szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vasárnap délutánig tízre nőtt a harmadik napja tartó kairói tüntetésekben megölt emberek száma, és terjed a felháborodás a belbiztonsági erők brutalitása miatt - jelentették a hírügynökségek a helyszíni beszámolóikban.

A tüntetők és rendvédelmi erők összecsapásainak középpontja a nevezetes Tahrír tér és a környező utcák, ahol a kormány székhelye is van. Az állami média egymásnak ellentmondó értesüléseket közölt arról, hogy mi váltotta ki a legújabb erőszakot. Az iszlamista mozgalom igyekszik távol tartani magát a megmozdulásoktól, mert attól tart, hogy a végén rajta verik el a port: megfosztják a választásokon elért eredményeitől.

A hadsereg rejtett szándékaira gyanakvó tüntetők azt állítják, hogy ők békésen tiltakoztak, de a kormány provokátorokat küldött közéjük azzal a céllal, hogy később azt állíthassák: a forradalmárok szabotőrök. A zavaros események közepette kigyulladt az Egyiptomi Intézet épülete, és vasárnapra már csak a füstölgő falak maradtak belőle, mert a teteje beomlott. Az intézetet még Napóleon XVIII. század végi egyiptomi expedíciója idején alapították, és százezernyi régi könyv és kézirat halmozódott fel benne a kutatások céljára. Ezek egy része megégett.

A kulturális miniszter a tudomány katasztrófájának nevezte a tűzvészt, és szakértői bizottságot állított föl a megrongálódott iratok restaurálására, "amint a helyzet megengedi". A két fél egymást okolja a szerencsétlenségért. A rendőri brutalitás példájaként felkerült az internetre és gyorsan felháborodott bírálatok tárgyává vált egy felvétel, amelyen a rendőrök az utcán körbe vesznek egy tüntető nőt, letépik a felső ruházatát, és megrugdossák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A fővárosi kormányhivatal elmeszelte a Meseország mindenkié című könyv kiadóját

A fővárosi kormányhivatal elmeszelte a Meseország mindenkié című könyv kiadóját

A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában

A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában

Hét megyében figyelmeztetnek ónos esőre a meteorológusok

Hét megyében figyelmeztetnek ónos esőre a meteorológusok