szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ascher Tamás, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora reagált Kerényi Imre kormánybiztos kedden nagyobb nyilvánosságot kapott, áprilisi kijelentéseire, amelyben kritizálta a színészképzést is. Ascher szerint Kerényi évek óta semmit se látott az egyetemen, ahonnan önként, sértetten távozott. A rektor úgy látja, Vidnyánszky és Alföldi közt több a rokonság rendezői hozzáállásban, mint Kerényinek akármelyikükkel.

"Tűnődve nézem Kerényit, amint elveti a sulykot... Nagyon régen, a 60-as évek közepén az ő vizsgarendezése volt első élményem az Ódry színpadon. Tüneményes, tehetséges fiatalból lett ez a szomorú jelenség, ami" – írta Ascher Tamás szerda hajnalban a Facebook-oldalán, Kerényi Imre kormánybiztos áprilisi szavaira reagálva.

"Természetesen évek óta semmit se látott az Egyetemen, ahonnan önként, sértetten távozott. Fogalma sincs,mi történik itt: milyen együttműködések, európai kapcsolatok, hányféle új képzés a pénztelenség ellenére. Vádjai légből kapottak, de mivel alapvetően ideológiai jellegűek, nem is kell igazak legyenek: elég, ha bizonyos fejekben megragadnak a rágalmak, úgysem néz utána senki. Aki éppen ezt szeretné hallani, a tényektől függetlenül, annak szólnak" – fogalmazott a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora.

"És figyeljétek Vidnyánszkyt, amint ibolyaszerű szerénységgel sepregeti az asztalterítőt: ...nem ő mondja ezeket, de hát valakinek ki kell már mondani, haj-haj...! Ő inkább nem is szól, annyira jólesik, amit hall" – folytatta Ascher.

"Az a vicces, hogy Vidnyánszky és Alföldi közt több a rokonság rendezői hozzáállásban, mint Kerényinek akármelyikükkel. Vidnyánszky orosz, litván, ukrán példaképei éppúgy valamely nemzetközi szinházi trend izgalmas, érvényes képviselői, mint Alföldi német kedvencei. Szerintem Budapesten mindkét irányzat érdeklődésre érdemes – akkor is, ha elkeserítő, hogy most egy nagyszerű, igazán összekovácsolódott társulat megy a levesbe" – írta a Nemzeti Színházra utalva.

"Kerényi azt állítja, egyetlen, aki magyar szinészetet tanított... És Zsámbéki? Novák Eszter? Selmeczy György, Zsótér, Bagossy, Lukács Andor, Horváth Csaba, Marton, Hegedűs D.? Huszti Péter, aki pedig kedvenc színésze volna? Fájdalmas ennek a valóságtól elrugaszkodott, sértett embernek a vidor boldogságával szembesülni, ahogy élvezi a sikert idősebb, főleg női közönsége körében... Ez bizony nem szakmai közönség, ez az ő közönsége" – írta.

Kerényi megnyilvánult

Mint arról a hvg.hu is beszámolt, Kerényi Imre áprilisban a Belvárosi Polgári Szalonban szervezett beszélgetésen Vidnyánszky Attila jelenlétében beszélt a Színház-és Filmművészeti Egyetemről és a Nemzeti Színházról. Egyebek közt azt mondta, az új igazgató Nemzeti Színháza "nem a buzikról, hanem a szerelemről fog szólni".

"Azt gondolom, egy nemzeti kultúrában a színészeket nemzeti szellemben kell nevelni, pont. Mert ettől érdekesek. [...] Én úgy vettem észre, hogy kitűnő színészeket képeznek, de kis rabszolgák. Jól szót fogadnak, igen, rendező bácsi, minden nagyon jó, hú de nagyon balliberálisak, mert azt muszáj" – illette éles kritikával a színészképzést Kerényi, aki részt vett az új Nemzeti-igazgató kiválasztásában is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Azt ígérik, öt perc alatt teljesen fel lehet tölteni hamarosan az elektromos autókat

Azt ígérik, öt perc alatt teljesen fel lehet tölteni hamarosan az elektromos autókat

Eltűnő fotók jönnek a WhatsAppra

Eltűnő fotók jönnek a WhatsAppra

Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet

Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet