szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Üres ceremóniamesternek nevezte Kerényi Imrét a Klubrádióban Koltai Tamás kritikus, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára. A szakember szerint megdöbbentő, a miniszterelnöki megbízott milyen kevés dologhoz ért.

Koltai Tamás kritikus, dramaturg, a Színház-és Filmművészeti Egyetem tanára volt a Klubrádió vendége, ahol Kerényi Imre a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel és a Nemzeti Színházzal kapcsolatos kijelentéseiről beszélt – számolt be a szinhaz.hu.

A kritikus szerint Kerényi Imre túlreprezentált a magyar közéletben, pedig "egy üres ceremóniamester". "Kerényi szereti a hangzatos mondatokat, de ezek mögött semmiféle tartalom nincs. Ő tulajdonképpen annyi mindenhez nem ért, hogy az már sokoldalúságnak számít. Valaha jó rendező volt – 25 évvel ezelőtt –, azóta semmiféle érdemleges alkotómunkát nem végzett, csak szólamokban fecseg" – fogalmazott Koltai a Hetes stúdió című műsorban.

Koltai a rádióban arról is beszélt, hogy tavaly együtt zsűrizett Kerényivel a POSZT-on, ahol meglepve tapasztalta, hogy "az égvilágon semmihez sem ért".

"Amihez igazán nem ért, az a színház. Nincs koherens tartalma annak, ahogy a színházról beszél, mert csak rögtönöz, fecseg. Idén nem vállalnám el, hogy egy szobában legyek vele, mert azt gondolom, hogy aki buzizik, azt ki kell söpörni mindenfajta társaságból” – fejtette ki Koltai Tamás, aki Vidnyánszky Attiláról is beszélt a műsorban.

Koltai szerint a Nemzeti Színház leendő igazgatója fokozatosan lenullázza magát. A riporter kérdésére, látogatni fogja-e a jövőben a Nemzeti Színház előadásait, azt mondta: el fog járni, kivéve, ha kitiltják.

Az ügy előzménye, hogy Kerényi Imre áprilisban a Belvárosi Polgári Szalonban szervezett beszélgetésen Vidnyánszky Attila jelenlétében beszélt a Színház- és Filmművészeti Egyetemről és a Nemzeti Színházról. Egyebek közt azt mondta, az új igazgató Nemzeti Színháza "nem a buzikról, hanem a szerelemről fog szólni".

Szavai ellen korábban nyílt levélben tiltakozott többek között Kulka János, Ascher Tamás és a Színház-és Filmművészeti Egyetem is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

Audival húzták a tartálykocsit a havas emelkedőn – videó

Audival húzták a tartálykocsit a havas emelkedőn – videó

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével