek is, akiket megrázott a pusztítás híre.

Az Egyiptomi Intézet az egyiptomi tüntetők és a rendvédelmi erők összecsapásai miatt gyulladt ki hétvégén. Az épület kiégett, a teteje is beomlott, csupán a falai állnak. Az intézetet még Napóleon XVIII. század végi egyiptomi expedíciója idején alapították.

Az épülettel együtt Egyiptom múltjának egy része is odaveszett - mondta az egyiptomi televízióban a Tahrír tér szomszédságában álló kétszintes Egyiptomi Intézet igazgatója, Mohammed Sarbúni. A 12 órán át  pusztító lángok a gyűjtemény javát hamuvá tették. A tűzoltók vízzel próbáltak oltani, ami csak fokozta a károkat.

Az önkéntesek 16 teherautónyi, körülbelül ötvenezer - köztük sok valószínűleg restaurálhatatlan - kéziratot mentettek ki a romok közül. A maradványokat az ország központi könyvtárába szállították. Zein Abdel-Hádi, a könyvtár igazgatója, aki a mentési munkálatokat vezeti kijelentette: ebben a pillanatban még nem tudni, mekkora a kár.

A hatóságok hétfőn bejelentették, hogy vizsgálat indult annak kiderítésére, ki gyújtotta fel az épületet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elfogták a férfit, aki rágyújtotta a lakást három emberre a XV. kerületben

Elfogták a férfit, aki rágyújtotta a lakást három emberre a XV. kerületben

Az újfajta arcmaszk szanaszét süti a beáramló koronavírust

Az újfajta arcmaszk szanaszét süti a beáramló koronavírust

12 féldisznó, 31 ezer okostelefon – így telt a Black Friday az eMAG-nál

12 féldisznó, 31 ezer okostelefon – így telt a Black Friday az eMAG-nál