szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kétszáz év után péntektől ismét együtt, eredeti helyükön, az amszterdami királyi palotában láthatóak a régi holland mesterek polgárőrséget ábrázoló alkotásai.

A 18 képet, köztük Rembrandt Éjjeli őrjárat című alkotását is bemutató, In All Their Glory című tárlatot Vilmos Sándor király nyitotta meg pénteken. A festmények közül hét eredeti alkotás, tizenegy pedig másolat.

Az augusztus 31-ig látható kiállítás idejére történelmi dokumentumok alapján felújították a két egykori haditanácstermet, amelyet csak erre az alkalomra nyitnak meg a nyilvánosság előtt.

A tárlat bezárása után ismét hivatalos fogadásokra használja a királyi család a két helyiséget.

A holland főváros központi terén található királyi palota 1808-ig városháza volt. A 17. század ismert festői a város felkérésére készítettek részben életnagyságú csoportképeket a kereskedők alkotta polgárőrségről.

Rembrandt Éjjeli őrjárata, amely amúgy a Rijksmuseumban látható, eredetileg az úgynevezett kis haditanácsteremben volt. Az alkotásról akkor a szélein darabokat kellett levágni, hogy beférjen a két ajtó között kijelölt helyére.

Rembrandt: Éjjeli őrjárat
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vöröskereszt: Világszerte nő a vakcinákkal szembeni bizalmatlanság

Vöröskereszt: Világszerte nő a vakcinákkal szembeni bizalmatlanság

Megérkezett az első villamos Hódmezővásárhelyre, Lázár János már ki is próbálta

Megérkezett az első villamos Hódmezővásárhelyre, Lázár János már ki is próbálta

A fele sem épült meg a kormány által beígért uszodáknak

A fele sem épült meg a kormány által beígért uszodáknak