szerző:
MTI

L. Simon László kulturális államtitkár nyitotta meg a kulturális örökség napjait pénteken a Magyar Nemzeti Múzeumban. A programsorozat keretében mintegy 200 település 800 helyszínén tartanak programot szombaton és vasárnap.

Az idén a kulturális örökség napjai az Örökölt üzenet címet kapták. A mottó arra utal, hogy az épületek történelmi emlékek, "üzenetek" a múltból.

A rendezvényhez újonnan csatlakozott a fővárosban a brit nagykövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Budapesti Gazdasági Főiskola Lotz Terme, a Pálos Könyvtár és Papnevelő Intézet, a Magyar Kárpitművészek Egyesülete Kárpitműhelye, a kőbányai pincerendszer, a kelenföldi kocsiszín.

A vidéki helyszínek közül új Kecskeméten a Cifrapalota, Szegeden a vasútállomás felvételi épülete, Székesfehérvárott a Királykút-emlékház, Sopronban a Storno-ház, Kisjakabfalván a Konrád-ház, Golopon, a Vay-kastélyban az Ősi magyar címertár, Kisbéren a Kiskastély, Tatán a Bordó-ház, Gödöllőn a Testőrlaktanya.    

A két nap során száztizenöt sétaútvonalra várják az érdeklődőket. Gyerekeknek szervezik például a Vadlesen a Terézvárosban elnevezésű sétát, amelynek során az épületek homlokzatán lévő állatokat és a hozzájuk kapcsolódó történeteket ismerhetik meg a látogatók. Séta indul többek között a Pál utcai fiúk nyomában, a Corvinus Egyetem oktatási épületeiben, Újlipótváros szecessziós világában, Raoul Wallenberg védett házaiban, Zuglóban a Hermina úton, valamint a Wekerle-telepen és a kiskocsmák között Óbudán.

A ceremónián a kulturális államtitkár átadta az UNESCO szellemi kulturális örökség magyar jegyzékére felvett új elemek után járó dokumentumokat. Az idén a Kassai-féle lovasíjász-módszer, Sárköz népművészete, valamint a borsodnádasdi molnárkalács került fel a jegyzékre.

Bereczki Ibolya, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese a laudációkat ismertetve elmondta: a borsodnádasdi közösség ostyasütési szokása gyökereiben magában hordozza a szakrális jelleget, felhasználását tekintve azonban társadalmi szokássá, sajátos tárgyi-kézműves hagyománnyá vált. A molnárkalácssütés tárgyi emlékeit ma már múzeum is őrzi, az örökség gyakorlatát pedig évente ismétlődő rendezvény segíti továbbörökíteni - hangsúlyozta a főigazgató-helyettes.    

Sárköz jellegzetes népművészete öt település összefogásából került fel a nemzeti jegyzékre. "A Duna mentén elterülő tolnai Sárköz az évszázadok során sajátos utat járt be: a természetföldrajzi és társadalmi folyamatok következtében alakult ki az a jellegzetes kultúra, amelynek ma meghatározó eleme többek között a hímzés, a gyöngyfűzés és a viselet" - fogalmazott Bereczki Ibolya.    

A Kassai-féle lovasíjász módszer komplex, összetett rendszere magában foglalja a lovasíjászat hagyományőrző, sport és szabadidős tevékenységét - hangzott el a laudációban. Bereczki Ibolya méltatta a módszer kitalálóját, Kassai Lajost, aki 16 országban tanít.    

L. Simon László megnyitóbeszédében kitért arra a péntek reggeli bejelentésére, amely szerint a létrehozandó Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ veszi át a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szinte valamennyi feladatát, és a szervezetbe a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága is beolvad. Az államtitkár az átalakítást célszerű, tudatos folyamatnak nevezte. "Azok, akik a magyar örökségvédelem halálát vizionálták, tévedtek" - fogalmazott, bírálva a sajtóban megjelent cikkeket.    

Az államtitkár szerint a magyar értelmiség adós maradt az örökségvédelem lényegi kérdéseit érintő vitával, amelynek - mint hozzátette - szerencsés esetben az átalakítás elindítójának kellett volna lennie. Úgy vélte, hogy ilyen társadalmi vitákat a kormány nem tud elindítani, ez a szakma, illetve a sajtó feladata lenne.    

L. Simon László leszögezte: Magyarország nem engedheti, hogy az örökségvédelmet "maga alá gyűrje a gazdasági lobbi" vagy hogy a kulturális szempontokat felülírják a gazdaságiak. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az örökségvédelemnek is tekintettel kell lennie a magyar gazdaság szempontjaira, a világ változása, fejlődésére.    

Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte: az örökségvédelem nemcsak munka, hanem hivatás, amellyel foglalkozni mindig "személyes ügy". Megjegyezte: nagyon fontos a nemzeti múltunkkal való párbeszéd, és a kulturális örökséget őrizni, védeni, gyarapítani kell. Úgy vélte, az örökségvédelem nemcsak a nemzet ügye, hanem az egész emberiségé.    

Az idén először díjazták a legaktívabb szervezőket. Díjat kapott Hövej község önkormányzata, a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter, a Magyar Nemzeti Bank, a brit nagykövetség és a tényői tájház szervezői.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Embertelen komédia”: miért nincs több női menedzser?

„Embertelen komédia”: miért nincs több női menedzser?

Itthon még nem láthattuk ezeket – világsztárok képeivel kényeztet a Nemzeti Galéria

Itthon még nem láthattuk ezeket – világsztárok képeivel kényeztet a Nemzeti Galéria

Íme, a leghasznosabb térkép, ha Finnországba menne

Íme, a leghasznosabb térkép, ha Finnországba menne

Kósa Lajos Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatát kezdeményezi

Kósa Lajos Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatát kezdeményezi

Donald Trump és Kim Dzsong Un ismét nekifut a világbékének

Donald Trump és Kim Dzsong Un ismét nekifut a világbékének

A pápa félhivatalos lapja is elítéli a hajléktalanok meghurcolását

A pápa félhivatalos lapja is elítéli a hajléktalanok meghurcolását