szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

1968 óta folyt vita a Sir Francis Drake egykori otthonának falát díszítő festmény eredetiségéről, ám most minden kétséget kizáróan bebizonyították, hogy az alkotást valóban a holland művész festette.

Minden kétséget kizáróan eredeti az a harmincmillió fontot (11,3 milliárd forint) érő Rembrandt-önarckép, amelyet még 2010-ben kapott adományként a National Trust brit műemlékvédelmi szervezet.

A délnyugat-angliai Buckland Abbeynek, a 16. században élt angol tengerész, Sir Francis Drake egykori otthonának falát díszítő festmény eredetiségéről 1968 óta folyt vita. A Cambridgeshire megyei Hamilton Kerr Intézetben (HKI) végzett nyolc hónapos vizsgálat azonban most minden kétséget kizáróan bebizonyította, hogy az alkotást valóban a holland művész festette. A National Trust szerint a kép védelméről extra biztonsági intézkedésekkel és különlegesen kialakított galériával gondoskodnak.

Az alkotás eredetiségét annak idején Horst Gerson Rembrandt-specialista és a holland festő munkásságát kutató Rembrandt Research Project szakemberei is megkérdőjelezték. A kutatók úgy vélték, hogy a festmény bizonyos részei nem eléggé kidolgozottak. Kilenc évvel ezelőtt azonban Ernst van de Wetering, aki 46 éve maga is kétségbe vonta a mű eredetiségét, arra a megállapításra jutott, hogy a festmény valóban Rembrandt saját kezű munkája lehet.

A festmény egy vagyonos özvegy hagyatékából került a National Trusthoz 2010 szeptemberében. Az asszony férje ingatlanfejlesztő volt, de emellett ismert műgyűjtőként is tevékenykedett, aki elsősorban a holland és flamand alkotások iránt érdeklődött. Az 1635-ben készült portréról, amely fehér tollal díszített kalapban örökíti meg a festőt, sokáig azt hitték, hogy Rembrandt (1606-1669) egyik tanítványának a műve, és úgy értékelték, mint a 17. századi holland mester "stílusában" készült alkotást.

Christine Slottvedd Kimbriel, a HKI restaurátora szerint az önarcképet számos elemzésnek, köztük röntgensugaras, infravörös- és festékpigment-vizsgálatnak is alávetették, illetve a rajta szereplő aláírást is alaposan elemezték. A szakember szerint az óvatos tisztítással és a régi, elszíneződött lakkrétegek eltávolításával sikerült felfedni az eredeti színeket és a művész által alkalmazott festészeti technikát.

Az érdeklődők június 13-ától nézhetik meg az alkotást és ismerkedhetnek meg annak kalandos történetével az egykori apátság Rembrandt Revealed című tárlatán – adta hírül a BBC News.
  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Kozák László, Kis Grófo édesapja

Meghalt Kozák László, Kis Grófo édesapja

Az Apple idei legjobb alkalmazásai a karanténidőszak körül forognak

Az Apple idei legjobb alkalmazásai a karanténidőszak körül forognak

A PDSZ a téli szünet azonnali elrendelését kéri Orbánéktól

A PDSZ a téli szünet azonnali elrendelését kéri Orbánéktól