szerző:
hvg.hu

Ascher Tamás, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora reagált Kerényi Imre kormánybiztos kedden nagyobb nyilvánosságot kapott, áprilisi kijelentéseire, amelyben kritizálta a színészképzést is. Ascher szerint Kerényi évek óta semmit se látott az egyetemen, ahonnan önként, sértetten távozott. A rektor úgy látja, Vidnyánszky és Alföldi közt több a rokonság rendezői hozzáállásban, mint Kerényinek akármelyikükkel.

"Tűnődve nézem Kerényit, amint elveti a sulykot... Nagyon régen, a 60-as évek közepén az ő vizsgarendezése volt első élményem az Ódry színpadon. Tüneményes, tehetséges fiatalból lett ez a szomorú jelenség, ami" – írta Ascher Tamás szerda hajnalban a Facebook-oldalán, Kerényi Imre kormánybiztos áprilisi szavaira reagálva.

"Természetesen évek óta semmit se látott az Egyetemen, ahonnan önként, sértetten távozott. Fogalma sincs,mi történik itt: milyen együttműködések, európai kapcsolatok, hányféle új képzés a pénztelenség ellenére. Vádjai légből kapottak, de mivel alapvetően ideológiai jellegűek, nem is kell igazak legyenek: elég, ha bizonyos fejekben megragadnak a rágalmak, úgysem néz utána senki. Aki éppen ezt szeretné hallani, a tényektől függetlenül, annak szólnak" – fogalmazott a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora.

"És figyeljétek Vidnyánszkyt, amint ibolyaszerű szerénységgel sepregeti az asztalterítőt: ...nem ő mondja ezeket, de hát valakinek ki kell már mondani, haj-haj...! Ő inkább nem is szól, annyira jólesik, amit hall" – folytatta Ascher.

"Az a vicces, hogy Vidnyánszky és Alföldi közt több a rokonság rendezői hozzáállásban, mint Kerényinek akármelyikükkel. Vidnyánszky orosz, litván, ukrán példaképei éppúgy valamely nemzetközi szinházi trend izgalmas, érvényes képviselői, mint Alföldi német kedvencei. Szerintem Budapesten mindkét irányzat érdeklődésre érdemes – akkor is, ha elkeserítő, hogy most egy nagyszerű, igazán összekovácsolódott társulat megy a levesbe" – írta a Nemzeti Színházra utalva.

"Kerényi azt állítja, egyetlen, aki magyar szinészetet tanított... És Zsámbéki? Novák Eszter? Selmeczy György, Zsótér, Bagossy, Lukács Andor, Horváth Csaba, Marton, Hegedűs D.? Huszti Péter, aki pedig kedvenc színésze volna? Fájdalmas ennek a valóságtól elrugaszkodott, sértett embernek a vidor boldogságával szembesülni, ahogy élvezi a sikert idősebb, főleg női közönsége körében... Ez bizony nem szakmai közönség, ez az ő közönsége" – írta.

Kerényi megnyilvánult

Mint arról a hvg.hu is beszámolt, Kerényi Imre áprilisban a Belvárosi Polgári Szalonban szervezett beszélgetésen Vidnyánszky Attila jelenlétében beszélt a Színház-és Filmművészeti Egyetemről és a Nemzeti Színházról. Egyebek közt azt mondta, az új igazgató Nemzeti Színháza "nem a buzikról, hanem a szerelemről fog szólni".

"Azt gondolom, egy nemzeti kultúrában a színészeket nemzeti szellemben kell nevelni, pont. Mert ettől érdekesek. [...] Én úgy vettem észre, hogy kitűnő színészeket képeznek, de kis rabszolgák. Jól szót fogadnak, igen, rendező bácsi, minden nagyon jó, hú de nagyon balliberálisak, mert azt muszáj" – illette éles kritikával a színészképzést Kerényi, aki részt vett az új Nemzeti-igazgató kiválasztásában is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hadházy és Szél már két órája az MTVA székházban - addig maradnak, amíg be nem olvassák a petíciót

Hadházy és Szél már két órája az MTVA székházban - addig maradnak, amíg be nem olvassák a petíciót

"Másfél óráig feküdtem félig ájultan, kicsekkolva" - újabb történet a rendőri túlkapásokról

"Másfél óráig feküdtem félig ájultan, kicsekkolva" - újabb történet a rendőri túlkapásokról

Megvan a román eurócéldátum – előbb lesz átállás, mint Magyarországon

Megvan a román eurócéldátum – előbb lesz átállás, mint Magyarországon

És akkor apa és anya beköltözik a munkahelyére a családok évében

És akkor apa és anya beköltözik a munkahelyére a családok évében

Így dolgozza be magát egy magyar Zaporozsec a világsajtóba

Így dolgozza be magát egy magyar Zaporozsec a világsajtóba

Mindent vitt a dohánybiznisz Csongrád megyében

Mindent vitt a dohánybiznisz Csongrád megyében