szerző:
Rác András
Tetszett a cikk?

Twitterezni készül a pápa, és gyónás applikációt hagyott jóvá az Egyház. Terjeszkedik a katolikus cybertér.

©

1,99 dollárért tölthetjük le a Gyónás: a római katolikus applikációt az iStore-ból,azon belül a Lifestyle (Életstílus) kategóriából. Az Egyház nem először használ új média csatornákat, amelyeken keresztül tagjai és a hívők gyakorolhatják vallásukat és kapcsolatot tarthatnak. A minap nyilatkozták Vatikánból, hogy XVI. Benedek pápa 2013 februárjától Twitteren is megszólítja közösségét. A youtube csatorna és a facebook oldal pedig már régóta létezik.

A gyóntató applikáció követi a katolikus bűn-megbánás dramaturgiáját, és a 10 parancsolatból indul ki. A felhasználó kiválasztja a 10 fő kategória egyikét, majd alrovatok között böngészhet. Talán nem meglepő, hogy a legnépszerűbb kategória a „Ne paráználkodj!”, ez alatt a maszturbálástól az óvszer használatáig egy kiterjedt listából választhat pironkodva a bűnbánó.

Az, hogy végül iPhone applikáció is készült, nem meglepőbb, mint az első pápai rádióbeszéd. „Minden bűnbánó legjobb segítsége,” máshol: „Személyre szabott önvizsgálat minden felhasználónak” az egysoros definíció. És éppen ezt kezdik ki a kritikusok, hiszen az applikációt az egyik legszemélyesebb gyakorlathoz fejlesztették, ami veszélyezteti, hogy a penitenciát leróni kívánó halandó tényleg elmélyülten nyilatkozzon bűneiről. Vagy csak egyszerűen álszent, felhígít egy alapértéket, mondják a fanyalgók.

A Gyónás azután került a felhasználókhoz, hogy 2011 január 24-én Benedek pápa a közösségéhez szólt a tömegkommunikációról és a közösségi portálokról. Ezeket elfogadhatónak, sőt, hasznosnak ítélte, és főleg a fiatalokat buzdította arra, hogy használják őket.

A pápai nyilatkozat után Thomas Weinandy tiszteletes, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának képviselője és Dan Scheidt tiszteletes, a Béke Királynője Templom (Mishawaka, Indiana) atyja kezdeményezte a fejlesztést. Végül Kevin Rhoades, Fort Wayne diakónusa (Indiana) engedélyezte az applikáció használatát.

„Az a vágyunk, hogy a katolikusok hitüket a digitális technológián keresztül is gyakorolják” – nyilatkozta Patrick Leinen, a Little iApps fejlesztőcsapat képviselője a Reutersnak.

A rosszmájú kritikusok elhamarkodottan ítélnek. Az applikáció készítői és megrendelői sosem állították, hogy a program kiválthatná a személyes bűnbánást és leginkább az azt követő penitenciát. Inkább arra helyezik a hangsúlyt, hogy a hívők mindennapjaiba épüljön be lelkük ápolása, és ezt a digitális felületen keresztül próbálják visszacsempészni az életükbe.

Edward Beck amerikai lelkész az ABC tévécsatorna műsorában azt emelte ki, hogy az applikáció inkább felkészülni segít: aki követi a lépéseit, az legalább egyszer végiggondolhatja, hogy miként fogalmazza meg majd bűnlajstromát. Ehhez konkrét funkciót is rendeltek: a virtuális gyónás végén egy gombnyomással folyékony prózába önti az applikáció a felsorolt emberi botlásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!