szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tíz év felújítás, átépítés és korszerűsítés után jövő héten ünnepélyesen megnyitják az amszterdami Rijksmuseumot, amelyet csütörtökön már megmutattak az újságíróknak.

"Minden helyet változtatott, kivéve az Éjjeli őrjáratot, igaz, azt is magasabbra akasztottuk, mint korábban" – mondta az újságíróknak Wim Pijbes, a múzeum igazgatója Rembrandt holland festő leghíresebb festményével kapcsolatban.

A múzeum leghíresebb darabját, a gigantikus méretű, 3,8 méter magas, 4,5 méter széles és 337 kilogrammot nyomó műalkotást külön teremben helyezték el.

©

A Rijksmuseum felújítása előtt évente egymillió látogatót fogadott. Most évi 1,5-2 millió látogatóval számolnak már.

A múzeumban a holland aranykor, azaz nagyjából a XVII. század legnagyobb mesterei közül többeknek - Rembrandt, Johannes Vermeer és Gabriël Metsu – az alkotásait őrzik.

A tíz évig tartó felújítás körülbelül 375 millió euróba (több mint 113 milliárd forintba) került, és a költségek java részét a holland állam fizette.

©

A múzeum hivatalosan április 13-án nyílik meg Beatrix királynő jelenlétében, aki utoljára jelenik meg uralkodóként a nyilvánosság előtt, miután április 30-ai hatállyal lemondott a trónról a fia javára.

A sors iróniájaként az átépítést két spanyol építészre bízták, holott az aranykor első felében a protestáns Németalföld harcban állt a katolikus Spanyolországgal. A sevillai Antonio Cruz és Antonio Ortiz García feladata volt, hogy eredeti szépségében helyreállítsák a Pierre Cuypers holland építész által tervezett, romantikus-neogótikus stílusú épületet, amely 1885 óta ad otthont a múzeumnak. A termek helyreállítását a Louvre-ban végzett munkájáról ismert francia Jean-Michel Wilmotte francia építész, belsőépítész végezte.

Taco Tibbit, a múzeum gyűjteményeinek igazgatója elmondta, hogy "sikerült a gyűjteményt is felújítani, és időrendi sorrendben elhelyezni".

A legnagyobb újítás a műtárgyak együttes bemutatása: már nincsenek elválasztva egymástól a szobrok, a bútorok és a képek. A történelmi időszakok szerint összegyűjtött tárgyak harmonikus egységet képeznek.

©

Rembrandt vásznai mostantól az egyik barátja, Herman Doomer által készített ében- és tölgyfa pohárszék, egy másik barátja, Jan Lutma által készített, kagyló formájú csésze és a festőről író Constantin Huygens költő arcképe társaságában láthatók.

A 80 teremben körülbelül 8000 kiállítási tárgy mesél a történelem nyolc évszázadáról, 1200-tól 2000-ig. A múzeum bejáratát egy új, látványos átriumban helyezték el, az intézmény területe 30 ezer négyzetméter, ebből 12 ezer négyzetmétert foglalnak el a kiállítások.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Clooney és Orbán

Marabu Féknyúz: Clooney és Orbán

Kövér László szerint nem szigorít tovább a kormány

Kövér László szerint nem szigorít tovább a kormány

Marabu Féknyúz: Vétó

Marabu Féknyúz: Vétó